Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jimpa

Jimpa

Medlem
  • Registrerad 2003-05-14
  • Senast aktiv 2011-05-05
  • Antal inlägg 25

Foruminlägg

De senaste inläggen Jimpa har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2011-02-04 08:46

En viktig aspekt att väga in när man beslutar sig för om man ska ha försäkring på enskilda firman eller inte är ansvarsbiten. Om du i din näringsverksamhet skulle hamna i någon form av juridisk tvist, bli stämd et c så gäller definitivt inte rättshjälpen i din hemförsäkring för det. Så bara detta kan vara skäl nog för att teckna en företagsförsäkring tycker jag.

  • Medlem
  • 2010-02-18 08:15

Min man har ett väldigt irriterande problem på sin MacBoom Pro 17" (inköpt i okt 2009). Relativt ofta händer det bara helt plötsligt att alla ikoner på skrivbordet förminskas eller förstoras eller hoppar och lägger sig i prydliga rader till höger på skrivbordet.

Det händer alltså helt utan förvarning utan att han gör något speciellt. Han ansluter aldrig till några externa bildskärmar utan använder bara datorns egna skärm. Systemversion är 10.6.2.

Någon som har någon aning om vad detta kan bero på och hur man kan komma till rätta med problemet. Börjar tröttna på att i princip varje dag manuellt flytta tillbaka alla symboler till sin plats.

  • Medlem
  • 2006-11-06 23:52
Ursprungligen av norell:

Hur ska man bära sig åt för att kunna surfa med telefonen som modem?
Har pillat lite och det står bara att jag ska kontrollera telefonansutningen.

Undrar också hur man ska göra för att använda telefonen som modem via Blåtand och en MacBook Pro. Har Tele2 som leverantör. Någon som har några tips?

  • Medlem
  • 2005-06-27 12:05

Har haft precis samma problem att det gått att parkoppla men inte att synka min K700i, trodde det kanske berodde på att jag forfarande kör 10.2 i min PB men det lösta sig med att parkoppla från telefonen.

Tack för tipsen!

  • Medlem
  • 2004-06-30 10:25
Ursprungligen av frazze:

Än så länge vill jag inte rekommendera någon av Canons modeller då om inte klarar av att hantera svenska tecken plus mellanslag i filnamnet samt att deras driver tappar kontakten med scannerna hela tiden. Tips är nog att utgå från Apples lista över scannrar som dom stöder. Den finns någonstans under Mac OS X-grenen.

Ska också köpa en scanner i prisklassen 1000-2000 kr. Har tittat på Canon LiDE 30, Canon 5000F och Epson Perfection 1670. Enligt Appels och Canons hemsida har Canon-modellerna stöd för OS X, men inte Epson-scannern.

Är det någon som har erfarenhet av dessa under OSX? Ska använda den för att scanna enklare ritningar och bilder till hemsidor.

  • Medlem
  • 2004-06-23 10:28

Tack för tipsen. Jag är medveten om att det bara går att använda Tele2 utgående server för att skicka mail och det är den som jag använder - smtpauth.swip.net följt av användarnamn och lösenord . Lösenorder är inlagt så det behöver jag inte fylla i. Provade även med att använda den server som angivits ovan för Tele2 men det fungerade inte alls.

Mitt problem kvarstår alltså att när jag skickar ett mail står programmet Mail och tuggar en stund och sedan kommer felmeddelande upp. Trycker jag då avbryt och går in i inställningarna och väljer en annan smtp-server för kontot och sedan väljer tillbaka direkt till den först använda så går e-posten alltid iväg direkt. Så utgående server är rätt men programmet Mail vill inte skicka utan att inställningarn uppdateras varje gång.

[img]

  • Medlem
  • 2004-06-18 10:57

Har också haft problem med att den inbyggda blåtanden i PB 12" plötsligt försvunnit. Ikonen i menyraden blev överkryssad och bluetooth hade helt försvunnit ur systeminställningarna. De har hänt två gånger den senaste veckan i båda fallen hjälpte det att stänga av datorn en stund (endast omstart hjälpte ej). Känns som att det kan vara något maskinvarufel och det känns ju inte så kul... Har redan haft en hel del strul med denna dator, hela hårddisken kraschade och fick bytas ut för ett par månader sedan, det gick på garantin, men den har gått ut nu.

  • Medlem
  • 2004-06-17 11:01

Vi har haft ett problem ett tag i båda datorna på vårt kontor. Det är så att när vi ska skicka i väg e-post i Apple mail så ser det ut som mailet går iväg men det gör det inte utan efter en stund kommer en ruta upp där man ombeds välja en annan utgående smtp-server. Den servern som användes från början är dock den rätta. Går man dock in under mail/inställningar/konton/redigera och väljer en annan utgående server och sedan direkt väljer tillbaka till den ursprungliga så går mailet alltid iväg direkt.

Problemet uppstår bara på vårt kontor där via har ADSL via Tele2. Smtp-servern som används kräver autensiering med användarnamn och lösenord. Kan det ha med detta att göra? Det är bara denna server som kan användas enligt tele2.

Vore dock bra att hitta en annan lösning än att behöva gå och göra proceduren i inställningar så fort ett mail ska gå iväg. (Ibland går det dock iväg direkt) Tacksam för alla tips och råd.

/Jenny

  • Medlem
  • 2004-03-18 14:19

Nu fungerar det igen på även den andra datorn. Helt oförklarigt, jag har inte gjort någonting med den...! Vad kan sånt här bero på? Nån som vet?

