WWDC 2016

Apple visar upp IOS 10

Apple lanserar en ny version av sitt operativsystem för Iphone, Ipad och Ipod Touch.

Uppdatering: Inledningsvis listade Apple att IOS 10 skulle fungera på IOS-enheter med A5-processor, så som Ipod Touch femte generationen, Ipad 2 och Ipad Mini. Apple har nu uppdaterat specifikationerna, och dessa enheter har inte stöd för IOS 10. Vi har uppdaterat artikeln därefter.

Apple visade under kvällens keynote upp den senaste versionen av sitt mobila operativsystem IOS, som Tim Cook kallade "alla uppdateringars moder". Helt nya appar presenterades tillsammans med ordentligt omgjorda befintliga, och en strid ström av mindre justeringar.

#IOS 10 innehåller flera nya funktioner som är avsedda för att göra användningen av enheten smidigare. Ett av dessa kallas Raise to wake som gör att skärmen kan tändas för att visa notiser bara genom att plocka upp telefonen. Detta löser problemet med att Touch ID-sensorn är för snabb, så att telefonen låses upp innan användaren hinner se notiserna.

Notiser har också blivit interaktiva, så att det direkt från hemskärmen går att se bilder och videor samt svara på meddelanden. Med hjälp av 3D Touch går det nu också att snabbt ta bort alla notiser med en enda rörelse, på samma sätt som är möjligt på Apple Watch.

3D Touch blir också mer användbart i appar som Kalender, Väder och Aktier, och visar nu snabbt information från apparna direkt på hemskärmen.

Siri öppnas för utvecklare

Siri har också fått en rad förändringar som gör den digitala assistenten mer kraftfull. Utvecklare kan nu bygga in stöd för Siri i sina egna appar tack vare ett nytt API. Det här gör att Siri kan utföra exempelvis Skype-samtal, beställa en Uber-bil och skicka textmeddelanden eller pengar via relevanta appar.

Siri-teknologin finns också integrerad i Meddelanden, vilket gör det enklare att till exempel dela sina position till en annan, och ta fram en adress eller telefonnummer. Siri kan också hjälpa till med att skapa kalenderhändelser utifrån en konversation.

Bilder

Appen Bilder får, som det ryktats om, en ordentlig uppdatering. Nu kan bilder visas utifrån plats på en karta och appen har också fått stöd för ansiktsigenkänning, två funktioner som fanns i den äldre appen Iphoto för Mac, men som saknats i Bilder.

Apple inför också bättre sökfunktioner bland bilderna, så att det går att hitta rätt foto genom att söka efter innehåll, exempelvis en strand, en fotboll eller träd.
Bilder analyserar också fotobiblioteket och kan klumpa ihop dem i olika samlingar utifrån minnen, exempelvis en semesterresa eller en familjehögtid.

Bildsamlingarna kan också automatiskt sättas ihop till ett bildspel med stilbilder och filmklipp, komplett med lämplig bakgrundsmusik. Det går också att välja kriterier för bildspelet genom att välja alternativ för att göra det kortare eller mer episkt.

Split View i Safari

Förra året lanserades funktionen Split View för Ipad för att visa två appar sida vid sida. Nu går detta även att göra med bara Safari, för att visa två webbfönster sida vid sida.

Kartor och nyheter

Appen Kartor får en helt ny design, och visar framfötterna mer genom aktiva förslag på platser som ofta används. Även under vägbeskrivning ska appen fungera smartare, genom att exempelvis zooma ut under en lång raksträcka eller zooma in i mer detalj när det behövs. Det går också att söka under en pågående färdbeskrivning för att snabbt hitta närmaste bensinmac eller ett kaffeställe.

Kartor får dessutom en tätare integration med andra appar, så att det till exempel går att boka bord på en restaurang genom Open Table och beställa en Uber direkt i appen.

