Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ny iMac – omöjligt tunn

UPPDATERAD. Nya iMac är bara 5 millimeter tjock ute i kanten. Den kombinerade cd- och dvdläsaren har åkt ut, men mer prestanda har flyttat in. Bland annat en ny typ av hårddisk som Apple kallar Apple Fusion.

Phil Schiller klev upp på scenen och berättade att iMac är den bäst säljande stationära datorn i USA. Den första kom redan 1998 med den nu ikoniska blå skärmen.

Den nya modellen av iMac har blivit mycket tunnare. Kanten är 80 procent tunnare, men mitten av den är fortfarande lite tjockare. Datorn är ihopsatt med en teknik som Apple presenterade som "friction stir welding" eller friktionsomrörningssvetsning på svenska. Tekniken slår ihop molekyler för en mycket tålig konstruktion.

I den gamla modellen fanns det ett luftskikt mellan skärmen och glaset. Det har de nu tagit bort. Skärmen ligger nu rakt mot glaset och det gör det hela 45 procent tunnare. Apple har lagt på ett lager för att ta bort reflektioner. De säger att den nya skärmen har 75 procent mindre reflektioner och att varje skärm kalibreras individuellt.

iMac-modeller genom åren. Bild: Apple.

Datorn kommer i två storlekar. 21,5 tum med 1920 x 1080 pixel och 27 tum med 2560 x 1440 pixel upplösning. Det är ips-paneler i nya iMac.

Den kommer med en Facetime HD-kamera, två mikrofoner och stereoljud som ska vara bättre än på förra modellen.

Hårdvarumässigt kan man välja mellan en i5 eller i7 Intel Ivy Bridge-processor. Det går att få upp till 32 gigabyte ram-minne och 768 gigabyte lagring om man väljer ssd, och upp till tre terabyte vanlig sata-hårddisk. Den har Nvidia Kepler-grafik. Den optiska läsaren har åkt ut. Det finns hdmi, sd-kortsläsare och usb 3 samt en ethernetport.

Lagringsmässigt kan man välja mellan ssd-diskar och gamla vanliga hårddiskar. Men det finns också ett nytt alternativ, Apple Fusion Drive. Det är en kombinerad disk med en del ssd och en del hårddisk som mjukvarumässigt fungerar som en disk. Man kan få den med 128 gigabyte ssd och 1 eller 4 terabyte hårddisk. Allt sköts automatiskt. Datorn kommer med operativet och de förinstallerade programmen på ssd-delen. Men när du använder datorn kommer den automatiskt att flytta alla mjukvaror du använder ofta till ssd-delen av hårddisken.

Den här nya disken finns också till nya Mac mini.

Datorn kommer som tidigare med trådlös mus och tangentbord.

Den mindre modellen kommer med 2,7 gigahertz i5-processor, 1 terabyte lagring, 8 gigabyte ram-minne och GeForce GT 640-grafik. Prislappen hamnar på 1 299 dollar. Svenska priser börjar från 12 795 kronor. Modellen börjar säljas nästa månad, i november alltså.

Den större modellen kommer med 2,9 gigahertz i7-processor, 8 gigabyte ram-minne, 1 terabyte lagring och Geforce GTX 660M-grafik. Den kostar från 1 799 dollar, svenska priser börjar från 17 795 kronor. Datorn börjar skeppas i december.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
56 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.