En önskelista för IOS 7

Frederico Viticci på Macstories har skrivit en önskelista för IOS 7. Det har gått många rykten om den nya plattare designen, men han önskar sig istället flera funktionsförbättringar.

I och med att Scott Forstall fick lämna Apple och Jonathan Ive tog över ansvaret för designen för IOS har ryktena gått varma om att IOS 7 står inför en större omarbetning när det gäller designen. Det har talats om en plattare design, något i stil med Windows Phone.

Oavsett hur det blir med den saken har italienaren Frederico Viticci, grundare av Mac-sajten Macstories, en lång önskelista klar till Apple som fokuserar på funktionalitet han saknar. Här är några av punkterna:

Kartor

Frederico Viticci kör IOS på engelska, Siri på italienska och har sin region inställd till USA. Om kartorna ska förstå italienska måste systemspråket vara inställt till samma språk. Om Siri kan ha egna språkinställningar, borde också kartorna kunna få det.

Dessutom vill Viticci se snabbare veckovisa förbättringar av kartornas positionsinformation. Det får inte ta månader att fixa rapporterade buggar som det gör nu.

Kontakter

Nu kan användare sätta läskvittenser av meddelanden på eller av, Viticci förelår att det ska gå att ställa in för varje kontakt istället. Det finns trots allt kanske bara ett fåtal människor du vill ska se vad du läst och inte.

Det borde också gå att radera kontakter direkt från listan utan att behöva gå in i kontakten. Appen kontakter för Ipad behöver också uppdateras för att utnyttja skärmen i stående läge.

Siri

Siris API borde öppnas upp för andra. Tjänsten borde kunna använda fler internationella externa tjänster, amerikanerna får tillgång till Fandango och Opentable, men resten av världen då? Siri borde kunna hantera textinmatning för de gånger man inte kan prata med assistenten.

Delning

Det borde inte krävas en tjänst som exempelvis Dropbox för att dela tjänster mellan en IOS-enhet och en dator på samma nätverk. Airdrop borde fungera också på IOS.

Apples egna app för röstanteckningar borde kunna dela innehåll med andra appar i IOS. Det krävs tredjepartsappar för det idag.

Appar

App Store borde förbättras när det gäller sök, stabilitet och möjligheten att upptäcka nya appar. App Store uppdaterades med IOS 6, men är fortfarande långt från optimal enligt Viticci som skrivit ett separat inlägg om vad han önskar sig från App Store. Bland annat är både Uppdateringar och Köpta-appar alldeles för sega och tenderar att krascha.

Appar borde kunna kommunicera med varandra på ett bättre sätt. Varje app är sin egen sandlåda och det har dykt upp alternativ för att "öppna i" med den stora nackdelen att det skapar kopior av filer. Viticci har mycket intressant att säga om det här i sitt inlägg.

Det borde gå att flytta flera ikoner samtidigt på hemskärmen. Spotlight borde fungera som en miniräknare och kunna gå direkt till enskilda meddelanden som användaren sökt efter.

Det borde gå att dölja Apples egna appar som Aktier, Väder eller vad det kan vara som brukar hamna längst bak på egen hemskärm för alla användare som inte kör med #jailbreak. En annan önskan Viticci delar med många andra är att kunna välja egna standard-appar för mejl och annat.

När det inte fanns 800 000 appar fungerade det bra att samla alla inställningar i en egen app. Men nu är det helt enkelt för många. Viticci förslår att alla appar flyttar in inställningar i sina egna appar, som det fungerar i OS X. Håll alla systeminställningar i en egen app, men ha resten i respektive app. Vissa inställningar som Wifi, Bluetooth, 3G, ljusstyrka borde det också finnas snabbare genvägar till.

Användning

Det går att se vilka appar som tar upp mest plats av telefonens minne under Inställningar -> Allmänt -> Användning, men det borde gå att se vilka appar som använder mesta datatrafik och batteri också.

Det här är bara några av punkterna på Frederico Viticcis önskelista som kan läsas i sin helhet via länken. Vad önskar du dig av IOS 7? Berätta i kommentarerna.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
23 svar

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.