News blir bättre, men inte svensk

Även nyhetsappen News får en helt ny design, med tydligare kategorier och automatiskt genererade kategorier utifrån vad användaren läser. Fortfarande verkar appen dock inte bli tillgänglig i Sverige.

Telefon och Meddelanden

En lite bortglömd del i IOS är själva telefonfunktionen, men här bjuder Apple på en del fiffiga förbättringar. En sådan är ett inbyggt spamfilter - det är dock oklart om det kommer att fungera på telefonförsäljare. Även möjligheten att ta del av en transkriberad text från röstbrevlådan visades.

Appen Meddelanden har uppdaterats rejält, med en rad funktioner som vi tidigare sett i andra appar som Facebook Messenger. Meddelanden har nu stöd för rika länkar som kan visa innehållet från webbsidor och videor direkt i konversationen. En tätare integration med Bilder gör också att det går att se en live-förhandsvisning av kameran, och en smartare kategorisering av bilder från biblioteket. I IOS 10 går det också att skriva med två språk samtidigt utan att behöva växla mellan två olika tangentbord.

Emoji-symboler visas nu tre gånger större i konversationen så att de syns tydligt, och det går även att få förslag på lämpliga Emojis att använda, och rentav se vilka ord i en text som kan bytas ut mot symboler. Ord som har en emoji-motsvarighet understryks i gult, och det är bara att trycka på dem för att ersätta text med bildsymbol.

Apple inför också en funktion som påminner om det Google visade upp i chattklienten Allo för några veckor sedan, nämligen möjligheten att förstora eller förminska text för att illustrera en viskning eller ett rop. I Meddelanden är dock detta en del av en rad grafiska effekter som kan väljas för att modifiera inläggen. Det går till exempel att skicka ett meddelande med en effektfull duns, eller skicka handskrivna meddelanden i din egen handstil. Ett annat nytt sätt att kommunicera är genom digitala tryck - liknande hur funktionen används på Apple Watch. Det finns även en rad bakgrundseffekter som tar över hela skärmen, meddelanden i "osynligt bläck" som måste borstas av mottagaren för att se texten och snabba direktsvar som till exempel en tumme upp eller ett hjärta.

Meddelanden lär framöver få ännu fler funktioner, tack vare att utvecklare nu kan skapa tillägg genom något som kallas Imessage Apps Precis som i Facebook-appen Messenger syns installerade tillägg i nedre delen av skärmen, och kan innefatta till exempel klistermärken (Stickers), animerade GIF-bilder och mycket annat. Även mer användbara tillägg demonstrerades, så som Apple Music och betalningsöverföringar.

Massor av mindre förändringar

Från scenen visades endast de större nya funktionerna i IOS 10, men det nämndes också i förbigående en lång rad mindre presentationsvänliga funktioner. Bland annat en konversationsvy i Mail-appen, möjligheten för två användare att arbeta tillsammans på anteckningar, obegränsat antal flikar i Safari, snabbare start av kamera-appen, stöd för Apple Pay i Safari och mycket annat.

En intressant sak är också att flera av Apples systemappar börjat dyka upp i App Store, vilket pekar mot möjligheten att installera och avinstallera appar som Mail, Anteckningar, Aktier, Facetime, Kalender och andra. Detta kan också betyda att IOS-användare snart får möjligeheten att använda appar från tredje part som standard, exempelvis Gmail-appen istället för Apples Mail.

En betaversion av IOS 10 för utvecklare finns tillgänglig från och med idag, och en skarp lansering sker i höst. IOS 10 kommer att fungera på Iphone 5 och nyare, Ipad Mini 2 och fjärde generationens Ipad och nyare samt Ipod Touch sjätte generationen.

Kommentarer
31 svar

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Samsung rullar idag ut röstassistenten Bixby till Galaxy S8 och S8 Plus-användare i USA men många har reagerat på de ord som beskriver den manliga och kvinnliga rösten till Bixby.

Nu är det dags att uppdatera alla dina Apple-enheter. Företaget har släppt säkerhetsuppdateringar till sina operativsystem.

Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?