Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Harman Kardon AE

Har testat de här lurarna tidigare. I ett bekvämt sommarvarmt hemmakontor med gott resultat. Nu var det dags för ett test i verkliga livet, i ett höstkallt Stockholm klockan 05:30 på morgonen. Resultatet blev ett annat.

När jag först testade dessa lurar i somras så tyckte jag de var bra. De kändes bekväma, ljudet var kanon och de kändes närmast gjutna för att exakt passa mina öron.

När mina standardlurar tappade en av sina gummiploppar i morse så kom jag på att jag hade Harman Kardons AE-lurar i ryggsäcken och tänkte att jag kunde använda dem på den drygt 40 minuter långa bussresan in till hufvudstaden.

Ack så jag bedrog mig - för där jag tidigare testat dessa lurar i ett tyst hemmakontor med gott resultat, så blev det resultatet som förbytt en kall höstmorgon och senare på en bullrig buss. Lurarna är inte längre bekväma utan metallen skaver mot ytterörat på ett synnerligen obekvämt sätt. Ljudet var platt och oengagerat och vad värre är så kändes det nu som att jag bara ville ta av mig lurarna omedelbart. Den djupa basen som jag upplevde i mitt tysta hemmakontor var som bortblåst, och Nine Inch Nails ‘The Slip’ låter helt kass. Jag växlar till Jean-Michel Jarrés mästervärk “Zoolook” och det är samma sak där - platt, såsigt och bara trist på alla plan.

Materialens kvalitet är det fortfarande inget fel på - Harman Kardon AE känns som två metallklumpar i händerna och för 1495 kronor så känner man tydligt att kvaliteten verkligen finns där. Åtminstone i själva öronsnäckorna - knapparna på fjärrkontrollen känns tröga och jag kommer på mig själv med att trycka hårdare och hårdare på varje knapp för att något ska hända.

För egen del är detta något av en uppenbarelse - att ett par lurar som för några månader sedan var bland det bästa jag testat nu har förvandlats till något som låter sämre än Apples gamla hörlurar som gjort varenda iPhone sällskap fram till iPhone 5.

Vad blir då slutsatsen? Detta är ett par dyra, oerhört snygga hörlurar som tycks passa bäst en varm sommardag. Under kalla höstdagar blir den dyra fina metallen i lurarna istället kall och obekväm, och då har vi fortfarande plusgrader ute. Hur det blir en smällkall vinter vågar jag inte ens fundera på.

Fördelar:

  • Oerhört snygg design

  • Känns gediget byggda

Nackdelar:

  • Sitter illa i öronen

  • Låter inget vidare

  • Stor smäckig tillverkarlogotype på fjärrkontrollen

Harman Kardon AE kostar cirka 1495 kronor och finns att köpa hos en rad återförsäljare.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.