Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Årsbunden frågesport med Historiekampen

Historiekampen är ett nytt spel från frågesportsälskarna Boboshi, som verkligen ställer de historiska kunskaperna på prov.

99mac har tidigare besökt svenska utvecklarna Boboshi, som bland annat gjort bildande appar som hjälper en att plugga inför körtkortsteorin, jägarexamen och högskoleprovet.

I den nya appen Historiekampen gäller det att ha stenkoll på årtalen och vad som hände när. Kampen utkämpas mot en kompis eller en slumpartad motståndare på nätet, och utspelas i turordning.

Spelaren som börjar får en serie historiska händelser, och ska placera in dessa på en tidslinje i rätt förhållande till varandra. Det är alltså inte nödvändigt att veta exakt rätt årtal för exempelvis Kalmarunionens upprättande, men spelaren måste veta om det skedde innan eller efter det finska fortsättningskriget mot Sovjetunionen.

Efter varje korrekt placerad fråga går det att avsluta sin runda, och låta motståndaren försöka sig på samma frågor. Det går också att fortsätta genom att ta en ny fråga, men det är först när turen avslutas som de poäng spelaren har samlat på sig sparas. Om den femte frågan hamnar fel kan poängsumman alltså bli noll den turen!

Ger mersmak

Trots att undertecknad redaktör inte lyssnade så uppmärksamt under historielektionerna i skolan går det ganska lätt att placera ut de första händelserna. Det blir dock snabbt svårare när tidslinjen blir allt mer fylld av stora och små händelser. Efter fem lyckade frågor ges också chansen att vinna ett bonuspoäng genom att gissa exakt vilket år en viss händelse utspelade sig.

Historiekampen är en skojig app som väcker tävlingsinstinkten. Det är oerhört frustrerande att efter en lång rad lyckade frågor misslyckas med en enda, och se alla de poäng en skrapat ihop förvandlas till intet. Detta sporrar en gärna att spela vidare, och inom kort är det inte ovanligt att ha ett flertal matcher igång mot andra spelare.

Historiekampen är dessutom helt gratis att spela, så de som för länge sedan tröttnat på Quizzkampen, Wordfeud och Ruzzle bör testa denna roliga frågesportsvariant.

Namn
Historiekampen
Plattform
IOS
Utvecklare
Boboshi Applikationer & Import Handelsbolag
Version
1.0.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska
Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.