EN NÄRMARE TITT

Vad finns i din Mac, André Fredriksson?

Redaktionen har hittat en ny person och dator att undersöka. André Fredriksson, eller Pushloop som han kallar sig här, berättar varför han har så många användarkonton i sin Mac och om sina favoritprogram.

Med serien #Vad finns i din tittar 99mac närmare på hur olika personer använder sina Macar eller IOS-prylar. Nu har turen kommit till André Fredriksson, även känd på 99mac:s forum som Pushloop.

Vem är du?

– Jag heter André och arbetar bland annat som frilansande produkt- och säljutbildare för Apple, med en bakgrund inom försäljning, webbutveckling och researrangemang. Jag kommer ursprungligen från Åre, men bor sedan några år tillbaka i Birkastan i Stockholm. När jag inte arbetar åker jag gärna på skid- eller dykresor, om jag inte är hemma och plöjer tv-serier eller slappnar av i den nyligen införskaffade sommarstugan. Oavsett vilket så är en av mina kameror (Canon 7D, Canon G16 eller min Iphone 5S) alltid med då jag alltid gillat att fota, och som så många andra är jag en flitig Instagrammare.

Vilken Mac använder du?

– Jag var en av de första i landet att föräras med en 15-tums MacBook Pro med Retina-skärm (2,6GHz i7/16 GB/512 GB) när den släpptes 2012, och den följer mig både i jobbet och privat, även om den allt oftare får stanna hemma till förmån för min Ipad Mini som brukar vara den enhet jag tar med på privata resor. Hemma har jag även en Mac Mini-server som främst används för testning och som mediaserver med ett digert Itunes-bibliotek som bland annat huserar alla mina gamla cd-skivor och dvd-filmer.

Fun facts: Jag har i regel mellan 2-4 olika användarkonton på min Mac utöver mitt eget, med olika innehåll och inställningar anpassat efter de olika utbildningar jag skall hålla. Bakgrundsbilden på mitt personliga konto har jag tagit själv under en vindsurfresa på Gotland, och Skräpmonstret matas med grejer på skrivbordet som legat där för länge utan att hitta något bättre hem på datorn.

Hur ser en typisk dag med din enhet ut?

– En typisk dag brukar datorn vakna runt 8.30-tiden, då jag antingen kör igång någon utbildning eller sätter mig på mitt favoritcafé runt hörnet för att förbereda en utbildning, jobba med något av mina övriga projekt eller helt enkelt för att förkovra mig lite i senaste nytt på internet (som ju kan ta några timmar). Jag är i regel ofta på resande fot så tack och lov håller batteriet fortfarande mycket bra!

Vilka appar / program använder du mest och varför?

Safari, Mail, Meddelanden och Spotify är de program som tveklöst är igång mest, men den lilla blå lampan lyser för det mesta även under Aperture, Photoshop, Illustrator och Pages som jag använder mycket både privat och i jobbet, för att inte tala om Keynote som jag använder för utbildningspresentationer.

I Dock återfinns som ni ser även Textwrangler och Dreamweaver som jag emellanåt använder för kod de gånger jag är inblandad i webbprojekt, Evernote för att organisera jobbanteckningar, Billings Pro för fakturering och för att logga tid i olika uppdrag – ett måste då man är frilans, Audio Hijack Pro som jag använder i ett F1-podcastprojekt vid namn Bernie’s Boys som jag är inblandad i, samt programmen Mactracker, Wi-Fi Explorer, Apple Configurator, OS X Server, Apple Remote Desktop och Teamviewer, som är oumbärliga program för alla som emellanåt pysslar med support, administration eller felsökning av Macar och nätverk.

Ett annat program jag gärna slår ett slag för är 1Password och som de flesta nog känner till vid det här laget. Det är ett enormt smidigt och lättanvänt program för att på ett säkert sätt skapa, spara och synka inloggnings- och kreditkortsuppgifter med mera. I kombination med Icloud Nyckelring gör det att jag numera bara behöver minnas och fylla i ett par riktigt säkra lösenord.

Värt att nämna är att jag undviker att ”tweaka” min Mac mer än absolut nödvändigt genom extrafunktioner eller förändringar av gränssnittet, helt enkelt för att undvika att vänja mig vid att använda min Mac på ett sätt som mindre insatta eller intresserade användare inte kan eller gör, då det skulle göra det svårare att ge support eller lära ut på ett bra sätt.

Är det något särskilt du saknar eller skulle vilja ha?

– Efter årets WWDC verkar det som att jag kommer att vara rätt nöjd på den fronten framöver. Skulle jag önska mig något just nu så skulle det vara ett bra café runt hörnet från sommarstugan.

Vilken app eller funktion kan du inte leva utan?

Spotlight, utan tvekan! Jag använder Spotlight för att hitta och öppna allt, till och med program jag har i Dock. Meddelanden är en annan funktion som på senare år förenklat mitt användande oerhört mycket (och som genererat rätt långa meddelanden till vänner och bekanta), och det lär knappast minska med möjligheten att skicka vanliga sms och ringa samtal i OS X 10.10. Hösten kan inte komma snart nog helt enkelt.

Kommentarer
3 svar

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.