Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fem appar för skrivsugna

Textredigering på Ipad

Det blir allt populärare att skriva både kort och långt på sin Ipad vilket applikationsutvecklarna givetvis noterat. Vi har tittat närmare på fem olika textredigerare som gör dig ännu mer kreativ.

Ia Writer, Writeroom och Drafts

Ia Writer

På många sätt var det #Ia Writer som startade trenden med minimalistiska textredigerare, först för OS X och sedan på IOS med Ipad och Iphone. Med ett enkelt, men genomtänkt gränssnitt och smarta val när det gäller typsnitt blev Ia Writer snabbt en favorit för undertecknad. Fokusläget, där man endast ser de tre senaste raderna i klartext, medan alla andra rader dimmas ned en aning kan vara oerhört skönt att arbeta i. Detta finns i versionerna för Ipad och OS X, men inte för Iphone. Ia Writer har en del smarta lösningar som Byword saknar, exempelvis att det ovanför tangentbord finns en konstant rad med verktyg som ofta används, exempelvis parenteser eller citationstecken. Två knappar låter dig enkelt hoppa framåt eller bakåt i texten ord för ord, vilket gör det enklare att hoppa runt i texten och fixa till saker som behöver ändras.

Ia Writer stödjer givetvis synkronisering av dokument till både Icloud och Dropbox, och i dess lilla inbyggda filhanterare visas respektive tjänst tillsammans med den lokala lagringen i Ipad som mappar vilket är smart om man vill använda båda tjänsterna samtidigt.

En nackdel med Ia Writer är att även om den precis som Byword stödjer Markdown finns det inga formateringsverktyg för exempelvis fet eller kursiverad text, rubriker eller listor. Detta kanske kan anses vara minimalismens baksida, allt ta bort allt som absolut inte behövs. All formatering måste kodas in för hand och är man endast ute efter en enkel texteditor för att anteckna på är detta kanske ingen stor sak, men vill man skapa textdokument med lite snyggare formatering kan detta vara ett hinder på vägen. Exporteringsfunktionerna är också ytterst begränsade jämfört med Byword – Ia Writer låter dig skicka en text via e-post, skriva ut den via Airprint eller öppna texten i ett annat program. Då IOS inte stödjer utskrift till pdf går det heller inte att exportera till det formatet den vägen. Detta är också några av anledningarna till att undertecknad lämnade Ia Writer efter ett år för att istället gå till Byword, och även om Ia Writer fortfarande har egenskaper som Byword saknar är de inte tillräckligt starkt vägande för att undertecknad ska byta tillbaka.

Ia Writer kostar just nu sju kronor på App Store. Prisvärt är bara förnamnet.

Namn:

Ia Writer

Pris:

7 kr

Systemkrav:

IOS 5 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Writeroom

#Writeroom skapades som ett alternativ till Microsoft Word och har efter det också fått versioner för Ipad och Iphone.

Till skillnad från de övriga tre textredigerare vi gått igenom så här långt i testet stödjer Writeroom inte Icloud-synkronisering utan endast Dropbox. Writeroom nyttjar inte Markdown utan är helt enkelt bara vanlig text, vilket kan kännas skönt. Däremot saknar den i versionen för Ipad några större formateringsfunktioner. Med det menar vi att det inte finns några, det är kort och gott ren text. Däremot finns det gott om andra smarta inslag i Writeroom, som exempelvis att kunna skydda applikationen och de texter man skapar i den med ett lösenord. Precis som i Byword kan man byta färg på bakgrund och text, men det görs helt manuellt med färgskalor och inte i ett fast läge som i Byword.

Writeroom är minimalistisk på många sätt, men samtidigt har appen små funktioner och egenskaper som inte nödvändigtvis tillför mycket om man enbart ska skriva vanlig text. En sådan sak är en ordräknare som visas när man markerat ett eller flera ord – en trevlig funktion men långt ifrån nödvändig, i synnerhet när det saknas en ord- eller teckenräknare för hela dokumentet. Vidare går det inte att skriva ut dokument och det går heller inte att exportera dokument till andra format, vilket är ett litet minus.

Prislappen för Writeroom är 38 kronor, och det är inte helt enkelt att motivera de pengarna med tanke på vad man får. Det är en trevlig textredigerare, men man måste verkligen vilja använda den för att den ska kännas rätt.

Namn:

Writeroom

Pris:

38 kr

Systemkrav:

IOS 4.3 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Drafts

Som namnet antyder är detta en textredigerare som är till för snabba anteckningar. #Drafts bygger precis som Byword och Ia Writer på Markdown, men går utmärkt att använda för att skriva "vanlig" text i.

Några knappar för formattering av text finns dock inte utan precis som i Ia Writer måste man kunna Markdown för att exempelvis skapa rubriker, fet eller kursiv text. Där Drafts däremot verkligen står ut på ett positivt sätt är antalet funktioner för att dela ut eller exportera det man skrivit. Drafts kan nämligen användas för både att göra snabba anteckningar och sedan dela dessa via Facebook, Twitter, Imessage, e-post eller App.net. Det går även att koppla texter skrivna i Drafts till kalenderdatum, vilket är en smart funktion.

Vill man exportera ut texter kan man göra det till Dropbox, #Evernote, eller Byword. Den sistnämnda funktionen ledde dock till att Byword kraschade när vi testade det. Automatisk synkronisering sker varken via Icloud (som över huvudtaget inte stöds) eller Dropbox utan via en tjänst vid namn Simperium som är gratis att använda.

Funktioner för att både förhandsgranska, skriva ut eller dela med sig av texter i Markdown-format finns också. Men där Drafts lyser med många smarta funktioner känns det också lite rörigt i alla menyvalen. Exempelvis finns inställningar för appen bland alla andra knappar för att dela eller exportera information, och när man väl hittar inställningarna finns en rad val att göra om man exempelvis ska dela med sig av en text via e-post eller export till Dropbox och hur den texten ska se ut och sparas ned. Det kan vara användbart för avancerade användare som är ute efter att kunna skapa mer avancerade arbetsflöden, men är man ute efter en textredigerare som bara går att skriva i utan större omsvep kan Drafts vara lite mer muskler än vad som är nödvändigt.

Namn:

Drafts

Pris:

22 kr

Systemkrav:

IOS 5.1 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.