Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Eniro för iPad

Sökappar - hur stor användning finns det för dem idag? När det mesta går att söka reda på via webben eller t o m via Apples inbyggda kartapplikation, hur stor marknad finns det då för en sökapp för iPad?

Det första som slår en med appen är hur otroligt snygg den faktiskt är. Och den är inte snygg enbart för estetikens skull utan även funktionell. Du möts av tre knappar, en för sökhistorik och inställningar, en för att hitta sin egen position och en sökruta. Jag tänkte fokusera främst på sökningen och relaterade funktioner. De andra två knapparna är ganska självförklarande, men bland inställningarna kan du bl a ansluta till Facebook för att se på kartan i appen vilka platser dina vänner checkat in på. Jag måste även slå ett slag för historiken, som är otroligt enkel och väldesignad.

Väljer du sökknappen får du upp en karta över ditt område och till höger ett mycket snyggt "hjul", med en sökruta i mitten, omgiven av antingen kategorier, t ex restauranger, shopping, fritidsanläggningar och så vidare, eller av de fyra olika karttyper som finns att välja mellan. Tre av dem känns igen från Apples inbyggda kartfunktion, nämligen en tvådimensionell standardvy, satellitvy eller en hybrid av de två. Vidare finns även sjökort som ett alternativ.

Väljer man en kategori dyker fler underkategorier upp på vänster sida. Om vi exempelvis väljer restauranger dyker underkategorierna Caféer, Catering, Pizzerior, Restauranger och Gatukök. Ett klick på en av kategorierna gör att ett antal "pins" placeras ut över kartan och du får upp alla restaurangerna i den kategorin på vänstersidan, med adress och telefonnummer. Dessa kan sorteras i alfabetisk ordning, närhet till din egen position och betygsättning. Ett klick till på någon av sökträffarna ger dig möjlighet att ringa numret, gå till hemsidan om sådan finns, skriva en recension eller visa adressen i "Street view"-läge. Här kan du även välja att skicka adress och telefonnummer via e-post eller lägga till den i adressboken, liksom att få vägbeskrivning till adressen.

Är då denna app något för dig? Det beror på hur ofta du behöver söka information om adresser och telefonnummer. Om du liksom jag oftast använder denna typ av tjänst för att någon gång ibland kolla upp det där numret som du inte känner igen så är kanske nyttan förhållandevis begränsad. Om du däremot ofta är på resande fot och behöver hitta restauranger, hotell, fritidsanläggningar och liknande så är jag övertygad om att det i dagsläget inte finns något bättre (och definitivt inget snyggare) sätt att göra det på.

De enda nackdelar jag upptäckt under användningen av programmet är en krasch som hände en gång i Street View-läget, att appen ibland kan kännas lite seg i menyerna (dock aldrig i kartan) och någon enstaka miss i översättningen till engelska. Ibland är inte heller sökresultaten helt korrekta, då jag t ex under kategorin Restauranger - Pizzerior hittade fem Cervera-butiker liksom Webhallen...

Appen är för närvarande den mest populära gratisappen på svenska App Store och det är inte svårt att förstå varför. Helt klart en av de mest attraktiva nordiska apparna just nu!

Ladda ner Eniro för iPad gratis från App Store

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.