Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
macuddevalla

macuddevalla

Medlem
  • Plats Uddevalla
  • Sysselsättning Macanvändare sedan 1997, Fotograf och datorförsäljare(pc & Mac)
  • Registrerad 2005-11-13
  • Senast aktiv 2014-10-19
  • Antal inlägg 191

Foruminlägg

De senaste inläggen macuddevalla har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Jag förmodar att det är OS X vi pratar om, men "MacOS" låter i mina öron lite gammalt, typ OS 9 eller något.

Vilken eller vilka versioner av OS X handlar det om?

Och har du läst lite i alla de trådar som redan finns om bokföringsprogram? Där borde du kunna hitta en hel del tips som är hyfsat up-to-date.

Ja självklart menar jag Mac OsX. OS9 och tidigare känns som aning out of date. Ursäkta min något slarviga formulering. Nä jag har inte hunnit kolla alla trådar, tänkte att kanske någon som hade de i färskt minne... Och frågar man inte så får man ju inga svar.
Trevligt att få respons på förfrågan.

Branschen är primärt hudvård och ansiktsbehandling med viss del medicinsk/kirurgiska inslag.

Återkommer till tråden lite senare, måste vidare till nästa möte... men tack för respons so far, hoppas det finns mer att läsa ikväll!

Ursprungligen av citronsyra:

Jag har inte samma verksamhet som du beskriver så vet inte exakt, men det enda program jag känner till för Mac är nog "iOrdning 5", om det sedan fixar alla dina frågor vet jag inte. (http://www.aderstedtsoftware.com/iordning/)

Däremot så kan man köra wmvare eller liknande program för att köra igång en virtuell PC i din mac och därigenom köra program från Visma (http://www.vismaspcs.se/produkter/). De har även en web-lösning men tror inte den fixar alla dina frågor/krav.

Tack för svaret
Har du någon egen erfarenhet av iOrdning? Annars, vad använder du du själv och i vilken bransch?
Helst vill jag undvika en VMware-lösning då dessa inte riktigt har funkat så sömlöst tidigare som önskat. Då får vi ställa dit en WinPc för administrationen och koppla till en gemensam hostning/filhantering. Men det vill vi/kunden helst undvika.
Någon som har fler ideer eller snabbt kan ta fram länkar till tidigare case?

Någon som har tips på bra bokföringsprogram för MacOs som även kan användas för journaler och med kopplad bilddokumentation till journaler? Ekonomidelen ska kunna det vanliga som kontantfaktura/kassa hantering, Fakturering, order, lager, kundregister och tidbokning. Kundregistret ska även kunna innehålla alternativt smidigt kunna koppla till ett journalregister över kunderna där varje journal ska ha en egen bildmap kopplad till sig. Hittills ligger journalerna i excel. Tanken är att det även ska gå att nå materialet över nätet då användaren ofta är på resande fot. Möjlighet till lösenord i flera lager är intressant då materialet i journalerna kan vara sekretessskyddat. Viktigast är att det ger ett smidigt och stabilt arbetsflöde. Även om det behövs fler än ett program/modul är intressant - bara de arbetar med varandra och inte mot varandra. Smidighet är nyckelordet(tror jag)
Hoppas på svar - gärna med egna eller kunders erfarenheter

Som tidigare sagts - köp den billigare och sätt i mer minne själv. Eller vänd dig till en lokal (Apple)handlare så kan du få den med 16GB Ram[ för lägre pris än Apple tar för 8GB...Dock knappast stormarknaderna

Satsa på en mini serverversionen och putta i en (eller två) SSD av god kvalitet, maxa ram (=16GB = 2 x 8GB). Vilka skärmar du ska välja beror på vad du ska använda dem till, men satsa på skärmar med minst två digitala anslutningar (=t ex DVI + DP eller DP + hdmi). Idag går detta att ordna till ett överkomligt pris hos en lokal (Apple)handlare till klart lägre pris än AppleStore.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Hur ser det ut idag? Vilken SSD skulle ni rekommendera idag till en Mac Pro 2008?

- storlek ca 120-200 GB
- fokusera hellre på tillförlitlighet och livslängd, än på värsting-prestanda

Med de kriterier du nämner finns bara ett alternativ; Intel!!! Intel SSD har 5års no-tjafs garanti! Intel har vi inte haft några problem/behov av FirmWare upgrade. Samtliga övriga Sandforcebaserade SSD måste man vara noga och checka FW version och upgrade INNAN installation. För den som inte ställer kraven på absolut bästa stabilitet funkar OCZ, Corsair mfl OK. Viktigaste valet är att installera SSD. Det är den största prestandauppgradering som går att göra idag.

