Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
kaitomas

kaitomas

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Fotograf, nybliven mac-ägare
  • Registrerad 2008-07-09
  • Senast aktiv 2014-11-16
  • Antal inlägg 3

Foruminlägg

De senaste inläggen kaitomas har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av stefanprofiler:

Och vad krävs för att få dig att bli en troende? Jag gillar när någon ifrågasätter själva fundamentet på vad jag arbetar med

Hittills har jag inte behövt bry mig om kalibrering och allt annat jox, eftersom mina bilder och filmer mest stannat kvar i min dator och jag har varit nöjd med det. Men om jag någon gång skulle göra en bok, för att ta ett exempel från dig, så skulle jag antagligen behöva bry mig mer.

Så jag räknar mig inte som "troende" men efter din förklaring har jag respekt för de som tror. Fast jag skulle nog kalla dem för "vetande" numera.

/Tomas

Ursprungligen av stefanprofiler:

Uppfriskande att få ett sådant mothugg,
...
Är du nu en troende över färghanteringens förtjänster

Med vänliga hälsningar

Stefan

Tack! Det var en väldigt bra förklaring. Jag blev inte troende av den men jag förstår mycket mer än jag gjorde för tio minuter sedan.

Trevlig helg! /Tomas

Intressant diskussion om kalibrering o.dyl.
Men är det så viktigt egentligen? Jag kan hålla med om att jämnhet över skärmytan när det gäller alla parametrar är viktigt. Likaså att kontrast och ljusstyrka räcker till i båda ändar av registret.

Men färger? Om du inte ska visa din bild/film enbart på din egen skärm så måste det väl ändå vara ett lotteri hur det uppfattas hos betraktaren? (Precis som när man skriver diskussionsinlägg ) Man kan ju aldrig veta hur bilden/filmen visas hos målbetraktaren, eller under vilka förhållanden den betraktas.

Så ursäkta mig för att jag sticker ut hakan och tycker att det ofta vevas runt med mystiska termer och påstådda fakta när det gäller "färgkalibrering." Jag misstänker ibland att det är en möjlighet att dra någon sorts nytta av en utbredd okunskap.

Själv är jag en ivrig djäkne sedan tio år tillbaka och har ännu inte lyckats tränga mig in i meningen med färgkalibrering. Men kanske jag får vägledning nu?

1