Google anklagar Uber för stöld

Googles moderbolag Alphabet stämmer taxitjänsten Uber och anklagar bolaget för att ha stulit teknologi.

Taxitjänsten #Uber har den senaste tiden anklagats för en sexistisk arbetsmiljö, något som lagts till högen av kontroversiella turer kring företaget. Nu har Uber också stämts av Google-koncernen för att ha stulit företagshemligheter, rapporterar Reuters.

Sedan Googles omstrukturering förra året heter moderbolaget Alphabet. Dotterbolaget som ansvarar för utvecklingen av självkörande bilar heter #Waymo, och det är dessa som nu anklagar Uber för teknik-stöld. Närmare bestämt gäller det Waymors användning av LIDAR-teknologi (Light Detection and Ranging) som används för att mäta bland annat avstånd och hastighet. Waymos version av LIDAR är betydligt billigare än tidigare versioner, och anses vara en av företagets viktigaste tillgångar.

I stämningsansökan hävdar Waymo att en tidigare anställd ska ha laddat ner mer än 14 000 konfidentiella filer innan han slutade på företaget i januari 2016. Därefter grundade han ett nytt företag, Otto, som några månader senare köptes av Uber för drygt 6 miljarder kronor. De stulna dokumenten ska ha använts för att snabbstarta Ubers satsning på självkörande fordon.

Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.