Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Inget LTE-stöd för iPhone 5 i Sverige

KRÖNIKA / UPPDATERAD. Telia bekräftar nu vad resten av världen redan visste - det finns inget stöd för den version av LTE som finns här i Sverige. Telia uppvisar tyvärr ett världsfrånvänt tänk när de konstaterar att det är iPhone 5 som inte stödjer Telia, snarare än tvärtom.

Äntligen har Telia bekräftat vad många redan visste - de frekvenser som Telia och övriga mobiloperatörer i Sverige använder för LTE, eller 4G som Telia döpte tekniken till när de lanserade det nya nätverket 2009, inte fungerar med iPhone 5.

Telia skriver om detta på sin blogg:
-"4G i iPhone 5 kommer inte fungera vid kommersiell lansering i Sverige, eftersom den inte stödjer våra frekvensband."

Att Telia dröjt med bekräftelsen kan bero på flera saker. Kanske har de fått strikta order från Apple vad de får och inte får säga, kanske har de hållit på informationen för att inte störa förhandsbokningarna av iPhone 5. Oavsett vad så kan tidpunkten Telia valt för att gå ut med informationen tolkas på många sätt.

Varför blev det då så här? Telia var snabbt ute med att lansera LTE-standarden i Stockholm och Oslo, trots att LTE-standarden ännu inte var godkänd av ITU, standardiseringsorganet för 4G. Som om det inte var nog så använde sig Telia av två frekvensband, 800Mhz och 2600Mhz, som tilldelats dem av Post- och telestyrelsen, för sin 4G-satsning.

I exempelvis England har operatören Everything Everywhere, som drivs av mobiloperatörerna T-Mobile och Orange, fått loss 1800MHz-frekvensen för LTE-trafik, vilket ledde till protester från de större och mer etablerade operatörerna O2 och Vodafone som ville vänta tills samma frekvenser som Telia använt i Sverige skulle bli tillgängliga även i England.

Apples utmaning att välja vilka LTE-frekvenser som iPhone 5 skulle fungera med tycks mer vara baserat på en gemensam frekvens, 1800Mhz, i kombination med vilka operatörer i vilka länder som kan erbjuda en standard som fungerar och tittar man på Apples lista är det tydligt att Apple siktat på länder med många potentiella kunder.

Att Apple dessutom går förbi etablerade operatörer som Vodafone och O2 i England till förmån för uppstickaren Everything Everywhere (med två kapitalstarka ägare i ryggen) visar också att med rätt strategi och rätt produkter kan en operatör snabbt knyta upp väldigt många kunder under en väldigt kort tid genom lanseringen av iPhone 5, vilket ger dem en enorm fördel när nästa modell släpps av Apple.

Telias resonemang på sin egna blogg vittnar om en närmast ohälsosam världsbild, där alla telefonleverantörer ska dansa efter Telias pipa och erbjuda det Telia vill ha - likt det sätt som operatörerna behandlade telefonleverantörerna på 90-talet. Då var det operatörerna som dikterade telefonernas funktioner, utseende, med mera. iPhone förändrade det, men efter fem år av fortsatta framgångar för iPhone verkar Telia fortfarande inte förstå värdet i att kunna erbjuda fullt stöd i sitt nätverk för en framgångsrik produkt.

Att Telia nu får sona för att de var alldeles för snabbt ute med "4G" istället för att vänta in andra operatörer runt om i Europa och på så sätt bygga en enhetlig standard, precis som GSM och sedan 3G lyckades bli, så har nu Telia istället investerat många sköna miljarder på att bygga en standard som marknadens hetaste mobiltelefon inte stödjer.

Vill man köra sin iPhone 5 i ett LTE-nät i Sverige får man vackert hålla tummarna för att Telia och övriga operatörer snabbt bygger ut sina LTE-nätverk till 1800Mhz-bandet som Post- och telestyrelsen har gjort tillgängliga från årsskiftet. Bolagen Net4Mobility HB (ett bolag som ägs av Interloop GSM AB, som i sin tur ägs av Tele2) och Telia Sonera Networks har båda köpt rättigheter till frekvensbandet från årsskiftet. Hur frekvensbandet sedan används är en senare fråga men förhoppningsvis blir detta öppningen både Tele2 och Telia behöver för att etablera ett LTE-nät i Sverige som är kompatibelt med resten av Europa.

Om så faktiskt blir fallet återstår att se.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
39 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.