Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
norda72

norda72

Medlem
  • Namn Pär Nordqvist
  • Registrerad 2017-10-24
  • Senast aktiv 2021-04-10
  • Antal inlägg 15

Foruminlägg

De senaste inläggen norda72 har skrivit i forumet.

Jag ser att tråden är gammal men jag vll ändå informera att det är samma sak i min dator. Jag har en Mac Pro 5.1 från 2012 med två SSD-diskar och ingen av dem har stöd för S.M.A.R.T. Jag har kollat en av diskarna i en app som heter DriveDx och där framkom att den har problem med advanced S.M.A.R.T.-status märkligt nog. Det står att disken har 32 dataöverföringsproblem/fel via interface-kabeln, men jag har skivorna på pci-e-kort som anslutits i uttagen på moderkortet. Man uppmanas se över kablar och anslutningar men det hjälpte inte. Observera att jag har inte NVMe-skivor utan SATA 2,5" (Samsung 860 EVO och Samsung 850 EVO).

Tack för tipsen!
Egentligen skulle man väl försöka hitta något annat istället för att lägga tid och pengar på denna föråldrade tingest. Men frågan är om man ska bli kvar i Mac-världen med tanke på priserna? Eller ska man försöka sig på en Hackintosh? De finns att köpa på eBay, en firma i Storbritannien säljer och priserna börjar på mellan 15 000 och 20 000 kr. XDS heter de visst, men jag vet inte. PC-chassi och PC-grejer anpassade för MacOS. Ska enligt dem gå att köra Big Sur utan problem. Inga problem med nya mindre uppdateringar heller. Men man vet ju inte hur seriösa de är. 64 GB var maximalt minne i en av dem, jag har 128 GB i min, men då är hastigheten mer än den dubbla och formatet DDR4 så det går kanske inte att jämföra. Här är en länk: https://www.ebay.com/itm/i9-9900K-5-0GHz-8Cor...

Nej stickan kom inte upp, bara startskivan. Det var mindre bra, inte bra alls. Och lite konstigt samtidigt.

Jag har Mac Pro 5.1 från 2012 med två SSD:er. Jag har raderat den minsta, tänkte jag skulle installera om den. Den hade Catalina 10.15.7. Även startskivan har det systemet. Är det omöjligt att ens kunna starta datorn från en USB-sticka med Mojave i Catalina? Den är bootbar och redo för installation. Ja, det var kanske dumt detta. Man ska nog ha en av skivorna i bara Mojave vid närmare eftertanke. Grafikkortet är ett AMD Radeon RX570 8 GB. Catalina har installerats via dosdude patcher.

Ursprungligen av Dalle:

Sitter mottagaren direkt i datorn eller i någon hubb? Jag satte min mottagare i min Thunderbolt Display (USB 2) och muspekaren hoppade fram på skärmen likt en gravid känguru. Efter att jag flyttat mottagaren till en hubb (USB 3) Så flyter det på fint.

(BT fungerar tyvärr inte alls om man vill ha kontroll på muspekaren)
Logitech MX Master

Sitter direkt i datorna frontport men den har bara USB 2.0, tio år gammal teknik.

Ursprungligen av joakimo:

Har du en förlängningssladd till din USB-mottagare? Det hjälpte min Logitechmus att få mottagaren en bit från datorn.

När mottagaren sitter direkt i datorn kan jag råka ut för att det hackar ibland.

Nej jag har inte det. Det är en dongel/USB-adapter som sitter i en av frontportarna på datorn.

USB-mottagaren sitter ca 40 centimeter från min trådlösa nya Logitech-mus, ändå hackar den och helt plötsligt sticker muspekaren iväg till andra sidan skärmen. Det verkar vara svårt att få saker att fungera. Går inte att köra den via Bluetooth heller, kan inte paras med datorn som är en Mac Pro 5.1 från 2012. Systemet är MacOS 10.14.6. Datorn är väl för gammal.

Moderkort, t ex. Förr följde inte Apples moderkort ATX-standarden som finns i PC, vet ej vad de har i stället. Har de ändrat på det? Tror det är något med nätaggregaten också som inte följer resten av marknaden, kanske kopplingen till moderkortet?

Med ’’fet plånbok’’ har jag inte tagit MacMini eller iMac med i beräkningen. Jag räknar med de datorer som motsvarar de jag ägt de senaste åren, som Mac Pro och MacBook Pro. Har haft tre bärbara - en vit med plasthölje, en 15-tums MacBook Pro från 2009 och en 17-tums från 2011. Den senare fick jag ge upp på grund av grafikkortsproblem som ej gick att åtgärda. Den var dessutom på ungefär samma tekniska nivå som nuvarande Mac Pro, USB 2.0 bland annat. Tidigare har jag ägt Power Macintosh Performa 6500, G4 och Mac Pro 3.1 från 2008.

