Här är Samsung Galaxy S8

Efter månader av febril rykteskarusell och läckta produktbilder är Samsung Galaxy S8 till slut officiellt presenterad.

Samsungs senaste flaggskepp, Galaxy S8, är en viktig lansering för det sydkoreanska företaget av flera anledningar. Dels är det nästa drag i kampen mot ärkerivalen Apple, och dels är det botgöring efter snedsteget som gjordes med den eldfängda produkten Note 7. Idag presenterades till sist Galaxy S8, och de mångtaliga rykten som läckt inför avtäckandet visade sig stämma till punkt och pricka.

Storebror och lillebror

Precis som läckor har gjort gällande i flera veckor blir Galaxy S8 tillgänglig i två storlekar: den vanliga modellen som utrustas med en skärm på 5,8 tum och den större Galaxy S8+ som utrustas med en skärm på 6,2 tum. Båda har en upplösning på 2960 x 1440 pixel och precis som rykten gjorde gällande sluttar skärmens kanter på båda sidor.

Det blir alltså inte någon Edge-modell i S8-familjen som får sluttande kanter som standard. Detta blir första gången som Samsungs och Apples produktuppställning matchar varandra med avseende på en ordinarie skärmstorlek som kompletteras av en plusvariant. Och telefonernas framsida består till största delen av skärmen, något Samsung kallar Infinity Display. Vad som inte läckt inför eventet är att skärmarna stöder HDR-färger, något som demonstrerades i form av ett samarbete med Amazon Video.

Hemknappen har inte försvunnit utan finns fortfarande kvar i hårdvaruform. Den befinner sig dock under skärmen, vilket för användaren ser ut som att fingeravtrycksläsaren befinner sig under skärmen. Telefonen är också säkrad för väder och vind med IP68-certifiering, vilket innebär att telefonen tål att sänkas i vatten och utsättas för rejält dammiga miljöer.

Förbättrad bestående kamera

Samsung använder fortfarande samma kameraupplösning på 12 megapixel och samma bländaröppning på f/1,7 som tidigare. Den främre selfie-kameran har förbättrats och stöder bland annat ansiktsigenkänning. Upplösningen för den främre kameran är 8 megapixel.

Strömsnåla kretsar

Som väntat använder Samsung nya strömsnåla systemkretsar som tillverkas på 10 nanometers tillverkningsprocess. Företaget nämner inte om detta avser Snapdragon 835, Exynos 8895 eller både och, men denna energieffektiva tillverkningsprocess tillsammans med rymlig batterikapacitet på 3 000 milliamperetimmar för Galaxy S8 och 3 500 milliamperetimmar för Galaxy S8+ bör leda till god batteritid. Grafikkretsen i Galaxy S8 ska vara 21 procent snabbare än tidigare kretsar. Telefonen kan också snabbladdas via en teknik som inte nämns, men i fallet där Snapdragon 835 används lär Qualcomms teknik Quick Charge 4.0 användas.

Trådlöst förbättrad

Samsung har även förbättrat den trådlösa kapaciteten i och med Galaxy S8-familjen. Sett till wifi stöds som förväntat 802.11ac, men stödet för mobila 4G-nätverk har tagit ett steg upp. Här stöds nu LTE Cat 16, en kategori som stöder vad som kallas "Gigabit LTE". I teorin tillåter det 4G-hastigheter uppåt 1000 Mbit/s, att jämföra med de teoretiskt maximala 450 Mbit/s som LTE Cat 9 stöder.

LTE Cat 9 är den kategori som stöds hos Iphone 7- och Galaxy S7-familjerna. Galaxy S8-familjen blir också först ut med stöd för Bluetooth 5.0 som bland annat har fyra gånger bättre räckvidd än Bluetooth 4.2, och kan överföra data med dubbla bandbredden. Samsung använder detta till att låta Galaxy S8 och S8+ ansluta till två olika Bluetooth-hörlurar samtidigt, men Bluetooth 5.0 lär medföra ytterligare fördelar längre fram när fler olika tillbehör anammar standarden.

Ansikte till mer än bara selfies

Utöver att Samsung Galaxy S8 utrustas med fingeravtrycksläsare stöder den även igenkänning av ögon och ansikte. Här används den främre kameran för att logga in dig via dina ögon eller ditt ansikte. Fingeravtrycksläsaren befinner sig nu på telefonens baksida, till vänster om kameramodulen. Detta kan potentiellt bli besvärligt på Galaxy S8+ vars större storlek placerar fingeravtrycksläsaren längre upp på telefonens baksida, något som kan vara svårt för de med små händer att nå.

En Siri-besläktad butler

Som väntat utrustas Galaxy S8 med den smarta AI-assistenten Bixby. Denna baseras på företaget Viv Labs som Samsung köpte upp, ett företag som grundades av skaparna bakom Siri. Bixby på Galaxy S8 består av tre delar: Bixby Vision, Voice och Home. Bixby Voice är som namnet antyder en röststyrd assistent som låter dig kontrollera telefonen med rösten, vilket kan användas till bland annat att skapa kalenderpåminnelser och söka upp adresser i en kartapp.

