Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test

Imac Retina: miljontals pixlar för tusentals pix

Apples nya frontfigur bland stationära datorer har dykt upp i 99mac:s testlabb, och genast utreder vi hur mycket den nya 5K-skärmen egentligen orkar med.

Summering och omdöme

Imac-familjen har en ny kung på tronen, och den regenten heter Imac med Retina 5K-skärm. Precis som Macbook Pro 15 tum visade vägen för Retinaskärmar på bärbara modeller är detta pionjären för stationära Mac-datorer framöver. Räkna med att den mindre Imac-modellen med bildskärm på 21,5 tum också välsignas med en Retinaskärm när det är dags för nästa uppdatering, och räkna med att Apple-produkter som har bildskärm utan Retina snart kommer att vara ett minne blott.

Den faktiska upplevelsen av att använda en sådan här stor bildskärm med Retina-upplösning är svår att beskriva, och måste nästan erfaras. För i princip varje typ av användningsområde är det mer angenämt att använda nya Imac framför någon äldre modell. Så bra är skärmen.

Denna smärre revolution av bildskärmar på konsumentdatorer kommer dock med en ganska saftig prislapp, särskilt för den som vill utöka lagringsutrymmet och satsa på lite extra arbetsminne. Av rent ekonomiska skäl är det därför inte säkert att alla verkligen tycker det är värt pengarna att lägga på en dator om den inte är avsedd för mer än att kolla e-post och betala räkningar. Men för alla som har råd finns det ingen bättre Imac, eller stationär Mac, att köpa.

Svårt att hitta nackdelar

Prestandamässigt är väl Imac Retina ingen revolution, men den är i de flesta tester ett markant steg framåt jämfört med sina föregångare och levererar fullt tillräckligt för bild- och videobehandling och de Mac-spel som finns på marknaden idag. Alldagliga sysslor som att spela film, ladda hem filer och hantera musik och text är inga som helst problem och under testperioden upplevdes datorn inte en enda gång som seg eller trött.

När det gäller ny teknik som denna Imac med Retinaskärm finns alltid en risk att diverse barnsjukdomar och problem dyker upp. Efter några veckor på marknaden har det inte rapporterats några särskilda varningstecken, och av 99mac:s testperiod att döma har Apple gjort ett utomordentligt jobb med att bygga en robust och tillförlitlig dator som lever upp till märkets omtalade kvalitet vad gäller hårdvara.

Sammanfattningsvis är det väldigt svårt att hitta något att klaga på förutom att datorn är dyr. Det är den bästa Imac som Apple hittills har tillverkat, och väcker definitivt ha-begäret oavsett faktiskt behov av en ny dator.

Fördelar

+ Helt fantastisk bildskärm
+ Samma smidiga stationära dator som tidigare
+ Klart godkänd prestanda

Nackdelar

- Dyr
- Begränsade uppgraderingsmöjligheter i efterhand

Kommentarer
72 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.