Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Samsung Galaxy S8 Plus

Samsungs ack så viktiga lansering efter Note 7-skandalen är en designmässig triumf, men på flera sätt en besvärlig mobiltelefon i praktiken.

En suverän lur med trista kompromisser

För att få ytterligare ett perspektiv på Samsung Galaxy S8 Plus har Amanda också använt telefonen under två dagar, och här hennes intryck som van Iphone-användare.

Från Iphone 7 Plus till Galaxy S8 Plus

På vissa sätt upplever jag att S8 Plus ligger bättre i handen än Iphone 7 Plus. Den är något smalare och känns därför inte lika stor i handen. De rundade kanterna gör också att den kilas fast på ett mer naturligt sätt i min handflata.

Däremot är S8 Plus betydligt halare än min Iphone, och jag hade gärna sett att fingeravtrycksläsaren inte hade placerats på baksidan. Som det är nu sitter den till höger om kameran och det gör att jag ofta av misstag försöker trycka på kameralinsen istället för avläsaren. Jag är van att ha fingeravtrycksläsaren på hemknappen på framsidan, så detta är jätteförvirrande och jag är osäker på om det är något jag skulle kunna vänja mig vid. Flera gånger under de två dagarna som jag har provat den har jag velat öppna mobilen när den ligger på en bänkskiva. Varje gång har en irritation fötts i mig över att behöva ta upp mobilen för att kunna använda fingeravtrycksläsaren.

Som vänsterhänt blir det också ännu svårare att komma åt fingeravtrycksläsaren, och jag har fått ändra min handfattning för att kunna komma åt den utan att kleta alltför mycket på kameralinsen. Det är helt enkelt en krånglig och bökig placering.

Batteritid

Jag har haft mobilen i två dagar, och jag brukar använda min telefon relativt mycket. Är jag hemma använder jag oftast mobilen för att kolla på nyheter, Youtube-klipp och spela musik. I övrigt använder jag flitigt sociala medier och föredrar ofta att chatta på mobilen snarare än på en dator.

Första dagen fick jag telefonen klockan 17, och gick från runt 80 procent batteri till 30 procent vid 21:30. Dagen efter började jag med ett fulladdat batteri vid klockan 6 och hade runt 36 procent vid 17-tiden.

Vanligtvis brukar inte min Iphone 7 Plus räcka en hel dag från klockan 6 på morgonen till klockan 23 på kvällen. Klockan 17 har mitt batteri sjunkit så mycket att jag måste börja fundera på att ladda den. Jag upplever att batteriet ändå håller marginellt längre på Iphone 7 Plus än på Galaxy S8 Plus.

Sammanfattning och omdöme

Samsung Galaxy S8 Plus är på nästan alla sätt en fullträff när det gäller modern telefondesign. Den ställer alla konkurrerande telefoner i skamvrån, och inte ens LG:s kommande G6 kan tävla med Samsungs nya flaggskepp när det gäller rent urläcker industridesign. Prestanda är i toppklass, skärmen är bättre än allt annat, kameran är fortsatt bland det bästa som går att få tag på. Kort sagt en oerhört imponerande telefon, till dess att man vänder uppmärksamheten till dess baksida.

Oavsett vad anledningen var till att fingeravtrycksläsaren placerades bredvid den bakre kameran så går det inte att komma ifrån att detta är ett stort irritationsmoment för den som vill nyttja denna funktion. Placeringen är obekväm, den är lätt att missa, avläsningen misslyckas då och då och att torka av kameralinsen blir helt plötsligt en nödvändig syssla. En sådan brist i en telefon som är så dyr är helt enkelt inte acceptabelt.

Att Samsungs digitala AI-assistent Bixby är helt vingklippt vid lanseringen är också både tråkigt och obegripligt. Apple har haft Siri ute på marknaden i flera år och hon har hunnit lära sig svenska under tiden. Bixby-skärmen är bara en annorlunda variant av Google Now, och bildanalys med Bixby Vision leder sällan till några intressanta resultat. Den omtalade röststyrningen saknas helt vid lanseringen. Samsung hade gärna fått lägga mer tid på att få Bixbys röststyrning klar än överflödiga funktioner som ögon- och ansiktsigenkänning.

Om du bör investera i en Samsung Galaxy S8 Plus handlar i slutändan om var dina prioriteringar ligger vad det gäller premiumtelefoner. Samsungs nya flaggskepp är en stilstudie i urläcker ingenjörskonst och detta backas upp av moderna funktioner, prestanda i toppklass och en av de bästa kameralösningarna som finns på marknaden. Bonusfunktioner som mobila betalningar med Samsung Pay och datordockan Samsung Dex är ytterligare aspekter som talar för S8 eller S8 Plus.

Prioriterar du tjusig telefondesign och den bästa tekniken som står till buds är det ingen tvekan om att Samsung erbjuder detta just nu, men då ska du också kunna leva med att betala en rejäl prislapp för en telefon där vissa funktioner är klart sämre än vad konkurrenterna kan uppvisa, och lär definitivt vara sämre än det som kommer till hösten.

Plus:
 + Skärmen slår allt på marknaden
 + Snygg och tålig konstruktion
 + Modern och framtidssäkrad hårdvara
 + Samsung Pay är en stor fördel
 + Gedigen satsning på användarsäkerhet

Minus:
- Bixby är långt efter konkurrensen
- Fingeravtrycksläsaren är besvärlig att använda
- Osäkerhet om batteritid över tid

Kommentarer
63 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.