Nej High Sierra vill jag inte vara fast i, gammalt system. Så klart man ska sträva efter att ha det senaste så långt det går. Det är en fördel både ur säkerhetshänseende och att de program man använder är kompatibla. Jag jobbar mycket grafiskt, med tidning och hemsidor, så jag måste ha en dator som klarar Adobes programsvit. Men som jag säger är Mac inget alternativ längre, även om jag försöker med den jag har så långt det går. Det är väl varje datoranvändares strävan att få ut så mycket som möjligt av sin dator, i synnerhet när det gäller Mac som alltid kostat mer eller mindre skjortan.

Jag har lyckats installera MacOS Catalina 10.15.2 i min Mac Pro 5.1 2012 via dosdude patcher. Det fungerar rätt bra, av vad jag sett hittills, men en sak verkar omöjlig att få att fungera: displayport. HDMI fungerar men ansluter jag skärmen (HP Z27s 4K) via displayport blir skärmen svart och ’’ingen signal’’-meddelandet dyker upp. Vad beror det här på? Är det grafikkortet? En bugg? Löser det sig om jag byter skärm till en mer lågupplöst? 4K på den här reliken är ju inget som fungerar egentligen, oavsett om man har grafikkort som stöder det eller inte. Medan jag höll på att experimentera med displayport och HDMI blev skärmen plötsligt fylld av en grafikkortsstörning i form av ett brett vitt fält omgett av rödgrön röra. Grafikkortet är ett gammalt flashat Nvidia Geforce GTX680 2 GB. Jag tror det är 8-9 år. Köptes ganska dyrt på eBay när Mojave kom förra hösten eftersom det krävde ett grafikkort med stöd för Metal.
Datorn skulle bytas, men för vilka pengar då? Mac är ju inte längre något för konsumenter, såvida man inte har en riktigt fet plånbok. Systemet är i vissa delar avvikande från branschstandard. Alltid någon speciallösning, sällan mainstream.

Det har ordnat sig. Jag installerade om Photoshop. Nu är det som det ska igen. Minnet är så långsamt, bara 1333 MHz, det påverkar säkert datorns snabbhet. I dag finns minnen med upp mot 3000 MHz. Jag måste byta dator, men är rädd för att Mac får stryka på foten av kostnadsskäl.

Jag uppgraderade min Mac Pro 5.1 Quadcore från 2012 med dubbla processorer (2x3,06 Ghz) och 128 GB RAM under 2019. Jag märker ingen prestandaförbättring över huvud taget. Datorn är lika seg som tidigare. Det tar dock inte slut på minne lika snabbt som när det bara var 32 GB. Nu kan man ha många program öppna och ändå är det mycket minne ledigt. Nu har jag installerat senaste Photoshop 2020, men nu har det börjat bli segt i det programmet. Badbollen kommer fram bara man gör något. Är datorn för klen i alla fall, eller är systemet (MacOS 10.14,6 Mojave) för ’’gammalt’’? Vet inte om jag vågar köra in Catalina, då måste patcher användas och datorn kanske blir ännu segare då. Uppstart av detta tröskverk tar ca 1,5 minuter, ingen boot screen heller. PC:n på jobbet är klar att logga in i på 30 sekunder och då har den mekanisk hårddisk och 4 GB (!) RAM, jag har SSD och 128 GB RAM.

Men vad gäller om man ska göra en ren installation på en tom SSD? Måste man installera High Sierra först?

Ursprungligen av kenjon:

Jag tror grafikkortet behöver ett speciellt ROM för att kunna visa bild innan inloggningsskärmen. Så har det varit tidigare i alla fall.

Enligt säljaren på ebay kan just det här grafikkortet inte visa boot screen i 4K 60 Hz, man måste ha ett dyrare, GTX 980 eller högre. Men det första svaret jag fick var att MacOS inte har stöd för boot screen i 4K och 60 Hz, bara i 30 Hz. Så jag vet inte riktigt vad som gäller, kanske en kombination. Sen är ju datorn ingen ungdom, 5 år och dess teknik var nog ett par år redan 2012.

Hej hopp!
Jag har en HP Z27s 4K kopplad till min Mac Pro Quadcore från 2012 med ett nyinstallerat grafikkort (NVIDIA GeForce GTX 680 2048 MB). När jag knäpper på datorn blir det ingen boot screen, skärmen är svart fram till inloggningsrutan. Beror det på att grafikkortet inte stöder boot screen i 4K, eller är MacOS (10.12.6) begränsat till att inte stödja boot screen i 4K? Datorn som sådan har inget 4K-stöd enligt Apple, så jag bytte grafikkort för att få ut det mesta av min skärm. Det satt ett ATI Radeon HD 5770 i tidigare. Det fungerade men gav bara 30 Hz i 4K och det blev eftersläpningar. Det blir det inte längre.

M v h
Pär Nordqvist, Bollnäs