Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rykte

Apple designar egen processor för Mac

Apple anlitar fler tillverkare för att producera framtidens A-processorer och har planer på att använda sina egna processorer också i Macar, enligt nya uppgifter.

Sedan lanseringen av Iphone 4 designar Apple sina egna processorer för IOS-enheter, som sedan massproduceras av andra företag på beställning. Den senaste processorn i raden är A8 som sitter i Iphone 6 och 6 Plus samt A8X som driver Ipad Air 2.

En ny rapport från Ming-Chi Kuo på analytikerbolaget KGI uppger nu att Apple vill sprida ut produktionen av kommande processorgenerationer på flera tillverkare. Dessutom pekar rapporten mot att en Mac-dator med ARM-baserad processor kan bli verklighet under 2016. Detta rapporterar 9to5mac.

Enligt ett diagram från KGI kommer Apple att dela upp produktionen av processorer mellan Samsung, TSMC, Globalfoundries, Qualcomm och Intel.

Samsung har sedan tidigare bekräftat att de kommer att tillverka detta års A9-processor med en 14-nanometersteknik, någonting som stärks av de nya uppgifterna.. Samsung står enligt diagrammet för tillverkningen av 75 procent av A9, medan resterande 25 procent görs av Globalfoundries.

Framtida A10, som gissningsvis kommer husera i Iphone 7, ska enligt KGI helt och hållet produceras av TSMC, som även göra A8 och A8X för årets mobila enheter.

Kan driva en bärbar Mac

Det är varianter av dessa processorer, A9X och A10X som anges vara aktuella i en Mac-dator samt i en framtida Ipad-modell. Troligtvis är det den sistnämnda av dessa som planeras för en Mac-dator, och A10X kommer att tillverkas av Samsung med en 10-nanometersteknik.

Ett citat från rapporten tyder på att prestandan inte lämpar sig för en snabbare Mac-dator, utan att det troligtvis handlar om en modell med enklare prestanda:

"Apple kan lansera Mac-produkter som använder deras egen AP [Application Processor] inom 1-2 år. Denna förutsägelse bygger på antagandet att Apples egenutvecklade AP har prestanda som ligger mellan Intels Atom och Core i3 och är bra nog för Mac. Att använda egenutvecklade AP kan ge Apple större kontroll över lanseringen av nya Mac-produkter."

Fler tillverkare

Enligt rapporten är det också Samsung som tillverkar samtliga av de S1-processorer som kommer att användas i den kommande smarta klockan Apple Watch. TSMC anges däremot tillverka samtliga exemplar av S2 under 2016, vilket rimligtvis planeras för nästkommande modell av Apple Watch.

Slutligen anges Qualcomm och Intel få uppdragit att både utveckla och tillverka processorer för basband åt Apple. Dessa är separata processorer som hanterar trådlös kommunikation, som röstsamtal, Bluetooth, Wifi och mobilt bredband LTE.

Tidigare uppgifter från april gör gällande att Apple planerade att designa även dessa processorer på egen hand. Enligt diagrammet verkar det dock som att processorer från Qualcomm kommer fortsätta användas under 2015, men att 30 procent av Apples behov kommer att täckas av Intels basbandsprocessorer under 2016.

Uppgifterna från KGI bör naturligtvis tas med en nypa salt, även om Ming-Chi Kuo vanligtvis har välunderrättade källor inom Apple produktionsled.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.