Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mangemongen

Mangemongen

Medlem
  • Namn Magnus Söderberg
  • Plats Kalmar
  • Registrerad 2010-03-15
  • Senast aktiv 2017-06-13
  • Antal inlägg 2

Foruminlägg

De senaste inläggen Mangemongen har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av gabriela:

Men det låter märkligt(!).
Jakob kanske kan dubbelkolla att spotify verkligen strömmar i 320kbps? 160kbps kan ju absolut låta lite soppigt om man lyssnar noga.

Ursprungligen av jakobnilsson:

Ja du har rätt, om vi bara jämför själva strömmarna från Apple Music och Spotify så är båda formaten jämförbara vad gäller kvalitet. Om vi utgår från att vi strömmar med högsta kvalitet över ett Wifi-nätverk (de flesta tjänster sänker bithastigheten över mobila nätverk) så har Apple Music 256kbps AAC och Spotify som högst 320kbps Ogg Vorbis. Spelar du upp i hörlur med kabel låter det så.

Problemet uppstår när musikfilen ska skickas vidare över Bluetooth till de trådlösa hörlurarna. Standardsättet att göra det heter SBC (Low Complexity Subband Coding), och i princip kan vi säga att ljudet då komprimeras en gång till. Det är alltså ungefär som att du skulle koda en låt från en CD-skiva i 320kbps, och därefter komprimera den filen igen; då skulle ytterligare information försvinna. Det finns däremot andra så kallade codec som hörlurstillverkare och mobiltillverkare kan bygga in stöd för. Apple har ett som heter AAC, och är just anpassat för att skicka AAC-filer direkt över Bluetooth så att ingen ytterligare komprimering behövs. Detta finns i BeatsX, men det kan allså inte musiken från Spotify använda sig av.

Sen ska det sägas att det handlar inte BARA om komprimering. Jag har testat lurar som bara använder SBC som ändå låter förnämligt, exempelvis JBL UA som jag nämner i artikeln. Det handlar tror jag om finjustering av ljudet mot olika typer av ljudkällor, och självklart också rent fysiskt vad lurarna har för högtalarelement. I ett par stora dunderhörlurar exempelvis är det lättare att höra bristerna i en komprimering, något som kanske inte framträder i ett par enklare lurar. I det här fallet får jag intrycket att Apple/Beats skräddarsytt ljudet för att låta bra mot Apple Music, och det gör de verkligen.

PS: I testet var det högsta kvalitet på Spotify, alltså 320kbps.

Jag sitter här med ett par BeatsX och jag antar att du har lite bättre öron än mig, för jag tycker det låter jättebra från Spotify. Jag var beredd att gå över till Apple Music om det skulle låta (för mig) markant sämre att strömma från Spotify, men tack och lov gjorde det inte det. Om något låter Apple Music sämre för mig, eftersom jag tappar möjligheten att finjustera ljudet genom den equaliser som Spotify har.

När jag och några kompisar A/B-testade FLAC mot mp3 V0 med min nya stereo för några år sedan så var jag typ sämst av alla att märka någon skillnad. Så jag är dålig på att höra små detaljer.

Skitnöjd med lurarna, enda tråkiga är att kabelljudet är markant; alltså ljudet som uppstår när kablaget stöts i. Så oavsett hur bra de tål fukt så känns det som att löprunda i BeatsX går fetbort.

Fan vad tråkigt gällande strömmande från Spotify. Det blir komprimering på komprimering.

Tack för bra recension.

1