Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Macbook Pro Retina 15‑tum (mitten 2015)

99mac leder den senaste versionen av Apples bärbara flaggskepp genom testlabbet, och letar både utvändigt och invändigt efter skillnader mot förra årets upplaga.

Summering och omdöme

Det finns mycket att tycka om med Macbook Pro Retina 15-tum. Det gjorde det förra året också, och 2015 års modell är att betrakta som en putsning snarare än ett revolutionerande jättekliv. Apples planer har troligtvis rubbats av Intels produktionsproblem med processorserien Broadwell, annars hade vi kanske sett en kraftigare prestandaökning, men som det är nu är skillnaden vad gäller processorns prestanda i det närmaste försumbar.

Beroende på konfiguration är grafikprestandan bättre, men den grundmodell som vi har testat har inte något att imponera med, särskilt inte som vårt testexemplar förra året var en av toppmodellerna.

Något som däremot har blivit snabbare är lagringsminnet, upp till 2,5 gånger lovar Apple och våra tester stöder detta påstående. Även om en snabbare SSD knappast i sig är skäl till att uppgradera om du köpte dator förra året är det en välkommen förbättring för alla som är i behov av en ny dator nu. En timmes längre batteritid är också trevligt, men inte avgörande.

Samma sak gäller Force Touch-styrplattan, som inte i grunden förändrar datorupplevelsen, men däremot är en förändring med stor potential som säkert kommer att användas ännu mer i framtida OS-versioner.

Fortsatt bra

Kort sagt erbjuder Macbook Pro Retina 15-tum i 2015 års tappning många små förbättringar, men ingenting som får oss att höja ögonbrynen eller vilja sälja våra gamla datorer. Det finns ingenting som är direkt dåligt, men den här formfaktorn är helt klart inne på sin sista andning.

Den markanta prishöjningen som Apple genomfört på sitt datorutbud i år gör också att Macbook Pro inte framstår som lika prisvärd nu som för 12 månader sedan. Även om detta till största delen beror på en ovanligt stark dollarkurs känns det inte så kul att behöva lägga ut tretusen kronor extra.

Blickar vi framåt ser vi lanseringen av Intels Skylake-processorer som utlovar ännu högre prestanda och energieffektivitet, vilka troligtvis kommer tillsammans med en ny design av Apples Macbook Pro-serie. Den lilla datorn Macbook ger här tydliga ledtrådar åt vilket håll Apples designteam blickar, även om en Pro-dator lär ebjuda fler portar och prestanda.

Det är framförallt detta som gör att de som inte behöver byta dator nu förmodligen gör klokt i att vänta ett par månader. Framtiden är mer spännande än nuet, även om Macbook Pro 2015 är en synnerligen stabil och väl beprövad dator. Den är därför inget dåligt köp, men verkar tam och lite tråkig i jämförelse med vad som förhoppningsvis kommer snart.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.