Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar nya Ipod Touch

Apple överraskade oss med en ny Ipod Touch i år, och nu har den lilla IOS-enheten som vägrar dö besökt testlabbet hos 99mac. Men vem behöver egentligen en Ipod 2015?

Inledning

När Steve Jobs introducerade Ipod Touch i september 2007 var det bara två månader efter att den första versionen av Iphone hade börjat säljas i USA. För kunder i Sverige och många andra länder blev därför Ipod Touch den första IOS-enhet som gick att köpa, även om den lilla handdatorn snabbt blev förvisad till att spela andrafiol jämte den allt mer populära telefonen.

Mellan 2007 och 2010 uppdaterades Ipod Touch årligen, och hade i princip motsvarande prestanda som de aktuella Iphone-modellerna. Därefter skulle det dock dröja två år innan den femte generationen av Ipod Touch kom 2012, med en A5-processor som redan då var nästan ett år gammal. Sedan hände ingenting, förutom lanseringen av billigare modeller med 16 gigabyte i maj 2013 och juni 2014.

Med tanke på de starka framgångarna för Iphone, samt Apples lansering av Ipad Mini var det nog inte så konstigt att Ipod Touch förde en allt mer tynande tillvaro, och det hade knappast varit oväntat om produkten försvunnit helt och hållet. Men överraskande nog har Apple nu uppdaterat linjen med en ny generation.

Ipod Touch av 2015 års modell har mer eller mindre en identisk design som sin tre år gamla föregångare, men stoltserar med en bättre kamera på 8 megapixel och en A8-processor av samma typ som sitter i Iphone 6, fast nedklockad från 1,4 GHz till 1,1 GHz. Dessutom har Ipod Touch nu nya glada färger, inklusive guld.

Förutom detta har också ingångspriset gått ned något till 2 295 kronor för varianten med 16 gigabyte lagringsutrymme. Det som numera saknas är den lilla kroken på baksidan där det gick att fästa en ögla att hålla i.

Ipod Touch (gen 5)

Ipod Touch (gen 6)

Lansering

2012

2015

Processor

A5

A8

Lagring

16, 32, 64 GB

16, 32, 64, 128 GB

Primärminne

512 MB

1 GB

Kamera

5 MP Isight, 1,2 MP Facetime (ej på 2013 års version)

8 MP Isight, 1,2 MP Facetime

Trådlöst

802.11n, Bluetooth 4.0

802.11ac, Bluetooth 4.1

Den variant som hittat till vårt testlabb är blå och har ett lagringsutrymme på 128 gigabyte. Den kostar 4 495 kronor inklusive moms, men förutom färg och lagring är det ingenting som skiljer de olika prisklasserna åt. Många köpare kommer troligtvis istället att vilja satsa på någon av mellanmodellerna för 2 895 kronor (32 gigabyte) eller 3 495 (64 gigabyte). Ipod Touch spelar upp video utan problem, men kommer för de flesta kanske inte primärt att vara avsedd för att lagra utrymmeskrävande film.

Möjligen kan också den billigaste varianten på 16 gigabyte vara tillräcklig i dessa tider av strömmande film- och musiktjänster, men Ipod Touch har inga möjligheter att koppla upp sig över något annat än wifi så det som ska spelas upp på gator och torg måste lagras lokalt. Ipod Touch har alltid framhävts som en bra portabel spelmaskin, och visst är det appar som förmodligen kommer att uppta den största delen av utrymmet på maskinen.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.