Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Powerbook G4 12"

99mac testar nya Powerbook G4 12"

Apple Sverige bjöd in 99mac till en visning av nya Powerbook G4 serien - och vi hade en riktigt trevlig stund där Oscar Bjers och Erik Stannow berättade mer om dom nya produkterna och om Apples situation i övrigt.

Vi fick en provkörning av Powerbook G4 12" som är Apples minsta bärbara dator någonsin - mindre än DUO-serien som såldes i början på 90-talet. Vi blev förvånade över hur liten den var, den är ju ett snäpp mindre än den vita iBook:en som ändå får anses vara liten och kompakt.

Det nya Aluminiumchassit är ljusare och betydligt fräschare än Titaniumversionerna. Enligt Erik Stannow hade Apple problem med att gå över till flygplansaluminium eftersom materialet effektivt avskärmar all Airportkommunikation. Som lösning gjorde man två hål i sidan av skärmen där antenner för bluetooth och airport finns idag.

Jämförelsebild på Powerbook G4 12" och iBook

Erik berättar "Traditionellt offrar man en hel del när man väljer en bärbar dator så liten som nya Powerbook G4 12tum, men inte med denna modell. Vi har försökt göra en komplett bärbar arbetsplats och vi anser att vi har lyckats."

Under tangentbordet finns en subwoofer för att ge bättre basljud och högtalarna är placerade på baksidan av datorn - ljudet "studsar" mot skärmen och ger användaren en bred ljudbild.

Bild på högtalarna som finns på datorns baksida

Oscar berättar att dom första 200 datorerna har lämnat fabriken i Taiwan igår - men dom svenska exemplaren kommer först om ca 10 dagar till oss.

Erik lämnade även intressant information om Airport Extreme som gör premiär samtidigt - nu kan du surfa trådlöst i 54Mbit/sek. Enligt specifikationerna uppnås 54Mbit/sek upp till 15 meter ifrån basstationen och 11Mbit/sek upp till 50 meter bort. Basstationerna finns tillgängliga i två versioner med eller utan möjlighet att ansluta en extern antenn som förlänger räckvidden.

Nya Airport-basstationer har USB utgång för att ansluta en skrivare, ett perfekt sätt att slippa kablar på kontoret eller i hemmet - denna funktion fungerar endast vid utskrifter ifrån Mac med MacOS X.

En ny meny gör att man kan sänka sändningsstyrkan i basstationen för att minska möjligheten för utomstående att ansluta, och det finns en ny funktion för att testa var i lägenheten/kontoret som man har sämst mottagning.

Airport basstationerna fungerar lika bra för Pc-datorer och en programvara för PC finns att ladda ner ifrån Apples hemsida. Erik Stannow poängterar att Airport är den enda trådlösa basstationen som inte ser ut som en ingenjör har designat den.

Bild på öppningsmekanismen där lampan visar om datorn är i vila

Titta närmare på hela vårt bildreportage med 25 bilder och mer information här:
http://99mac.com/pics/powerbooks_web/

Fler artiklar i serien:

99mac testar Powerbook G4 12"

99mac testar Powerbook G4 17"

99mac träffar Oscar Bjers

99mac träffar Erik Stannow - PMDE

-- Kom ihåg att du läste det först på 99mac.com! --

[ 24. Januari 2003, 18:11: Meddelandet ändrat av: Martin Björnström ]

Kommentarer
89 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.