Ett mjukare Apple under Tim Cook

KRÖNIKA. Apple är inte ett företag där stora dramatiska förändringar är högst upp på dagordningen. Istället är det ett företag som sakta bygger framgångar med lika många delar mod som tålamod. Men efter oktober 2011 har företaget förändrats på så många fler sätt, förändringar som kanske aldrig hade inträffat med Steve Jobs kvar som vd.

Det sätt Apple utvecklar sina produkter är inte alltid den snabbaste processen man sett. Generation för generation av deras produkter får små nyheter, försiktigt förfinade funktioner och lite smartare egenskaper i varje ny version och det är i princip också så företaget Apple har börjat förändras efter att Jobs försvann.

Apples vd Tim Cook ställde förra veckan upp på en längre tv-intervju på CNBC där han i närmare 20 minuter pratar om sig själv, om Apple, om Steve Jobs bortgång och om en hel del andra saker. Att en vd för Apple skulle göra något sådant är destå mer ovanligt och kanske också otänkbart. Det är ännu ett tecken på att nya tider råder på One Infinite Loop - under Tim Cooks ledning har Apple sakta börjat förändras allt mer.

Företaget har blivit en aning öppnare, en aning mer generöst och en aning mer avslappnat.

Ta bara företagets välgörenhetsprogram där Apple nu matchar anställdas donationer till välgörenhet med samma summa. Ta exemplet att Apple flyttar hem delar av sin tillverkning till USA, något Jobs och Cook såg till att lägga ned efter att Jobs återvänt till företaget.

Ta exemplet att bjuda in bloggare som John Gruber till en förhandsvisning av Mountain Lion drygt ett halvår innan operativsystemet faktiskt släpptes.
“Vi har börjat göra saker lite annorlunda numera” sa Apples marknadschef Phil Schiller till Gruber. Uttalandet var en tydlig ledtråd till att det John Gruber var på väg att vara med om troligen inte hade hänt om Jobs fortfarande hade varit i livet.

Tim Cook har också börjat visa mer intresse för analytiker och politiker, något Jobs var närmast allergisk emot. Cook har under sitt drygt första år som vd tagit flera möten med investerare och analytiker och till och med bjudit in dem till Apples campus i Cupertino utanför San Francisco. Cook har suttit i möten med politiker i Washington, rest till Foxconn-fabrikerna i Kina för att kolla läget och vid behov drämt näven i bordet, bett om ursäkt för strulet med kartorna i IOS 6, sparkat ut Jobs skyddsling Scott Forstall, och så vidare.

De anställda på Apple fick hela helgen runt den amerikanska högtiden Thanksgiving ledigt, med full lön. Något som hade varit närmast otänkbart under Jobs styre.

Överlag tycks Tim Cook beta av en sorts lista över saker som Apple sedan länge har behövt ändra på för att skapa bättre relationer med inte bara omvärlden utan också med sina egna anställda. En del av Apples interna kultur har alltid varit de närmast galet långa arbetsveckorna där 90 timmar per vecka inte varit ovanligt bland allt från utvecklare till folket på marknadsavdelningen, men de anställda på Apple har enligt uppgift börjat slappna av lite mer nu.

Att Tim Cook regelbundet tar sig tid att sitta ned i Apples interna kafeteria och äta lunch med inte bara toppcheferna utan också vanliga anställda har definitivt gjort sitt till att skapa en bättre stämning i Cupertino.

Den stora skillnaden mellan Tim Cook och Steve Jobs ledarskap är dock inte de beslut de fattar, utan hur de leder företaget där anställda på företaget var närmast rädda för Steve Jobs. Att Tim Cook är en krävande chef är det ingen tvekan om, men istället för att vara fruktad är han istället respekterad av sina anställda.

Vad Steve Jobs hade tyckt om ändringarna? Han sa ju trots allt åt Tim Cook att inte fråga sig vad Steve Jobs skulle ha gjort i en viss situation, och det är precis vad Tim Cook har gjort sedan han blev vd på Apple - han har bibehållit mycket av det som är unikt på Apple och sakta men säkert ändrat på saker utan att ställa Jobs och arvet efter honom i dålig dager.

Steve Jobs var på många sätt Apple. Hans personlighet, hans smak och hans åsikter var Apples personlighet, smak och åsikter. Med Tim Cook vid rodret får vi nu se den tredje akten i pjäsen som är Apple, och med en vd som utstrålar en lite mjukare linje kan vi också förvänta oss ett Apple som blir lite mer som andra företag - på gott och ont.

Apple kan kosta på sig att vara mer generösa, men det finns givetvis också en risk i att det blir för avslappnat internt på företaget - kanske var det Steve Jobs vinande piska som producerade de produkter vars axlar Apple vilar på idag, och att tala vänligt men bestämt har inte nödvändigtvis samma effekt på medarbetare som tappat fokus.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
11 svar

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.

Igår var det hela 40 år sedan det episka rymdäventyret krönte vita duken och skapade historia på ett sätt förändrade en ung 99mac-redaktion.

I det senaste avsnittet dyker våra fulkulturister ned i sina skivsamlingar, och pratar om den nördiga musiken, och nördiga musiker.

Appen Workflow är ett bra verktyg för att göra din Iphone mer kraftfull, och här är sju tips på praktiska arbetsflöden.