Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
gneken

gneken

Medlem
  • Registrerad 2013-12-19
  • Senast aktiv 2021-02-21
  • Antal inlägg 78

Foruminlägg

De senaste inläggen gneken har skrivit i forumet.

Söker en Apple Watch 4, helst space gray.
40/44mm funkar, återkom med vad ni har.

Ursprungligen av Zop:

iPad Pro 12,9" 128 GB 4G – Guld (16B92)

Medföljande tillbehör:

  • Originalladdare + lightningkabel

  • Apple Smart Keyboard (svensk tangentbordslayout)

  • Apple Pencil

Enheten är i bra skick då jag primärt använt min andra iPad Pro av mindre modell. Även Apple Pencil är sparsamt använd.

Föredrar en snabb affär med betalning via Swish. Har möjlighet att träffas i centrala Stockholm och södra närförorter. Kan även skicka allt men då tillkommer fraktkostnad.

Pris: 6000 kr

Vilken generaton?
Kvitto?
Hur gammal är den?

@BlackSmp

Denna länk kanske övertygar dig.

"Våra kontaktlösa Kort känns igen på den universella symbolen för kontaktlös
betalning på Kortets baksida.
För att börja ta emot kontaktlösa betalningar ber du din terminalleverantör att
uppdatera eller konfigurera din terminal så att American Express kan läggas
till som ett alternativ för kontaktlös betalning.
"

https://www.americanexpress.com/content/dam/a...

Ursprungligen av BlackSmp:

Går att tolka på olika sätt. Samarbete kan helt enkelt innebära att de tar Amex. FInns det någon speciell symbol för "Amex Contactless". Jag har aldrig sett någon.

Svar på frågan: de använder samma blippsymbol som alla andra så jag är övertygad om min tolkning tills någon kan motbevisa mig. De skriver också "Amex AND contactless logo"

https://www.americanexpress.com/us/credit-cards/features-benefits/contactless/index.html

Ursprungligen av andlin76:

Som gneken skrev fungerar bara Amex Contactless på Ica, Apoteket hjärtat samt iZettle. Därför är det förbaskat intressant om Amex via ApplePay fungerar på fler ställen.

Bra om någon verkligen kan testa och återkomma.

@BlackSmp, vet inte varför jag ska tolka på ett annat sätt när jag vet att jag har rätt. Jag har ett amexkort som jag i princip använder dagligen. Jag har slutat blippa eftersom det inte funkar. Varför skulle annars Amex gå ut på deras sida och skylta med att man kan blippa på Ica och apoteket hjärtat?

https://www.americanexpress.com/se/formaner/s...
Punkt 7:

"7. Mitt kort verkar ha slutat att fungera för kontaktlösa transaktioner?

Kontrollera att kortläsaren är aktiverad för kontaktlösa betalningar. Det är inte alla inköpsställen som accepterar kontaktlösa transaktioner med American Express. Du kan även använda ditt kort med Chip och PIN."

Edit: Förövrigt så länkar du till amerikanska sidan av American Express, det är skillnad. Och kika på deras symbol, det skall finnas en Amexlogga ovanför blippsymbolen, vilket jag aldrig sett i Sverige exempelvis.

@andlin76, om jag minns rätt så har folk från forumet businessclass.se rapporterat att det inte funkar.

Ursprungligen av BlackSmp:

Jag menar den lista över företag och kedjor som acceptarar Amex och som vi diskuterar tidigare i denna tråd... https://www.99.se/forum/p/2352378

Och svaret verkar vara att Amex använder sig av samma NFC lösning som alla andra så klarar stället kontaktlöst och tar Amex så fungerar det. Vilket ger att det fungerar på Clas Ohlson, Biltema och övriga butiker i den listan som hanterar kontaktlösa betalningar.

Att det står "utomlands" i frågan spelar ingen roll eftersom Sverige kommer att vara utomlands för Amexkunder i andra länder som får samma svar

Är tyvärr helt fel, terminalerna måste även vara certifierade och klara amex contactless payment.. Vilket endast Ica, apoteket hjärtat och iZettle har.