Instämmer helt med Björnström! Satsa på SSD utan tvekan. En i5 + SSD springer 8:or runt i7 med mekanisk harv(HDD). MacForum kan säkert hjälpa dig med en tillfredställande kombination. Om du plånboken tycker det är för mycket - spara en stund ytterligare innan köp. Som flera har nämnt så går det att uppgradera i efterhand men det är inte något jag rekommenderar som initiallösning för iMac. övriga Macar kan med fördel uppgraderas med SSD på egen hand. MBA undantaget. SSD och max Ram=max prestanda - tveklöst!!! Bara en varning, har du väl börjat använda SSD kommer du obönhörligen att tycka alla utan är tröööga, även de med vassare CPU än din egen!

Har tyvärr dålig erfarenhet av Corsair minnen i laptops. Min rekommendation är att Kingston brukar fungera betydligt stabilare, i synnerhet DDR2 so-dim.

Det hjälpte, jag hade inte gjort det tillräckligt lång tid tidigare. Tack för det snabba svaret

Idag när jag skulle starta min iphone 4 så var den helt död! Lite förvånad satte jag den på laddning, men efter 30 minuter är den fortfarande helt död. Provade då att koppla den till MBP, men varken itunes eller iphone vaknar. Har försökt att starta telefonen åtskilliga gånger, både med och utan kabel ansluten. Någon som har någon ide?

Det är dags att pensionera LW630n. En ny laser kostar inte mycket. Brother har ett mycket bra sortiment, vilka funkar utmärkt till de flesta OS. Du får en bra sv multiversion för mellan 1500 - 3000:- beroende på vilka funktioner du önskar.

Thomson modem av den typ som Telia (och de flesta övriga operatörer) "bjuder" på är tyvärr ett sorgligt kapitel. Bäst funktionalitet och kontroll får man helt klart med modem för sig och router för sig. Att felsöka en all-in-one modem/router är nästan omöjligt...min rekomendation brukar vara; använd de medföljande all-in-one modemen så länge de inte strular. Om de börjar strula och inte vill lira med din utrustning - byt till ett separat modem av bättre kvalitet och en bra router. Om du ska köra en NAS nätverket ska du tveklöst skaffa en router med Gbit-Lan! Att det ska vara 802.11n på wlan behöver väl knappast nämnas...Det finns många vettiga routrar som klarar detta men jag kan nämna några förslag D-link DIR-655 och Apple Airport Extreme.

Ursprungligen av bows33r:

Hallå! Kan inte längre bränna skivor på min macbook pro 13". När jag försöker bränna en skiva säger den "Skivbränningen misslyckades eftersom enheten inte kunde kalibrera styrkenivån på lasern för det här mediet"

Har provat olika skivor/hastigheter men samma fel. har även blåst/gjort ren brännaren men samma fel ändå.

Någon som vet?:tveksam:

Tyvärr är brännarna/spelarna/optiska enheterna i laptops inte några jättevassa grejer. De som sitter i Macarna är av samma kvalitet/brist på kvalitet som i andra laptops. Om den är äldre än garantitiden kan du som Goflorp föreslår byta ut den mot en ny intern, eller så skaffar du en extern. Idag kan du som har en modern Intelbaserad MBP använda en som ansluter med USB. Tidigare var det nästan nödvändigt med Firewire men det gäller inte längre. En extern på USB kostar ca 600:- i Sverige. Dock ska du vara medveten om att de flesta externa är sk slim-modeller, dvs de baseras på samma brännare som sitter internt i laptops vilka har 8x eller som bäst 12x hastighet och en klenare mekanik än de 5,25" som sitter i de vanligaste stationära datorerna och har hastighet på 22x-24x.

Minnena du ska ha till den Macen är av typen FB Dimm ECC DDRII 667mhz,
KTA-MP800K2/8G är ett dedikerat kit från Kingston, alltså anpassat för optimal funktion i MacPro av den modell du har. kit med 2 x 4GB=8GB som funkar fint. Kostar i Sverige ca 3100:- ink.moms. Dessa minnen är ju inte några vardagsminnen i handeln. Men välsorterade fackbutiker kan få hem dom på några dagar. Såg att det finns åtminstone i lager hos en av de stora distarna för ögonblicket.

Har du provat om MBP beter sig likadant i andra nätverk? Om så är fallet, börja med att göra en ominstallation av OS X, alltså formatera disken och installera om med orginalskivorna. Kör därefter bara update och kolla om du får stabilitet, utan att lägga tillbaka din backup. Om MBP då blir stabil är det bara att lägga tillbaka backupen bit för bit. Om MBP fortsätter vara instabil efter ominstallation på både ditt och andra nätverk skulle jag lämna in den eftersom det då är troligast ett hårdvarufel. Ps Vad har du för operatör och vilken router? Ds