Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Vem vill ha en Mac Mini?

Apples senaste version av Mac Mini har gjort en utflykt till testlabbet, och 99mac frågar sig vem som egentligen är målgruppen för den lilla stationära datorn.

Sammanfattning och omdöme

Apple senaste utgåva av Mac Mini är en stationär dator med idel kompromisser i form av prestanda och expansionsmöjligheter. Tidigare modeller har haft sina ganska tydliga användningsområden för vissa behov, men 2014 är dessa mer diffusa än någonsin, och de scenarion där Mac Mini är ett klockrent val är betydligt svårare att hitta. Sedan 2012 när Mac Mini senast uppdaterades har bärbara datorer blivit bättre och billigare, och dedikerade tv-puckar går att få för under tusenlappen. Inte minst har också surfplattor blivit ett verkligt alternativ för den som vill slösurfa, fixa med bilder, spela spel och skicka video till sin HD-tv.

Vi kan alltså inte rekommendera den senaste versionen av Mac Mini till andra än de som redan har en bildskärm och letar efter den billgaste möjliga vägen till internetärenden, filmtittande och e-posthantering. Grundmodellen känns helt enkelt för klen, och för att få acceptabel prestanda för vardagssysslor krävs en uppgradering till Fusion Drive eller flashlagring samt mer arbetsminne än de snåla fyra gigabyte som följer med. Då går naturligtvis också priset upp.

Testexemplaret är toppmodellen, och där är prestandan godkänd för vanliga aktiviteter, men fortfarande absolut ingenting att spela spel eller göra videoredigering på. Prestandamässigt är nya Mac Mini jämförbar med den bärbara lättviktaren Macbook Air, men utan de fördelar som en smidig bärbar dator med inbyggd skärm medför. En stationär dator borde helt enkelt kunna uppvisa bättre prestanda, eller åtminstone möjlighet att uppgradera grafikkortet till ett vassare.

Tvärtom har Mac Mini blivit mer begränsad än tidigare modeller vad gäller uppgraderingsmöjligheter i och med att arbetsminnet inte längre går att byta i efterhand. Det är en kompromiss vi kanske kan acceptera på en Macbook Air för att göra datorn så tunn och lätthanterad som möjligt, men det finns ingen uppenbar vinst med detta på en stationär dator.

Mediacenter?

Mac Mini har traditionellt varit en populär dator att ansluta till sin HD-tv och använda som ett mediacenter. Detta användningsområde kvarstår, men frågan är om inte en Apple TV eller motsvarande produkt är ett smartare val i en tid av IOS-enheter och strömmande tjänster som Netflix och Spotify.

Den som trots det vill bygga upp ett eget lokalt bibliotek av film och musik klarar sig dock bra med den billigaste Mac Mini för 4 895 kronor. Den trötta hårddisken på 5 400 varv per minut räcker för att pumpa ut HD-filmer, men utrymmet på 500 gigabyte kommer snart att ta slut. Datorn har gott om USB- och Thunderbolt-anslutningar för extra hårddiskar, men då är den lilla silverfärgade datorn inte lika kompakt och smidig längre.

Ett annat traditionellt användningsområde för Mac Mini är att tjänstgöra som server. För det är den fortfarande lämplig, men den dedikerade server-modellen finns inte längre kvar. Därmed finns inte heller någon modell med plats för två stycken hårddiskar, vilket är lite tråkigt för den som vill sätta upp sin egen server.

Alternativ

Den enda fördelen med Mac Mini jämfört med andra Mac-datorer är priset, och den faktorn försvinner snabbt för den som lägger till extra arbetsminne och mer lagringsutrymme, plus att mus, tangentbord och bildskärm måste till. Även för den som redan har en bildskärm går priset snabbt upp i närheten av vad den billgaste modellen av Imac kostar eller en Macbook Air.

För den som letar efter en stationär Mac-upplevelse är det förmodligen ett bättre val att satsa på Imac för 10 295 kronor. För ytterligare 2 200 kronor får den Fusion Drive, och då blir den lite dyrare än motsvarande Mac Mini men då kommer givetvis Imac med en inbyggd bildskärm. Ett bärbart alternativ är Macbook Air 13 tum med 128 gigabyte flashlagring för 9 495 kronor. Slutligen har Ipad Air 2 bevisat att en surfplatta prestandamässigt är i högsta grad kapabel till både spel, bildredigering, video och webbsurfande vilket får räknas till de mest troliga användningsområdena för en enhet i hemmet.

Med en Apple TV i kombination med antingen en Imac, Macbook Air eller Ipad Air 2 är alltså frågan om det verkligen finns plats för en dator som Mac Mini. Med bättre grafikprestanda och mer utbyggnadsmöjligheter istället för mindre kunde den ha blivit ett vettigt alternativ för den som vill ha en stationär Mac, men inte en inbyggd skärm. Som det är nu har Mac Mini förvandlats till något av Apples svarta får, med en otydlig plats i företagets produktuppställning.

Fördelar
+ liten, kompakt
+ billig för den utan större krav på prestanda
+ snabbare Wifi

Nackdelar
- inte uppgraderingsbar
- klen prestanda

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.