Bixby Vision låter dig söka på bilder, kända platser eller översätt text på skyltar via kameran. Telefonen är utrustad med en dedikerad hårdvaruknapp som aktiverar Bixby. Bixby lär sig också av dina användarmönster, vilket bland annat syns i en meny du når genom att svepa vänster på hemskärmen. Korten som utgör denna meny baseras på det du oftast använder din telefon till. Ett exempel på hur Bixby kan användas som smart assistent var att du kan be Bixby påminna dig om att läsa en artikel när du kommer hem från jobbet. Påminnelsen skapas då och aktiveras först när GPS-funktionen registrerar att du anlänt till hemmet.

Bixby Home är en funktion som låter dig styra ditt smarta hem och denna funktion kan kommunicera med en app vid namn Samsung Connect, en app som håller reda på dina smarta hemmet-prylar och använder Bixby för att låta dig styra dina smarta prylar via rösten. Detta kombineras med en ny router-produkt som kallas Samsung Connect Home. Denna router kopplar samma appen och Bixby på telefonen med olika smarta prylar-enheter i ditt hem. Vilka standarder som används här nämndes inte, men ett givet val är Samsungs egna plattform SmartThings. Sannolikt kommer stöd för Samsung Connect och Bixby även integreras i framtida TV-apparater, högtalare och andra konsumentinriktade produkter från Samsung.

Fler tillbehör

Galaxy S8 är också kompatibel med den nya modellen av Gear VR där en fjärrkontroll tillkommer, skapad av Oculus som även står för mjukvaruplattformen bakom Gear VR. Denna fjärrkontroll stöder rörelseigenkänning och kommunicerar med Gear VR via Bluetooth-anslutning. Galaxy S8 får även ett tillbehör vid namn Samsung Dex, en dockningsstation som förvandlar telefonen till ett skrivbordssystem.

Med dockningsstationen ansluten till en skärm får du ett förenklat skrivbordsystem som ska låta dig arbeta med produktivitet med den information och de appar du har på din telefon. Systemet är fortfarande Android 7.0 i grunden men gränssnittet anpassas för att efterlikna ett skrivbordssystem. Du kan läsa mer i vår separata nyhet om Samsung Dex.

Pris och lansering

Galaxy S8 och Galaxy S8+ ska lanseras den 28 april och förhandsbeställningar blir möjligt med start idag. Galaxy S8 blir tillgänglig i färgerna Coral Blue, Maple Gold Orchid Grey, Arctic Silver och Midnight Black. Färgen Coral Blue kommer endast finnas tillgänglig i Samsungs webbshop under en begränsad tidsperiod, och Maple Gold ser inte ut att finnas med i den inledande uppställningen för den svenska marknaden. Rekommenderade priser för Galaxy S8 blir 7 990 kronor och 8 990 kronor för Galaxy S8+. I paketet ingår även ett par hörlurar som anpassats av hörlursmakarna AKG, och dessa kan även köpas som separat tillbehör.

Specifikationer

Galaxy S8

Galaxy S8+

Iphone 7 Plus

Skärm

5,8" Super AMOLED
2960 x 1440
Always-on display

6,2" Super AMOLED
2960 x 1440
Always-on display

5,5" IPS/LCD
1920 x 1080

Systemkrets

Snapdragon 835/
Exynos 8895
4x 2,3 GHz, 4x 1.7 GHz

Snapdragon 835/
Exynos 8895
4x 2,3 GHz, 4x 1.7 GHz

Apple A10
4x 2,34 GHz

Primärminne

4 GB LPDDR4

4 GB LPDDR4

3 GB LPDDR4

Kamera

12 megapixel (bakre)
8x digital zoom
f/1.7
8 megapixel (främre)
Autofokus

12 megapixel (bakre)
8x digital zoom
f/1.7
8 megapixel (främre)
Autofokus

2x 12 megapixel (bakre)
2x optisk zoom, 10x digital zoom
f/1.8
7 megapixel (främre)
Autofokus

Lagring

64 GB
Micro-SD upp till 256 GB

64 GB
Micro-SD upp till 256 GB

64/128/256 GB

Autentisering

Fingeravtryck
Ögonavläsning

Fingeravtryck
Ögonavläsning

Fingeravtrycksläsare

Batteri

3 000 mAh

3 500 mAh

2 900 mAh

Övrigt

Samsung Bixby
Skrivbordsläge
Samsung Pay

Samsung Bixby
Skrivbordsläge
Samsung Pay

Apple Siri
Apple Handoff
Apple Pay

Tålighet

IP68

IP68

IP67

Färger

Black Sky
Maple Gold
Orchid Grey
Coral Blue
Arctic Silver

Black Sky
Maple Gold
Orchid Grey
Coral Blue
Arctic Silver

Gagatsvart
Svart
Silver
Guld
Rosa Guld
Röd

Trådlöst

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 16
Bluetooth 5

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 16
Bluetooth 5

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
LTE Cat 9
Bluetooth 4.2

Anslutning

USB Type-C

USB Type-C

Lightning

Vikt

155 gram

173 gram

188 gram

Pris

7 990 kr

8 990 kr

8 795 kr

Kommentarer
100 svar

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.