Samsung Dex dockar mobilen med datorn

Med tillbehöret Samsung Dex förvandlas mobilen Galaxy S8 till en stationär dator.

Tidigare rykten har talat om en dockningsstation från #Samsung som låter mobilen kopplas till ett tangentbord, bildskärm och mus. Under kvällens Unpacked-event presenterade Samsung tillbehöret #Dex, som gör just detta.

Dex består av en dockningsstation där Galaxy S8 eller S8 Plus ansluts, och användarupplevelsen flyttas till en stationär bildskärm med stöd för mus, flera fönster och annat datorarbete som förknippas med en stationär eller bärbar dator. Gränssnittet görs om vid anslutning för att passa den större skärmytan. Ett samarbete med Microsoft och Adobe ska ge användare tillgång till både Office-paketet och Lightroom Mobile.

Själva dockningsstationen Dex ansluts till bildskärm med HDMI, och har dessutom två USB 2.0-portar och en USB Type-C för anslutning av tillbehör. Dex innehåller ingen egen processor eller grafikkrets, utan allting drivs från den inbyggda processorn i Galaxy S8. Däremot innehåller Dex en fläkt som hjälper till att kyla ned enheten.

Samsung Dex kommer senare i år, och får ett rekommenderat pris på 1 490 kronor.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.