/Jenny

  • Medlem
  • 2004-03-18 12:47

Har nu (vet inte hur) fått det att fungera med den ena av PB12" men inte den andra. Det fungerar inte heller när man ansluter den direkt med ethernet-kabel mot basstationen.

Verkar helt ologiskt, vad kan det bero på?

/Jenny

  • Medlem
  • 2004-03-18 09:56

På vårt kontor har vi två PB 12" (OS 10.2.8 ) anslutna till ett lokalt nätverk trådlöst med Airport Xtreme samt en äldre PB (OS 8.6) som saknar airportkort och därför är ansluten med ethernet-kabel till basstationen. Datorerna delar på Internetuppkoppling via ADSL hos Tele2.

Någon gång i går eftermiddag gick det inte längre att hämta hem e-post från våra företagsadresser som finns på en mailserver hos ett lokalt dataföretag (mail.jra.se). Det gick inte heller att komma åt några hemsidor som ligger hos denne leverantör, bl.a vår egen. Detta gällde de två PB med trådlös anslutning. Den fast anslutna datorn kunde hitta hemsidorna (har ingen e-post installerad på den).

Följande meddelande dyker upp när man försöker hämta e-post:
"Kan inte hämta e-post
Det kan vara ett problem med e-psotservern eller nätverket. Kontorllera inställningarna för kontot "Fortis" eller försök igen.
Serverfelet var: Reading data from host mail.jra.se failed"

All annan Internet trafik fungerar, att surfa, hämta e-post från andra ingående servrar et.c. Vi kan också skicka e-post från alla konton eftersom vi då använder Tele2 utgående server som vi är uppkopplade via.

Ringde företaget som har mailservern, men de kunde inte se att det var några problem. Felet kvarstod även i vårt trådlösa nätverk hemma senare på kvällen. Har provat att starta om basstationen, datorerna.... men vet inte vad jag ska göra och det är lite panik att inte e-posten fungerar...

Känns som att felet bör ligga i de båda PB 12" någonstans eftersom det fungerar från den fast anslutna datorn, eller?

Tacksam för all hjälp!!!

/Jenny

  • Medlem
  • 2004-02-16 13:04

Ja det är en Powerbook!

Har fått hjälp att konstatera att det är hårddisken som gett med sig och den är på väg in för reparation nu.

  • Medlem
  • 2004-02-16 00:32

En av våra iBook 12" (G4 867 MzH med 640 MB ramminne) började här om dagen låta med ett underligt brummande/brusande ljud som vi inte hört förut. Det dök upp vid härddisk aktivitet och försvann när hårdisken slutade snurra. Mycket mer högljutt än vad datorn (som jag upplever som väldigt tyst) tidigare varit. I övrigt fungerade den som vanligt.

När datorn någon dag senare skulle startas efter att ha varit avstängd så var det problem med att starta, den ville inte gå igång som vanligt utan en liten Mappsymbol med OS9-symbolen blinkandes alternativt med Macsymbol ett frågetecken. Körde då ett hardwaretest (från CD) men det upptäckte inga fel. Provade att starta igen och då gick datorn igång utan problem, men ljudet fanns kvar. Efter slutfört jobb stängdes datorn av och när den senare på dagen skulle startas uppstod samma problem vid start, men den gick igång på andra försöket.

Efter en stunds arbetande (i excel) hängde den sig helt, det gick inte att tvångsavsluta och jag gjorde tvingad omstart. Nu ville den inte starta alls, bara en grå yta kom upp med den lilla cirkeln snurrandes och efter en bra stund återigen OS 9-sybolen/frågetecknet. Vid start så låter den nu också med ett lågfrekvent lite surrande/tjutande ljud. Försökte då starta från systemskiva genom att hålla nere C men inte heller det gick, bara den grå ytan dök upp. Den känns nu också väldigt varm jämfört med vår andra 12" som jag skriver det här på, men det beror kanske på att fläkten inte går igång förrens den startat helt?

Datorn är knappt ett år gammal, har aldrig strulat tidigare. Systemversion 10.2.7.

Verkar som det är ett hårdvarufel, eller? Hårddisken som har blivit skadad? Någon som har några tips och råd eller är det bara att lämna in den?

Tacksam för all hjälp!

/Jenny

  • Medlem
  • 2003-12-11 09:34
Citat:

Skrevs ursprungligen av mrubenson
Menar du Safari 1.0 eller 1.1 när du säger senaste versionen?

För 1.1 funkar väl inte i Jaguar, eller?...

Det är Safari 1.0.1 som jag har.

  • Medlem
  • 2003-12-10 13:33

Tack fšr tipsen!

Har kšrt skivkontroll frŒn CD och det reparerade fel pŒ hŒrddisken. SlŠngde sedan filerna: com.apple.safari.plist och com.microsoft.explorer.plist och rensade upp cachen med Coctail. Efter det fungerar Explorer igen men inte Safari. Men Safari har som sagt aldrig gŒtt att starta pŒ min burk!

Ska det krŠvas att man uppgraderar till 10.3 fšr att fŒ igŒng Safari? Kommer vŠl i och fšr sig att uppgradera till 10.3 framšver men har inte riktigt rŒd just nu i jultider Men jag Šr vŠldigt sugen pŒ att kunna testa Safari ŠndŒ, sŒ fler tips pŒ vad som gšr att Safari strular mottages tacksamt!