Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: PowerLogix G4 800 uppgradering

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix/sawtooth.jpg></center>

Testlabbet fortsätter arbetet med att röja upp i uppgraderingsdjungeln. Frågeställningen är återigen huruvuda det är värt att uppgradera en gammal Macintosh med en ny processor. Denna gång hårdgranskas en gammal PowerMac G4 400, också kännd som AGP eller Sawtooth. Den gamla proppen byts ut mot en ny G4 på 800 MHz från PowerLogix. Men hur blir det med prestandan egentligen? Blir datorn verkligen dubbelt så snabb?

Bakgrund
Med rätta har jag länge varit tveksam till att uppgradera en gammal dator. Mycket förändras i arkitekturen genom åren och att bara uppgradera processorn ger ofta en för liten prestandaökning i förhållande till priset. (hint: se iMac-testet). Så det var med viss skepsis som jag åtog mig testet av PowerLogix 800MHz G4-uppdatering för Sågtand och uppåt.

Testet
Till testobjekt valdes en Sågtand 400MHz, i vilken det fanns 896MB RAM och ett GeForce 4MX.

Installationen av processorn är rättfram och schyssta instruktioner medföljer från PowerLogix. Det är lätt att få bort den gamla processorn och trycka på den nya.

PowerLogix-processorn har en ganska stor, men låg kylfläns och en fläkt. Fläkten låter inte så det stör och överröstas lätt av nätaggets fläkt.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix/utanflans.jpg>
Sågtanden utan sin kylfläns

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix/utanproc.jpg>
Sågtanden utan processor, observera den lilla kontakten, ingen ZIF här!

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix/nyproc.jpg>
Den nya processorn på plats

Resultat
Resultatet av uppgraderingen fick mig att höja en hel del på ögonbrynen, ety i mångt och mycket blev datorn 3ggr snabbare!

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix/diagG4.jpg>

I detta diagram kan ses en procentuell jämförelse mellan sågtanden med orginal 400MHz-processor, Sågtand med 800MHz PowerLogix-processor, en QuickSilver 867 med 1GB RAM och ATI Radeon 9000 samt en flatpanel iMac 700MHz med 256MB RAM och ett Geforce 2MX.

Siffrorna talar för sig själva...

Sammanfattning
För det facila priset av 4690:- får man en dator som kan konkurrera med en betydligt nyare burk.
Betyget för denna uppgradering kan inte bli mindre än 5 av 5!
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>

Relaterade länkar
PowerLogix

Kommentarer
43 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.