Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Steve Jobs har avlidit

Steve Jobs avled tidigt på morgonen svensk tid.

Apples grundare och sedermera räddare Steve Jobs avled fridfullt i sitt hem i sviterna av cancer. Han blev 56 år. Steve har sedan 2004 kämpat mot en sällsynt form av cancer i bukspottkörteln.
Redan 2004 genomgick han en operation för cancern men återvände inom kort till sitt jobb på Apple. Under tiden han var borta skötte Tim Cook (numera VD) Apple.
I augusti 2006 ledde Steve årets WWDC-konferens och var märkbart smalare än tidigare, redan då startade ryktena kring hans hälsa. På WWDC 2008 ställde pressen åter frågor om Steves hälsa och Apples PR-svar var att den var "robust". I september öppnade han "Let's Rock"-eventet med att citera Mark Twain: "Reports of my death are greatly exaggerated.".

Den 28 augusti 2008 råkade Bloomberg publicera en dödsruna över Steve Jobs, med ålder och dödsorsak ej ifyllda. 16 december 2008 fick Phil Schiller leda MacWorld Conference and Expo istället för Steve och Tim Cook blev återigen tf VD. Steve behandlades enligt Apple för hormonell obalans och genomgick i april 2009 en levertransplantation.

Ett och ett halvt år senare, i januari 2011, tillkännagav Steve att han var sjukledig på obestämd tid från sitt jobb som VD på Apple. Tim Cook tog återigen över VD-stolen. Till alla anställda på Apple skrev Steve att han skulle fokusera på sin hälsa. Trots ledigheten var Steve med och introducerade iPad 2, ledde WWDC 2011 samt i direktsändning sökte bygglov för Apples nya högkvarter.
Den 24 augusti i år avgick Steve formellt som VD och styrelseordförande för Apple och Tim Cook tog över VD-rollen permanent.

Steve Jobs startade faktiskt sin karriär som hackare, 1968 byggde han "Blue Box" som användes för att ringa gratis långdistanssamtal.
Steve grundade Apple Computer Co. (som 1 år senare ändrades till Apple Computer Inc.) 1976 tillsammans med Steve Wozniak och Ronald Wayne. För 1750 dollar lyckades de bygga Apple I. Apple II såldes under åren 1977-1979 och sålde i över 50000 exemplar. För mer teknisk info om Apples tidigare datorer besök http://apple2history.org.

1983 lockade Steve över den dåvarande VDn för Pepsi, John Sculley, med frågan:"Do you want to sell sugar water for the rest of your life, or do you want to come with me and change the world?". Under Superbowl i januari 1984 sändes den berömda "1984"-reklamen och några veckor senare presenterade Steve den första Macintosh-datorn för akiteägarna. Datorn hade 32-bitars processor och 128 kilobyte arbetsminne och var den första datorn som hade ett GUI och som såldes med vinst. I maj 1985, efter en längre tid av konflikter med Sculley, fick Steve sparken som chef över Macintosh-avdelningen hos Apple.

Efter att Steve slutade hos Apple grundade han företaget NeXT. NeXT tillverkade avancerade datorer som främst såldes till företag och universitet. När datorerna inte längre sålde särskilt bra så började företaget i början av 90-talet att koncentrera sig på mjukvara. NeXTs API, OpenStep, är det som OS X byggdes på. När Steve återvände till Apple 1996 köpte Apple upp NeXT för 429 miljoner dollar samt 1,5 miljoner aktier i Apple.

Steve startade inte bara NeXT när han slutade på Apple, 1986 köpte han The Graphics Group (idag Pixar) från Lucasfilm för 10 miljoner dollar. 1996 släppte Pixar sin första animerade film, Toy Story och därefter, Toy Story 2 & 3, Hitta Nemo, Monsters Inc., Bilar, m.fl. Samarbetet med Disney löpte ut 2004 och efter några dispyter mellan Disney och Pixar tillkännagav man 2006 att Disney köpte hela Pixar för 7,4 miljader dollar. Samtidigt blev Steve Jobs invald i Disneys styrelse.

1996 återvände Steve till Apple som då var i ekonomisk kris. Steve blev tf VD under 1997 och började strukturera Apple för att undvika en konkurs. Han började med att avsluta projekt som Newton, Cyberdog och OpenDoc. Sedan ändrade han i licensvillkoren för Macintosh-kloner så att de blev för dyrt för andra tillverkare att fortsätta tillverka Macintosh. Apple introducerade iMac 1997, där "i" enligt Apple stod för "internet" och "individual". Den gjordes populär bl.a. genom "There is not step 3!" och andra reklamfilmer med Jeff Goldblum. Under Macworld Expo 2000 blev Steve permanent VD för Apple och han skämtade om att han skulle kalla sig "iCEO" (iVD). 2001 släppte Apple sin första iPod och visade upp PowerMac G5 som var världens första 64-bitars "persondator". 2005 tillkännagav Apple att de skulle sluta använda processorer från Motorola och istället satsa på Intel, något som Intel i dagsläget borde vara väldigt glada över. 2006 släpptes de första nya MacBook Pro och iMac med Intel-processorer. Den första iPhonen presenterades av Steve i januari 2007 och därmed förändrades vår syn på mobiltelefoner för evigt.

Vila i frid Steve. Vi bär alla svarta tröjor, Levi's 501 och New Balance 991 idag.

Diskutera i forumet

Tim Cooks brev till alla Apple-anställda

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.