Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jämförelse

Vilket kontorspaket är bäst för dig?

Både Apple, Google och Microsoft erbjuder en svit av produktivitetsappar för ordbehandling, presentationer och tabeller. Men vilket är bäst, smidigast och billigast för just dig? 99mac guidar.

Microsoft Office – äldst och störst

Som framgick i inledningen började Microsoft Office sin tillvaro på Mac, men blev under 1990-talet snarast synonymt med Windows-plattformen och Microsofts närmast totala dominans bland hemdatorer. Och trots att flera alternativ dykt upp är "Office-paketet" fortfarande att anse som standard när det gäller produktivitet som texthantering och kalkyler. Om du använt en dator är helt enkelt sannolikheten ganska hög att du någon gång kommit i kontakt med Office.

De tre huvudapparna i Office är ordbehandlaren Word, presentationsprogrammet Powerpoint och Excel för att skapa och hantera kalkylark. Dessutom ingår i de flesta utgåvor e-postklienten Outlook och anteckningsappen Onenote.

Office-paketet har delvis behållit sin popularitet genom att erbjuda en stor mängd funktioner, faktiskt mer än de flesta av oss kommer att behöva använda. En konsekvens av det är också att apparna i Office-paketet har ett rykte kring sig att vara krångliga och komplicerade att använda. Men för den som kan Office finns det knappast något bättre produktivitetspaket. Av tradition har också Office kraftfulla verktyg för samarbete och delning av dokument, inte minst sedan molnlagringen Onedrive tillkommit.

Office 2016 – och Office 365

Office 2016 är Microsofts nya utgåva som ersätter både Office 2011 för Mac och Office 2013 för pc. Office 365 däremot är en prenumerationstjänst, som i korthet går ut på att användaren betalar en summa varje månad, och för det får tillgång till Office-apparna tillsammans med molnlagring i Onedrive. I princip handlar det om att hyra Office-paketet istället för att köpa det, och en uppenbar fördel är att så länge prenumerationen betalas ingår uppdateringar till programmen. För den som vill arbeta med dokument både på datorn och i mobila appar krävs en 365-prenumeration.

Det är alltså lite av en snårig djungel att reda ut vad de olika utgåvorna av Microsoft Office innehåller. Det blir knappast enklare av att det dessutom finns särskilda utgåvor för företag och studenter.

Uppdateringar en prövning

Trots att Microsoft Office har skaffat lokaler i molnet märks det fortfarande att Office-paketet i grunden är en "vanlig" app. Inte minst är detta tydligt när programmen ska uppdateras, vilket är väldigt ofta. Uppdateringarna kräver att en separat uppdaterings-app startas, och att jag skriver in mitt systemlösenord. Det tar dessutom lång tid.

Som kontrast till detta lever och frodas konkurrenten Googles appar i molnet. De uppdateras kontinuerligt, och helt utan att användaren märker något. Det är inte säkert att alla anser detta vara av godo, men det gör att appen alltid är redo att användas, utan någon väntetid. Även Apple ligger före Microsoft här, med uppdateringar som görs via Mac App Store och går att välja att automatiskt installera under natten.

Microsoft låser dock inte in sina användare i sin egen lagringstjänst Onedrive, utan erbjuder också full integration med Dropbox. Både från de mobila Office-apparna och på en dator går det att lagra dokument i Dropbox, göra ändringar och spara.

Med Office 2016 har Microsoft också gjort ett ordentligt försök att förtydliga gränssnittet i programmen, som nu använder samma Ribbon-design som den tidigare Office-versionen för Windows. Med den kommer också en hel del andra efterlängtade funktioner för Mac-användare, såsom möjligheten att arbeta med delade dokument i molnet och stöd för "pc-kortkommandon" så som CTRL+S. Tack och lov fungerar Mac-klassiska CMD+S lika bra.

Microsoft Office / Onedrive

Innehåller programmen Word (ordbehandlare/layout), Powerpoint (presentationer), Excel (kalkyler) och Onenote (anteckningar). Dessutom i vissa utgåvor Outlook (mail och kalender).

  • Webbappar gratis.

  • Appar för IOS gratis.

  • Appar för OS X priser enligt nedan.

Engångsköp:

Office Home & Student 2016 för Mac: 1 399 kr
(Inkluderar Word, Powerpoint, Excel och Onenote. Får användas på 1 dator.)

Office Home & Business 2016 för Mac: 2 599 kr
(Inkluderar Word, Powerpoint, Excel, Onenote och Outlook. Får användas på 1 dator.)

Som prenumeration:

Office 365 Personal : 64,99 kr per månad.
(Inkluderar Word, Powerpoint, Excel, Onenote och Outlook. Får användas på 1 dator, 1 surfplatta, 1 telefon. 1 TB lagringsutrymme ingår)

Office 365 Home: 89,99 kr per månad.
(Inkluderar Word, Powerpoint, Excel, Onenote och Outlook. Får användas på 5 datorer, 5 surfplattor, 5 telefoner. 1 TB lagringsutrymme ingår)

Molnlagring Onedrive (per månad)

15 GB

Gratis

100 GB

16 kr

200 GB

32 kr

1 TB

64,99 kr (inkl Office)

1 TB familj

89,99 kr (inkl Office för fem personer)

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.