Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Billigare mobilsurf inom EU

Med start 1 juli halveras roamingavgifterna för datatrafik inom EU. Kommissionen inför nya lägre pristak för samtal, sms och datatrafik som gäller alla operatörer.

Det råder semestertider och för en del innebär det resor utomlands. För några år sedan gick det knappt att ta med sig sin mobiltelefon utan att riskera skyhöga räkningar på grund av operatörernas roamingavgifter. År 2007 bestämde sig EU-kommissionen för att göra något åt överpriserna.

I flera steg har EU infört pristak som operatörerna måste följa och den 1 juli i år är det dags för ännu en sänkning som mer än halverar avgifterna för datatrafik. Jämfört med 2007 har avgifterna sänkts med 80-90 procent. I sommar ska konsumenter som reser inom EU inte behöva betala mer än 20 cent euro, motsvarande 1 krona och 80 öre, per megabyte datatrafik.

Roamingavgifter inom EU

1 juli 2012

1 juli 2013

1 juli 2014

Ringa

€0.29

€0.24

€0.19

Svara

€0.08

€0.07

€0.05

Skicka sms

€0.09

€0.08

€0.06

Datatrafik
(nedladdning, per MB)

€0.70

€0.45

€0.20

Operatörerna får inte ta ut mer än vad EU satt som tak, men de kan erbjuda ännu lägre priser till konsumenterna via paketerbjudanden inför resor. Tanken är att konsumenten ska kunna jämföra olika erbjudanden och välja vad som passar dem bäst, exempelvis ska det vara möjligt att välja att köpa datatrafik från en lokal operatör i det land man reser till.

EU-kommissionen fortsätter att arbeta för att bli av med avgifterna helt och hållet. De har röstat igenom lagförslaget "En uppkopplad kontinent" som bland annat vill avskaffa roamingavgifterna senast 2016, införa garantier för nätneutralitet och ge bättre konsumentskydd för mobil-och bredbandsanvändare. Neelie Kroes, vice ordförande i kommissionen och ansvarig för den "Digitala agendan", det vill säga it-frågor, säger att det här bara är början.

– Den kraftiga minskningen av roamingpriserna kommer att göra stor skillnad för oss alla den här sommaren. Men det räcker inte. Varför ska vi alls ha roamingpriser på en inre marknad? Mot slutet av året hoppas jag att vi ser slutet på roamingavgifterna – parlamentet har gjort sin del, nu är det upp till medlemsstaterna att avsluta arbetet.

Medlemsstaterna ska granska förordningen och EU-kommissionen förväntar sig att en slutlig överenskommelse kan nås under slutet av 2014.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.