Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En månad med Ipad Pro

Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?

IOS 11

Efter att ha testat Ipaden ordentligt tillsammans med befintliga IOS 10 kunde jag inte hålla mig längre och installerade den publika betan av IOS 11. Det är inget vi rekommenderar er att göra själva – om ni inte känner att ni har full koll på vad det innebär – eftersom det är just en beta med buggar både här och där. Den första riktiga versionen av IOS 11 bör dyka upp i september tillsammans med en eller flera nya Iphone-modeller.

Så innan du läser vidare: mina upplevelser nedan är alltså av den publika betaversionen. Den första "färdiga" versionen av IOS 11 innehåller förhoppningsvis färre buggar, men kan framför allt innehålla andra funktioner eller ändringar som inte är med här.

Multitasking med IOS 11

Sedan IOS 9 finns en del funktioner som är fiffiga om man vill få ut det mesta möjliga av den större skärmen som en Ipad bjuder på: Slide Over, Bild-i-bild och Split View. Men de räcker bara så långt och IOS 11 verkar komma med önskvärda lösningar.

Efter att ha installerat betan ser jag direkt en av de bättre nyheterna, dockan. Den ligger längst ner och påminner förstås mycket om den docka som finns i Mac OS. Jag kan själv välja vilka appar jag vill ha där genom att dra och släppa ikoner. Längst till höger syns vilka appar som kan användas tillsammans med Handoff, jag kan exempelvis direkt öppna Safari och få upp mina flikar från Macen. Dockan får jag tag på när som helst genom att svepa upp från botten av skärmen.

Äntligen dra och släpp!

Precis som innan kan jag få upp appar sida vid sida, men också få en app som ett flytande fönster ovanpå en annan. Men det bästa av allt – nu går det att dra och släppa grejer mellan appar. Apputvecklare måste bygga in stöd för det här så det fungerar inte överallt hursom helst än – men jag kan exempelvis dra en bild från appen Bilder till Anteckningar och lägga bilden i en specifik anteckning. Eller för den delen hämta en bild från appen Bilder och gå ut ur appen, via hemskärmen, leta lite i mappar och hitta en lämplig destination och sen släppa bilden där jag vill ha den. Man får använda båda händerna, men det fungerar!

En grej som tidigare varit väldigt tidskrävande är att sortera upp alla appar på hemskärmen. Inte längre! Nu kan jag markera flera appar samtidigt och flytta runt på dem, de behöver inte ens ligga bredvid varandra. Jag markerar en app så den börjar skaka och kan sedan börja dra i den och därefter med ett ledigt finger markera övriga objekt som då samlar sig på hög med den första. Jag kan sen dra alla objekten dit jag vill ha dem, eller lägga dem ovanpå en annan app för att skapa en mapp.

Det går också att markera olika saker i exempelvis en anteckning – kanske en bild i toppen och en kartlänk längre ned tillsammans med en punkt-lista någon annanstans i dokumentet – och flytta allt samtidigt till exempelvis ett nytt mejl.

Bättre anteckningar

En annan sak jag gör ofta med Ipaden är att anteckna. Med IOS 11 går det att ställa in så att jag bara håller pennspetsen på låsskärmen en stund för att snabbt öppna upp en ny anteckning. Perfekt när jag vill klottra ner något under ett möte på jobbet.

Det går också att skapa en pdf-fil av vad som helst på skärmen för att sedan kunna rita, eller skriva anteckningar direkt på den. Exempelvis kanske jag vill ringa in något eller stryka under något särskilt innan jag skickar det vidare till någon annan.

Det finns också en bunte användbara verktyg att använda ihop med Apple Pencil. I verktygsraden finns en tuschpenna, en överstrykningspenna, en blyertspenna, ett sudd och ett markeringsverktyg. Via en knapp i hörnet går det också att komma åt verktyg för att lägga till ett textfält, lägga till en signatur, ett förstoringsglas som förstorar något i bilden och lägga till olika former så som pilar.

Med markeringsverktyget kan jag markera något i min anteckning och flytta det till något bättre ställe. Det går att radera något jag skrev för en stund sedan med suddit, istället för att ångra varje streck jag gjort sedan dess ett och ett.

IOS 11 – en stor uppdatering

Med IOS 11 känns det som att det öppnas upp en helt ny värld av vad jag kan göra i min Ipad. Dra och släpp är verkligen efterlängtat. Tillsammans med IOS 11 kommer jag nog att uppskatta Ipaden ännu mer. Att få jobba med händerna, pennan och tangentbordet lite som det passar bäst ger en helt annan – roligare – upplevelse än att sitta vid en dator. Det känns självklart och futuristiskt på samma gång.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
56 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.