Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple omförhandlar med skivbolagen

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

#Apple Music fyller två år, och är nu världens näst största strömmande musiktjänst, efter Spotify. Enligt en rapport från Bloomberg är det nu dags för omförhandling mellan #Apple och de stora skivbolagen, vilket är en chans att ändra om i avtalen. Apple uppges vilja sänka skivbolagens del av intäkterna, enligt källor insatta i förhandlingarna.

Förhandlingsläget är troligtvis till Apples fördel, då strömmande musiktjänster driver på tillväxten i musikbranschen, som växte 5,9 procent förra året. #Spotify lyckades nyligen säkra ett nytt avtal med bolagen, där en mindre andel av intäkterna tillfaller dem förutsatt att Spotifys tillväxt fortsätter. Ersättningsnivån sänktes från 55 procent till 52 procent.

Avtalen som Apple vill ändra omfattar både den strömmande musiktjänsten Apple Music, och nedladdningsbutiken Itunes Store. Om Apple får sin vilja igenom skulle ersättningsnivåerna till skivbolagen hamna på ungefär samma nivå som konkurrenten Spotify. För närvarande uppges Apple betala 58 procent av intäkterna.

Enligt insatta källor betalade Apple en högre ersättningsnivå i början på grund av en oro att Apple Music skulle kannibalisera på försäljningen från Itunes Store. Nedladdad musik står fortfarande för 24 procent av musikförsäljningen i USA, även om den snabbt sjunker. Itunes Store uppges inte ha drabbats så hårt av sin strömmande syskontjänst som befarat, och skivbolagen kan gå med på en sänkning av ersättningsnivån förutsatt att Apple Music fortsätter att växa.

Skivbolagen ska också ha manat Apple att marknadsföra nedladdning via Itunes i länder där strömmande musik ännu inte tagit fart, som till exempel Tyskland och Japan.

Laddar du ned musik, eller föredrar du strömmande? Eller köper du skivor?

Läs mer:

Apple Music får årsmedlemskap
Spotify växer snabbare än Apple Music
Apple Music har över 20 miljoner användare
Spotify sänker ljudnivån

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.