Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Maria_nik

Maria_nik

Medlem
  • Plats Ängelholm
  • Sysselsättning Jag arbetar på ett sätteri med inriktning på inlagorna. Jag har nyligen börjat med Mac igen(!) efter ett litet avbrott då jag använde PC (ca 4 år). Mycket har hänt och jag behöver mycket hjälp med övergången PC-Mac.
  • Registrerad 2008-02-12
  • Senast aktiv 2018-07-16
  • Antal inlägg 12

Foruminlägg

De senaste inläggen Maria_nik har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Det kan också vara rätt sort, men inte monterade korrekt.

Eller så är de inte monterade alls. Någon kanske glömde att göra den här uppgraderingen innan datorn levererades.

Knappast troligt eftersom jag köpte dessa 2x8 separat och butiken skulle sätta i dem under tiden jag väntade, jag fick de tomma kartongerna med mig hem. Men ... jag packar ihop hela datorn och återvänder till butiken på tisdag så får de fixa det.

Tack för hjälpen

Ursprungligen av Alix:

Du ska reklamera, tycker jag, inte peta i datorn efter de svar du kan tänkas få här. Ett svar i all välmening.

Får väl göra det då, hade hoppats att jag skulle slippa packa ner hela datorn igen och åka iväg, trodde att det fanns en rimlig förklaring till varför det är så.

Hej
Har just köpt en ny 27 tums imac
Jag fick lagt in 2x8 extra ramminne förutom de 2x4 som redan fanns
Men när jag tittar under "Om den här datorn" står det att det bara finns 8GB ram Varför? Fick de extra 16 installerade i affären innan jag hämtade datorn så det är inte jag själv som gjort det.

Ursprungligen av Alfathommy:

Nu är jag tillbaka

Programmet börjar starta och läser in fram till ''Startar tjänstregistret'' sedan lägger det bara av...

Jag har samma problem, det enda som hjälpt är att starta om datorn. Men då brukar det fungera. Tyvärr vet jag inte vad det beror på. Är nyfiken på om någon vet om det finns något annat att göra än att göra en omstart.

Jag tackar för alla svar, och jag ska titta på alla länkar jag fått, men just i detta fallet tror jag på Richard och låter jobbet gå till de som gjort det förut. Det kostar för mycket tid och pengar att försöka lära sig XML till detta jobbet.

Ursprungligen av jannes:

Om det är en typ av ordlista och databasen har det lagrat i olika fält så skulle en tabbseparerad textfil kunna fungera ihop med InDesigns Data Merge funktion.

Det borde vara den lättaste vägen för dig och enkelt att hantera.

Du har väl råkat på någon nisse som hittat en XML-export knapp i deras databas och hört att InDesign kan importera XML.

Janne Suhr

Ja det är en typ av ordlista, där det finns olika typsnitt och storlekar i ett stycke och den kodning som finns med vill vi ju ha nytta av annars är det inte ett lönsamt jobb att ta. Om det tar flera dagar att förbereda InDesign för att ta emot texten så kan vi inte konkurrera med det företag som har den nu.
Men en tabbsepaterad textfil kan ju fungera. Om man nu bara kan övertala dom att ta ut texten på annat sätt än XML
Men man hör ju lite överallt nu att XML är det som gäller, allt ska kunna tas ut i XML. Så det är väl en nisse som jag som inte riktigt vet vad det är men har hört att det är bra, och allt blir så enkelt med XML
Tack för hjälpen

Ursprungligen av Taz_1999:

RTF kanske? Det går ju att montera direkt i Indesign.

Det finns även ett "språk" i Indesign med formatkoder (Adobe Tagged Text), någon av alla de länkarna som thevil nämner anger säkerligen syntaxen för det. Men du kan även skapa ett dokument med de formatmallar mm du behöver och tillämpa dessa på ett par exempel-ord från ordlistan) och spara det dokumentet med formatkoderna. Dessa är faktiskt inte helt obegripliga. Du kan sedan lusläsa dessa i en texteditor och få databasen att lämna ifrån sig motsvarande med databasens beräkningsfunktioner för text. Det är ganska lätt i FileMaker Pro tex, även om det är pilligt.

Gör så här: Markera den text du tillämpat formatering och formatmallar på mm, välj sedan Arkiv > Exportera och sedan Adobe Tagged Text, då får du en textfil med Adobe Indesigns egna formateringskoder.