Edit:
https://www.americanexpress.com/se/formaner/s...

"Du som har symbolen för kontaktlösa betalningar på ditt kort kan enkelt handla genom att ”blippa” ditt kort mot kortterminaler med liknande symbol. Detta gäller på de inköpsställen som har terminaler/kortläsare som är anpassade för kontaktlösa betalningar i Sverige och utomlandsi samarbete med American Express. Beloppsgränsen för när du behöver ange din PIN-kod varierar mellan olika länder."

Ursprungligen av BlackSmp:

Men... Borde det inte stå på alla butiker som accepterar contactless OCH Amex. För i listan så förekommer El-Giganten, Clas Ohlson, Biltema med fler som jag vet accepterar kontaktlös betalning.

Eller har Amex ett eget protokoll för NFC? Det känns osannolikt men det kan vara så.

Kan inte tekniken för betalterminaler, men det är nog samma teknik, men olika certifieringar.
Vet inte vilken lista du pratar om, men Ica och apoteket hjärtat tar Amex contactless. Enligt vissa så ska även iZettle-terminaler klara av det.

Ursprungligen av Ida Blix:

Alltid är det nått... Hoppas det löser sig, trist att det inte funkar överallt. Tänker att Apple Pay borde hjälpa dock, då ser ju inte butiken vilket kort det är?

Terminalen snappar fortfarande upp vilket kort det är. Många verkar tro att man kommer att kunna betala med Amex på ställen som inte tar Amex, men så är inte heller fallet.

Ursprungligen av zinned:

Vaddå? Inte på alla de ställen som @Hoya nämnde i inlägg #43?

Ursprungligen av Ida Blix:

Jag är dock inte säker på att @Hoya betalar kontaktlöst på alla de ställena. Kan ju vara med chip...

Ursprungligen av Ida Blix:

Har du nån koll på varför Amex inte går att köra kontaktlöst på alla ställen med sådana terminaler?

Han måste betalat med chip, tänker mer att det är ställen som tar emot amexbetalningar med fysiskt kort.

Vad jag läst på ett annat forum så behöver betalningsförmedlarna, exempelvis Nets som är stora här, ha stöd för kontaktlös betalning med Amex. Sedan behöver terminalerna certifieras och kanske uppgraderas för att det skall funka i verkligheten.

Citerar Fredrik Sauter från American Express.
"Framtidens betalningar är här! Nu tar vi äntligen steget och erbjuder Apple Pay till alla våra privatkunder. Vi accelererar därför utrullningen av ställen som accepterar Amex contactless och inom de närmsta månaderna kommer det mängder med nya butiker där du kan betala med Apple Pay. Nu räcker det alltså med klockan på armen när du går hemifrån! All info finns här: Apple Pay Information & Guide | American Express SE #Amex #ApplePay"

Ursprungligen av papa_keno:

Fast är det någon som fått det att funka? Testade köpa snus på pressbyrån samt hämtade en beställning på webhallen. Fail på bägge.

Jag tror inte butikernas apparater ännu har stöd för detta utan att det måste rullas ut ny mjukvara. Det tycker jag de borde ha löst innan folk ansluter sina kort.

Just nu kommer det endast funka på ICA, Apoteket hjärtat och på iZettle terminaler. Dvs på alla de ställen som accepterarar Amex contactless payment.

Ursprungligen av Dr Tinnitus:

Nä nu tror jag att jag går tillbaka till talgljus och svavelstickor, för fy fan vad krångligt detta HUE-helvetesprogrammerandet är....

Jag brukar inte köra med rants, men nu är jag så less på denna skiten... Här sitter man med en drös med HUE-prylar, slingor, lampor, brytare, och vill bara få till några i mitt tycke enkla programmeringar för att styra vissa belysningar på ett lämpligt sätt i mitt hem, men det blir ju pannskallande rätt i väggen på varenda satans appjäkel jag har. Ingen verkar klara de få saker jag önskar i en och samma app.

