Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rapport

Google Android drabbas hårdast av skadlig kod

I en amerikansk rapport varnas myndigheter från att använda Android-enheter utan antivirusprogramvara installerad eftersom nästan all skadlig kod för mobiltelefoner riktar sig mot plattformen.

Det amerikanska departementet för inrikessäkerhet har publicerat en rapport om skadlig kod för mobiltelefoner. Rapporten riktar sig till andra myndigheter och varnar för olika säkerhetsproblem och vad man kan göra för att undvika dem.

Rapporten konstaterar att en av anledningarna till att just Android drabbas så hårt är att hela 44 procent av användarna har den äldre versionen som kallas för "Gingerbread". Versionen har flera kända säkerhetsproblem som fixats i senare versioner. På grund av restriktioner från tillverkare och mobiloperatörer hindras många användare från att uppdatera till den senaste versionen.

Det är data från säkerhetsföretaget F-Secure som ligger till grund för rapporten. Deras data visar att nästan all skadlig kod riktar sig mot Android, hela 79 procent. Apples marknadschef Phil Schiller twittrade om rapporten i mars och rådde användare "att vara säkra där ute".

Nästan hälften av apparna med skadlig kod som hittats på äldre versioner av Android används för att skicka textmeddelanden. De skickas via betalnummer som kontrolleras av hackare och användarna riskerar dyra avgifter.

Departementet för inrikessäkerhet tar också upp "rootkits" som loggar data som platser, tangenttryckningar och lösenord. Sedan finns det falska Google Play-domäner som lurar användarna att installera skadlig mjukvara som stjäl känslig information.

Amerikanska myndigheter rekommenderas att införa krav på att Android-enheter har antivirusprogramvara installerad för att skydda mot säkerhetsproblemen och rekommenderar användare att regelbundet uppdatera.

Den näst största plattformen för skadlig kod är Symbian, baserat på F-Secures data. Nokias plattform får 19 procent av de skadliga hoten. Apples IOS kommer på tredje plats med 0,7 procent, medan Windows Mobile och Blackberry får 0,3 procent var.

En anledning till de låga siffrorna för IOS är att användarna är duktiga på att uppdatera till den senaste versionen av det mobila operativssystemet. Apple har också som policy att alla appar i App Store först ska kontrolleras av deras personal. Men det systemet är inte felsäkert visade några forskare på Georgia Institute of Technology nyligen.

Forskarna lyckades få skadlig kod förbi kontrollerna och ut i App Store, rapporterade bland andra The Guardian. De kallar fenomenet för "Jekyllappar" eftersom appen i det första skedet ser helt harmlös ut och blir godkänd, men via fjärrstyrning kan en hackare sedan arrangera om koden för att utföra olika attacker som att ta bilder, skicka e-post eller meddelanden.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
37 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.