Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Ida Lindkvist

Ipad vs dator

99mac byter datorn mot en Ipad Mini

99mac:s redaktör Ida Lindkvist märker att den bärbara datorn allt oftare blir hemma till förmån för en Ipad Mini. På jobbet vinner Imac med sin mycket större skärm, men 99mac blev nyfikna, går det att köra fullt ut med en Ipad utan att sakna datorn?

Förutom skrivandet

När det kommer till resten av allt man kan göra med en Ipad stämmer devisen "det är bara fantasin som sätter gränserna". Det finns verkligen appar för allt. Här är bara några exempel på vad jag använt min Ipad till förutom skrivande under experimentet.

Bildhantering

Bilder från nätet sparas ned till kamerarullen och enklare beskärning kan göras i Skitch, men det finns bättre redigeringsmöjligheter med Apples Iphoto.

Så här ser det ut när man importerar bilder från en extern kamera via en adapter.

Ska det fotograferas med extern kamera och inte bilder från andra källor finns två möjliga adaptrar för att flytta in bilderna i Ipad direkt. En har USB och den andra tar ett SD-minneskort.

När det kommer till filmredigering hade jag inte lämpligt projekt på gång under experimentet, men det går att filma med en Ipad eller föra över filmsnuttar till den och klippa grovt. Det går också att köpa Imovie och säkert andra appar också.

Däremot finns appen Procutx som gör Ipad till en sorts kontrollpanel till Final Cut Pro i OS X som verkar himla smidigt om man nu kan tänka sig att använda en dator trots allt.

Tillbehör

Det finns verkligen massor av tillbehör till Ipad. Fodral, väskor, tangentbord, kameraadaptrar och möjligheten att koppla den till en tv via HDMI. Den fungerar med trådlösa högtalare via Bluetooth eller Airplay och kan skriva ut från skrivare med stöd för Airprint. Det här gör att det känns som att Ipad är en "komplett lösning". Det verkar inte finnas särskilt mycket som inte går att lösa, även om det inte alltid är lika smidigt som med en dator.

Summering

Allt tar lite längre tid med en Ipad, särskilt i början. Det krävs lite tillvänjning, men det går att göra otroligt mycket med en IOS-enhet och då särskilt med den större skärmen på Ipad till hjälp. Att inte kunna dubbelklicka sätter lite käppar i hjulet, det finns i alla fall två moment i vårt publiceringssystem som kräver det, men jag har klarat mig runt det utan en dator så här långt i alla fall. När man dubbelklickar på skärmen i Safari zoomar Ipad in istället vilket oftast är en bra funktion.

För privatbruk finns det som tur är mobilt bank ID nu, men det finns säkert fortfarande vissa sajter som inte stöder det. Bristen på Flash stör ibland, men kanske mer att sajten i fråga inte erbjuder något alternativ.

Det är fortfarande skönast att använda en dator för långa pass, säg en arbetsdag, men det är bra att veta att det går att ta Ipad Mini med sig för kortare äventyr utanför kontoret, särskilt nu när vädret gör det möjligt att sitta på uteserveringar och dylikt. Omväxling förnöjer!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
44 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.