Uber blev nästan utsparkad från App Store

Uber samlade information från kunders Iphone-enheter, och försökte dölja detta från Apple enligt en artikel i New York Times.

Den app-baserade Taxitjänsten #Uber har varit i hetluften tidigare, bland annat kring sina anställningsavtal i Storbritannien. Uber har också anklagats av Google för stöld av företagshemligheter, och uppmärksammats för en sexistisk arbetsmiljö.

I en artikel om företaget i New York Times avslöjas nu ytterligare dunkla förehavanden. Bland annat uppges Uber nästan ha fått sin app borttagen från Apples butik App Store för brott mot integritetsreglerna. Uber-appen ska ha använt en metod som kallas "fingerprinting" för att hålla koll på telefoner även efter att appen tagits bort, något som bryter mot Apples regler. Uber ska också ha ansträngt sig för att dölja detta från Apples granskning.

Ubers vd Travis Kalanick ska ha instruerat sina utvecklare att upprätta ett så kallat geostängsel runt Apples huvudkontor i Cupertino. Alla som använde appen inom det området serverades dold kod som inte visade de förbjudna delarna. Enligt artikeln avslöjade Apples ingenjörer vad som pågick, och företagets vd Tim Cook bjöd in Kalanick till ett möte.

Direkt när de möttes konfronterade Cook honom, och ställde ett ultimatum: upphör genast med lagringen av information, eller så skulle appen portas från App Store. IOS-användare är en stor del av Ubers kundbas, så Kalanick hade inget annat val än att gå med på det hela.

Fingerprinting

Artikeln går inte in på detaljer exakt vad Uber lät sin app göra. Fingerprinting är dock ett sätt att identifiera en enhet, även efter att en app tagits bort och telefonen raderats.

Uber uppges tidigare ha haft problem i Kina där stulna telefoner nollställdes och användes med falska epost-adresser för att skapa nya Uber-konton. Dessa användes av chaufförer för att förbättra sin egen statistik, då de tilldelades bonus för att göra fler körningar. Det var för att bekämpa detta som den otillåtna proceduren infördes.

Uber hittade ett sätt att extrahera och lagra enhetens unika ID-nummer, och spara dessa på sina egna servrar. Om en telefon bytte ägare kunder Uber ändå identifiera den och se att den använts med tjänsten tidigare. Detta bryter dock mot Apples regler, då en återställd Iphone inte ska ha kvar några spår av en tidigare användare.

Köpte kunddata från konkurrent

Artikeln ger också övrig insikt i Ubers handhavanden. Uber ska också ha köpt upp anonymiserad data från analysföretaget Slice, som kom från den konkurrerande taxitjänsten Lyft. Datan ska sedan ha använts för att mäta hur det gick för konkurrenten.

Slice ska å sin sida ha samlat in datan genom gratistjänsten Unroll.me, där användare erbjuds att rensa sitt epost-konto från oönskade nyhetsbrev och prenumerationer. Datan som samlas in anonymiseras, men säljs av Slice vidare till aktörer som Uber.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.