Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

IOS 10 stöder RAW, men vad är det?

Apple avslöjade att kommande Iphone har stöd för att fotografera i råformat. 99mac förklarar varför och om du borde jubla.

Under WWDC i somras avslöjade #Apple att det i nya systemet IOS 10, som nyligen kommit, finns stöd för att spara dina foton i råformat (RAW). Dessutom ska du bättre kunna bildbehandla fotografierna direkt i telefonen utan att behöva blanda in en dator. Men vad är ett råformat och varför skulle det vara bättre än andra format? 99mac förklarar.

Ett digitalt negativ

Ofta brukar råformatet liknas vid ett digitalt negativ. Vid analog fotografering skapas ett negativ som du sedan använder för att framkalla en färdig bild. Negativet är i princip en karta där all information finns för att kunna framkalla det vi tänker som ett fotografi. Du kan i framkallningen lyfta fram eller dölja viss information som finns i negativet för att på så vis få fram önskvärda effekter i den slutgiltiga bilden.

På liknande sätt fungerar råformatet men digitalt. Bilderna justeras inte på något sätt när de sparas utan all information som samlades in när du tog bilden finns kvar när du ska redigera den. Detta ger dig större möjligheter att redigera bilden utan att förstöra den. Du kan dra i fler reglage och längre än om du jobbar med en bild i exempelvis JPEG. Eftersom bilden komprimeras och förenklas i JPEG försvinner en massa information som kan göra att bilden inte kan hantera viss bildredigering du utsätter den för.

DNG - öppet råformat

Ett av problemen med #råformat är att nästintill alla kameratillverkare använder sin egen variant av det. Sedan 2003 har Adobe arbetat med att ta fram ett standardiserat öppet råformat för att underlätta hanteringen av bildformatet. Adobes format går under namnet DNG och är en förkortning av ”digital negative” eller digitalt negativ. Än så länge är det långt ifrån alla tillverkare som har hoppat på DNG-tåget men Apple har stöd för det i nya IOS 10.

Det ska noteras att stödet för råformat finns inbyggt i systemet IOS 10, men att den inbyggda kamera-appen inte utnyttjar den möjligheten i dagsläget. Vad stöder innebär är att utvecklare av andra appar om de vill kan erbjuda möjligheten att fotografera i råformat.

Lightroom till mobilen

Först ut att tillgängliggöra fotografering och redigering av råformatet är Abobe som släpper Adobe Photoshop Lightroom till Iphone. Tidigare har appen främst varit tillgänglig på Ipad men i samband med lanseringen av Iphone 7 och 7 plus släpptes appen även till Iphone.

Saker du ska kunna göra i appen är att fotografera och bildbehandla fotografier i råformat. Det går även att justera olika reglage som exponering, klarhet, ljushet med flera på enskilda delar av bilden. Appen är gratis men det det kommer tillkomma vissa funktioner om du är en betalande Creative Cloud-medlem, så som att synka Lightroom på alla dina enheter.

Negativt med råformatet

Eftersom all information behålls tar också råbilder upp väldigt mycket plats på ditt lagringsutrymme. Om du är en person som främst använder din telefons kamera för att ta vardagsbilder och vill få fina bilder utan större ansträngning är stödet för råformat ingen stor eller avgörande nyhet. Råformat öppnar många dörrar för den som älskar att sitta och pilla med och redigera bilder men är bökigt och platskrävande för den som snabbt vill ha fina bilder.

Namn
Adobe Photoshop Lightroom for Iphone
Plattform
IOS
Utvecklare
Adobe Systems, Inc.
Version
2.5.0
Pris
Krav
Kräver IOS 9.3 eller senare. Kompatibel med Iphone och Ipod Touch.
Språk
Engelska, franska, förenklad kinesiska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, thailändska, traditionell kinesiska, tyska
Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.