Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar nya Ipod Touch

Apple överraskade oss med en ny Ipod Touch i år, och nu har den lilla IOS-enheten som vägrar dö besökt testlabbet hos 99mac. Men vem behöver egentligen en Ipod 2015?

Prestanda och användning

Ipod Touch har samma skärmstorlek som de tidigare Iphone-modellerna 5 och 5S, nämligen 4 tum och det är också exakt samma skärm som på den förra modellen av Ipod Touch. Det är givetvis fråga om en Retinaskärm, med en upplösning på 1136 x 640 pixel och en täthet på 326 punkter per tum (PPT). Det var en fin bildskärm 2012 och är fortfarande bekväm att titta på nu - här finns verkligen ingenting att klaga på.

Att skärmen är mindre än dagens Iphone-modeller gör också att Ipod Touch är en synnerligen nätt och smidig apparat. Den är mycket bekväm att hålla i och det är inga problem att hålla enheten med en hand och nå hela skärmytan med tummen. Tjockleken på bara 6,1 millimeter bidrar också till den lätta känslan, och tanken på en ny mindre Iphone som tar inspiration från Ipod Touch slår lätt rot och blir till en önskedröm.

De som vant sig vid skärmutrymmet på Iphone 6 och 6 Plus kan däremot behöva lite tid att vänja sig tillbaka vid den mindre skärmen, särskilt vid läsning av text och användning av tangentbordet. Dock torde det höra till ovanligheterna att någon byter en Iphone 6 eller 6 Plus mot en Ipod Touch.

En annan sak som saknas för vana Iphone-användare är Touch ID. Det är förståeligt varför Apple inte kostat på någon fingeravtrycksläsare på den här produkten - det är trots allt fråga om den "billiga" inkörsporten till IOS, men icke desto mindre är det frustrerande att gå tillbaka till att knappa sifferkoder och skriva in lösenord till App Store. Detta innebär också att Ipod Touch inte har något stöd för betalsystemet Apple Pay, och inte heller går det att parkoppla en Apple Watch till enheten.

Ett litet monster

När en produkt går från processorn A5 till A8 finns det skäl att vänta sig en del glädjande förbättringar i prestandan. Utöver det har Apple också introducerat ramverket Metal som ger ytterligare skjuts åt spel och andra appar. Dem tidigare Ipod Touch hade inte stöd för Metal, ens med IOS 8 installerat, så det är med spänd förväntan vi låter den nya Ipod Touch springa genom vår hinderbana av grafiktester.

Vi har testat Ipod Touch i två olika testprogram - 3DMark Icestorm Unlimited och GFX Bench. Båda låter processorn rendera bildrutor "utanför skärmen" och mäter uppdateringsfrekvensen. Därefter har vi jämfört resultaten med andra aktuella IOS-enheter, och givetvis också med den föregående Ipod Touch. Varje test körs tre gånger, och därefter räknas ett snittvärde ut.

GFX Bench utnyttjar numera också Metal för att rendera sina tester, vilket ger en tydligare bild av prestandan med appar som stöder ramverket. Den förra Ipod Touch utnyttjar inte detta i testet av förklarliga orsaker.

Resultaten gör oss inte besvikna. Ipod Touch presterar motsvarande de andra A8-enheterna Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Fortfarande är det dock Ipad Air 2 med sin kraftfulla A8X-processor som är herre på täppan.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.