Uber blev nästan utsparkad från App Store

Uber samlade information från kunders Iphone-enheter, och försökte dölja detta från Apple enligt en artikel i New York Times.

Den app-baserade Taxitjänsten #Uber har varit i hetluften tidigare, bland annat kring sina anställningsavtal i Storbritannien. Uber har också anklagats av Google för stöld av företagshemligheter, och uppmärksammats för en sexistisk arbetsmiljö.

I en artikel om företaget i New York Times avslöjas nu ytterligare dunkla förehavanden. Bland annat uppges Uber nästan ha fått sin app borttagen från Apples butik App Store för brott mot integritetsreglerna. Uber-appen ska ha använt en metod som kallas "fingerprinting" för att hålla koll på telefoner även efter att appen tagits bort, något som bryter mot Apples regler. Uber ska också ha ansträngt sig för att dölja detta från Apples granskning.

Ubers vd Travis Kalanick ska ha instruerat sina utvecklare att upprätta ett så kallat geostängsel runt Apples huvudkontor i Cupertino. Alla som använde appen inom det området serverades dold kod som inte visade de förbjudna delarna. Enligt artikeln avslöjade Apples ingenjörer vad som pågick, och företagets vd Tim Cook bjöd in Kalanick till ett möte.

Direkt när de möttes konfronterade Cook honom, och ställde ett ultimatum: upphör genast med lagringen av information, eller så skulle appen portas från App Store. IOS-användare är en stor del av Ubers kundbas, så Kalanick hade inget annat val än att gå med på det hela.

Fingerprinting

Artikeln går inte in på detaljer exakt vad Uber lät sin app göra. Fingerprinting är dock ett sätt att identifiera en enhet, även efter att en app tagits bort och telefonen raderats.

Uber uppges tidigare ha haft problem i Kina där stulna telefoner nollställdes och användes med falska epost-adresser för att skapa nya Uber-konton. Dessa användes av chaufförer för att förbättra sin egen statistik, då de tilldelades bonus för att göra fler körningar. Det var för att bekämpa detta som den otillåtna proceduren infördes.

Uber hittade ett sätt att extrahera och lagra enhetens unika ID-nummer, och spara dessa på sina egna servrar. Om en telefon bytte ägare kunder Uber ändå identifiera den och se att den använts med tjänsten tidigare. Detta bryter dock mot Apples regler, då en återställd Iphone inte ska ha kvar några spår av en tidigare användare.

Köpte kunddata från konkurrent

Artikeln ger också övrig insikt i Ubers handhavanden. Uber ska också ha köpt upp anonymiserad data från analysföretaget Slice, som kom från den konkurrerande taxitjänsten Lyft. Datan ska sedan ha använts för att mäta hur det gick för konkurrenten.

Slice ska å sin sida ha samlat in datan genom gratistjänsten Unroll.me, där användare erbjuds att rensa sitt epost-konto från oönskade nyhetsbrev och prenumerationer. Datan som samlas in anonymiseras, men säljs av Slice vidare till aktörer som Uber.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Med IOS 11 blir IOS världens största plattform för förstärkt verklighet. Apple har släppt ramverkat AR-kit till utvecklare som visar upp möjligheterna i flera videoklipp.

Som utannonserat under WWDC har Apple nu gjort en första betaversion av IOS 11 för Iphone och Ipad tillgänglig för allmänheten.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.