Guide: Hantera dina prenumerationer

Det är inte helt lätt att veta hur och var du avslutar prenumerationer i Itunes och App Store, men oroa dig inte! 99mac kommer till undsättning.

Ibland kan det vara en plåga att försöka avsluta prenumerationer du kanske till och med glömt att du tecknat eller som du slutat använda sedan länge. Klustret av var och hur du avsluta prenumerationer kan kännas överväldigande men ge inte upp! 99mac håller dig i handen.

Många appar kostar initialt en bestämd summa sedan är appen köpt och du är fri att använda den. I vissa appar finns det köp inuti appen som är engångssummor för att få exempelvis fler pokébollar, eller för att öppna upp nya banor. Men de finns även appar med prenumerationer, där en summa dras en gång i månaden och så fortsätter tills du säger upp prenumerationen. Men att hantera prenumerationerna är inte alltid så lätt i appen, inte ens när det finns en särskild knapp för detta.

I Apples ekosystem finns det vissa typer av prenumerationer som förnyas per automatik:

  • Apple Music

  • Itunes Match

  • Prenumeration på Apple News (finns ej i Sverige)

  • Dagstidningar och andra tidningar

  • Prenumerationer på många appar tillgängliga i App Store

  • Onlinemedlemskap eller prenumerationer på tjänster som HBO NOW, Netflix, Spotify, Hulu eller Pandora som tecknas via apparna.

Hantera prenumerationer kopplade till ditt Apple-ID i IOS

– För att hantera dina prenumerationer på en IOS-enhet så som Iphone, Ipad eller Ipod Touch går du in i Inställningar > Itunes Store och App Store.

– Klicka längst upp på ditt Apple-ID och en ruta kommer upp. Tryck sedan på fältet Visa Apple-ID. För att komma vidare kan du behöva logga in eller använda Touch ID.

– När du kommer vidare trycker du på Prenumerationer. Därefter kommer det upp en lista på alla prenumerationer som är kopplade till ditt Apple-ID. Klicka på prenumerationen du önskar hantera eller avsluta.

– Nu kan du välja att avsluta prenumerationen eller ändra abonnemang. Tryck på Avsluta prenumerationen om det är det du vill.

– När du avslutar prenumerationen avslutas den vid slutet av den aktuella faktureringscykeln. Därför kan det ta en månad eller ännu längre om du har otur, men därefter kommer prenumerationen avslutas. Vissa appar erbjuder prenumeration upp till ett år i taget.

Om prenumerationen du vill avsluta inte finns med på listan, dubbelkolla att du är inloggad med rätt Apple-ID, eller om du tecknat prenumerationen direkt hos leverantören (till exempel Spotify eller Netflix). I sådana fall kontaktar du dem direkt istället.

Hantera prenumerationer kopplade till ditt Apple-ID på din Mac eller PC

Antingen kan du gå direkt via den här länken, eller följa följande steg:

– Öppna Itunes.

– Se till att du är inloggad med ditt Apple-ID.

– Välj Konto > Visa mitt konto högst upp i Itunes-fönstret eller i menyraden längst upp.

– Du kommer till sidan med kontoinformation. Bläddra ner till sektionen Inställningar och klicka på Hantera bredvid Prenumerationer.

– Tryck på Ändra till höger om prenumerationen du vill hantera.
Här kan du ändra eller avsluta abonnemang.

Precis som när du gör detta på i IOS; om prenumerationen inte dyker upp, dubbelkolla att du är inloggad på rätt Apple-ID eller om du har tecknat prenumerationen direkt hos leverantören. Prenumerationen avslutas vid slutet av den aktuella faktureringscykeln.

Hantera prenumerationer kopplade till ditt Apple-ID i TV OS

I TV OS kan du endast ändra prenumerationer till installerade appar på din Apple TV.

Fjärde generationen:
– Välj Inställningar > Konton och klicka på Hantera prenumerationer under Prenumerationer.

– Välj den prenumerationen du vill hantera. Här kan du välja att ändra prenumerationer eller avsluta dem.

Om du har en Apple TV som är tredje generationen eller tidigare måste du använda en IOS-enhet eller dator (se ovan).

Prenumerationen avslutas även här inte direkt utan vid slutet av den aktuella faktureringscykeln.

Skulle inte något av detta funka är det bäst att kontakta Apple-supporten för att få hjälp.

Skriven av Amanda Reventlid

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.

Verizon-ägda Yahoo lägger ner sin populära nyhetsapp News Digest som sammanfattar och sammanställer de viktigaste nyheterna två gånger om dagen.

Apples avtal med de stora skivbolagen löper snart ut, och teknikjätten vill nu omförhandla med lägre ersättning för musiken.

En andra våg av betaversioner har släppts för Apples system Mac OS, IOS, TV OS och Watch OS.

Apples tidigare IOS-chef Scott Forstall är tillbaka i strålkastarljuset. Computer History Museum har lagt upp en filmad intervju på sin Facebook-sida med anledning av tioårsjubileet av Iphone.

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.