Resultatet kan se ut så här:

<UNICODE-MAC>
<Version:4><FeatureSet:InDesign-Roman><ColorTable:=<Black:COLOR:CMYK:Process:0,0,0,1>>
<DefineParaStyle:NormalParagraphStyle=<Nextstyle:NormalParagraphStyle>>
<ParaStyle:NormalParagraphStyle><cSize:18.000000><cLanguage:Swedish>qqqqqq qqqqqq qqqqqq<cSize:><cLanguage:><cLanguage:Swedish>
<cLanguage:><ParaStyle:NormalParagraphStyle><cLanguage:Swedish><cUnderline:1>qqqqqq<cLanguage:><cUnderline:><cLanguage:Swedish> <cLanguage:><cSize:18.000000><cLanguage:Swedish>qqqqqqq<cSize:><cLanguage:><cLanguage:Swedish> <cLanguage:><cTypeface:Bold><cLanguage:Swedish>qqqqqqq<cTypeface:><cLanguage:>

Det påminner lite grann om HTML.

Nedan är den makalösa texten jag skrivit och tillämpat formatering på.

Tro det eller ej, men det här är faktiskt begripligt även för mig. Jag ska titta lite med på detta och se vart jag hamnar.
Tack

Ursprungligen av jannes:

Om det är en "vanlig" bok så finns det ju enklare sätt att få in den textmassan i InDesign än XML. Att mer eller mindre automatiskt hälla in text och få den formaterad går ju med några av de inbyggda funktionerna.

Kommer texten från en databas och ska bli en katalogliknande bok så kan man komma väldigt långt med DataMerge i InDesign eller med pluginen InData som kan lite till.

Som sagts tidigare XML är fantastiskt men kräver hundratals timmar i investering för att få det att fungera magiskt. I ditt fall borde det finnas enklare lösningar.

Janne

Tack för ditt svar.

Det är ingen "vanlig" bok utan det kommer, precis som du säger, från en databas, men vi har inte tillgång till själva databasen utan vi skulle i så fall få texten som XML-filer, jag kan säga att det är en slags ordbok och allt ligger kodat i XML-filen.

Kan man be dom ta ut det på något annat sätt än XML för att få tillgång till texten och att kodningen ändå blir rätt?

Tack, för alla svar, det var väl lite som jag väntat mig. Detta rör sig om en bok på minst 1200 sidor som kommer ut årligen och dom har förhört sig lite om det gick att göra billigare än föregående år, och då hört med företaget jag jobbar på. Men efter att ha läst här så kan jag nog lugnt säga att det är inget för oss. Ingen av oss har tid eller intresse av att gå så djupt in i xml så att vi kan lösa detta.
Men helt privat älskar jag att lära mig och läsa om saker som jag ännu inte lärt mig, så jag kommer att kolla alla länkar jag fått och läsa, så har jag mer kött på benen nästa gång förfrågan kommer.
Tack alla för att ni tog er tid med min fråga

Jag har läst lite i gamla inlägg, men jag förstår inte riktigt:'(, finns det någon som kan förklara för mig om det går att läsa in XML-filer till InDesign (CS3) När jag försöker får jag först upp ett fönster som säger:

"Det går inte att använda publika ID:n. Det gick inte att hitta den externa entiteten 'symbol character entities'. Vill du fortsätta imoportera ändå?"

Jag klickar OK och då kommer nästa fönster upp:

"Det gick inte att hitta entiteten linforecept.
Rad: 22, spalt: 430"

Är filen förstörd (fick den över mail) eller saknas det något eller vad är det? Som ni märker så är jag inte så duktig på detta.;)

Filen kommer från en databas och ska användas i bokproduktion, så det finns inte så mycket att göra. Den kommer i XML från databasen och måste in i InDesign (FrameMaker för PC kan vara möjligt om det går bättre).

Snälla kan någon hjälpa mig med detta?

Tack snälla för snabbt svar
Han menar vilka index-ord som är markerade på respektive sida.
Jag får väl höra mig för om det finns någon som kan fixa ett script till mig

Hej jag är ny medlem här, men har läst och lärt mig mycket genom detta forum. Nu har jag en fråga som ni kunniga här inne kanske kan hjälpa mig med.
Jag har ett omfattande index, markerat i InDesign, men nu vill författaren ha ut ett ex av registret i "kronologisk ordning" han vill alltså ha sorterat på sidnummerna och vilka ord som finns där. Är detta överhuvudtaget möjligt i InDesign eller har någon ett annat knep som jag kan ta till.

1