Denna artikel saxad ur Ny Teknik idag.
http://www.nyteknik.se/index.asp

Apple satsar på enkla gridsystem

Apple hoppas kunna sälja fler servrar både till filmskapare och akademiker med hjälp av Xgrid, programvara som ska göra det enkelt att bygga beräkningskluster. På mässan Macworld Expo i början av januari presenterades programmet tillsammans med nya, mer kraftfulla Macservrar.
Xgrid ska göra det enkelt att koppla ihop Apple-datorer för att göra tunga beräkningar.

I slutet av förra året skapade det amerikanska universitetet Virginia Tech rubriker genom att bygga en superdator av Apples G5-datorer. 1 100 vanliga skrivbordsdatorer med bättre nätverkskort skapade den tredje snabbaste superdatorn i världen, till en kostnad av bara 50 miljoner kronor. Apple vill nu slå mynt av framgången, och har presenterat en gratis förhandsversion av programvaran Xgrid.

Till skillnad från jätteklustret på Virginia Tech som består av identiska datorer som inte används till något annat än superdatorberäkningar ska Xgrid kunna knyta ihop alla sorters datorer som kör Mac OS X. Ett företag ska till exempel kunna ha ett specialbyggt beräkningskluster, men samtidigt dra nytta av överbliven datorkraft hos macar som används till annat ute på kontoret. På natten eller lunchrasten fördelar Xgrid beräkningsjobben fritt mellan servrar och skrivbordsdatorer.

Målgruppen är bland annat bioteknikindustrin och 3d-grafiker och animatörer som kan använda kontorets arbetsdatorer för att göra tunga grafikrenderingar på lunchen. Men Apple är tydligtvis intresserad av att locka även akademiska institutioner som behöver beräkningskapacitet till lågt pris med låga administrationskostnader.

De nya versionerna Apples Xserve har försetts med G5-processorer för att ge dem samma prestanda som skrivbordsdatorerna. Ett enda skåp med 42 Xserver-maskiner med dubbla processorer, samkörda med Xgrid, ska enligt Apple ge en teoretisk prestanda på 1,5 teraflops, 1 500 miljarder flyttalsberäkningar per sekund. Det är datorkraft i nivå med dagens bästa svenska kluster.