T ex. Jag vill att mina lampetter i fönstret ska vara släckta på dagen, men på kvällen dimmas igång under typ 30 min säg 60 min före solnedgång med en specifik scen (färginstållning och ljusstyrka) sen köra denna fram till säg 23:30 dimma ner till en nattscen som ska lysa över natten och slås av t ex 07:00 så det är släckt till nästa kväll.

Försöker jag göra detta i Home-appen så är det nån inställning som inte kan göras, försöker jag i HUE-appen så är det nån annan funktion/inställning som inte kan göras, och försöker jag i Elgato eve-appen så verkar det vara den med mest möjligheter men så satans krånglig att förstå sig på då det verkar vara svårt att få info om vad alla funktioner gör och hur de kan användas.

Jag skulle vilja se en app där man kan göra det man vill, steg för steg och enkelt, för varje automatisering, och att det var individuella offset för sol upp/ner etc. Så har man ordnat det på Telldus (som är fan så mycket enklare att göra en automation på) men det är ju inte kompatibelt med HomeKit. För man kanske vill ha vissa lampor att dimma olika lång tid, eller starta olika offset före/efter sol upp/ner.

Har försökt hitta how to videos på YT etc för hur man gör men det är ofta bara hur man sparkar igång systemet första gången och inte så mycket om hur man kan trixa med att skapa timers och automationer etc för de olika apparna.

Sen när jag höll på och dona så dök ännu ett problem upp, att min HUE bridge är full och det inte finns plats för mer timers etc.... Fan, det är inte ett slott jag har utan en sketen tvåa med ca 20 lampor.... Så nu har jag rensat allt och försöker starta från scratch igen, och håller på att bli galen på eländet... för hur jag än försöker med de olika apparna att göra det jag vill, så blir det att gå på pumpen på nån jäkla sak man inte kan göra...

Kan någon bistå med hjälp tips och råd?

Du borde ta en titt på Home Assistant. Där går det enkelt att få till sån automation enligt mig.
Samt att du kan samla att från dina Hue till ikea trådfri samt z-wave produkter under en och samma plattform. Jag har även gjort att HomeKit och Google Assistant får tillgång till min Home Assistant så från "Hem" på min iPhone kan jag styra mina z-wave switchar och insatsbrytare

Ursprungligen av foretshaun:

Är ute efter att byta min MacBook Pro 13 mot en äldre MacBook Pro 15 eller ev en äldre MacBook Pro 13 i liknande prisklass.

Datorn är som sagt av 2016 års modell.
256 GB
8 GB ram
2,0 GHz Intel Core i5
Endast 14 cykler på batteriet.

Datorn är i nyskick. Inte en enda skavank.

Vart finns du?

Har en rMBP 15 2014 modell i ok skick som inte använts så mycket. Ca 250 cyklar.
16 gb ram, 256gb ssd.

Ursprungligen av SirGadden:

Var hos Apple idag och fick hjälp. Var dessvärre tvungen och lämna in den för reparation.
Dom byter hela top-delen med tgb och trackpad (top case with battery står de på specifikationen så antar ja får ett nytt batteri oxå).
Bara vänta 3-5 dagar då...

Sist jag var där med en Macbook Air och skulle byta skärm så beställde de hem reservdelar först, och senare kom jag in med datorn så behövde jag bara vara utan dator i 1 dag.

Finns paddan kvar? Vart i det avlånga land finns du?

Ursprungligen av barbapappa_86:

Kolla med Dustin.

Skrivit till de nu, får se va de svarar.

Verkar dock som. Att många routrar inte klarar att leverera 1gbit.

Apple Airport extreme klarar ungefär 350mbit wan->lan

Kan bekräfta att jag är cappad till 450mbit/s ungefär... Helt sjukt :/ tror ni jag kan lämna tillbaka den? Köpte den från Dustin home