Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vad finns i din Ipad, Mymac4ever?

99mac-medlemmen Mymac4ever använder gärna sin Ipad – men det blev snabbt tydligt att han har en lång historia i Mac-världen och att hans dator och surfplatta ofta kompletterar varandra.

Med serien #Vad finns i din tittar 99mac närmare på hur olika personer använder sina Macar eller IOS-prylar. Nu har turen kommit till 99mac-medlemmen Mymac4ever, han är Mac-användare sedan länge, men trivs också bra med sin Ipad. Ofta kommer de till användning samtidigt.

Vem är du?

– Jag heter Hans Nicolin och har använt/ägt Mac sedan 1989. Jag bor i Sundsvall och har en mängd fritidsintressen (bakning, cykling, foto, latinsk dans med mera), vilket är tur eftersom jag inte har så mycket jobb, förutom att jag sedan snart ett år är webbadministratör på deltid åt en lokal hifi-butik.

Som webbadmin använder jag min Mac för att översätta engelska och i vissa fall tyska originalbeskrivningar, göra specifikationer samt redigera bildmaterial i Pixelmator, vilket är ett av de roligaste bildredigeringsprogrammen jag använt.

Min första Mac var en SE/30 som inköptes 1989. Jag gjorde mycket i Hypercard på den Macen, bland annat ett register över mina skivor. Så småningom behövde jag något kraftfullare så 1996 fick det bli en Powermac 7600 som efter otaliga uppgraderingar till G3 och Jaguar så småningom i sin tur ersattes av en Powermac G5. Tyvärr dog G5:an i förtid då strömaggregatet pajade för andra gången runt januari 2010.

Sedan följde några månader då jag enbart hade min Ipod Touch (andra generationen) för att sköta såväl mejlkontakter som bankärenden, tills dess att jag slog till och köpte den dator jag använder idag, en 21,5-tums Imac (sent 2009). Hade jag väntat lite till hade jag fått en i3-processor istället, men så är det ju alltid...

Som det märks använder jag mina Macar ganska länge. De kostar ju en del så jag ser till att verkligen slita på dem innan jag skaffar något nytt. Än så länge har jag inte sålt en enda Mac istället har jag kvar alla som – med undantag för G5:an – fortfarande funkar. G5:an agerar för närvarande fot åt några externa hårddiskar.

Förut använde jag Macen mycket för att leka i diverse 3D-program såsom Bryce och Strata, men numera används den mest till skrivande av olika slag. Spelar gör jag på konsol.

Jag har alltid haft en viss förkärlek till så kallad shareware och då främst sådan shareware som inte bara erbjuder funktioner som får mig att säga wow utan som också erbjuder lite lull lull. Således har jag en enorm samling ikoner i Candybar (3 064 stycken) av vilka jag för närvarande valt ut enbart runda ikoner att ha i dockan, med vissa undantag.

För att undvika att mitt skrivbord ser ut som Tommy Ståhls, använder jag mig av programmet Hyperspaces som placerar en valfri skrivbordsbild över ikonnivån.

Har jag dessutom flera skrivbord kan jag också ha olika bakgrundsbilder på dessa, något jag visat några gånger i tråden Posta ditt OS X Screenshot här. Därmed gör det inget att det egentliga skrivbordet blir lite av en dumpplats för filer, bilder med mera.

Vilken Ipad använder du?

– Jag har en Ipad 2.

Hur ser en typisk dag med din Ipad ut?

– Min Ipad-dag börjar med att jag läser morgonnyheterna vid frukosten. Facebook, mejl, 99mac och Pulse. Kanske lite Youtube först och därefter lokaltidningen som jag sedan ett år tillbaks enbart läser i Ipaden.

Vad jag gör över dagen varierar, men det kan vara att sköta mejlkorrespondens med bostadsrättsföreningens styrelse och skriva diverse textutkast. Om det är en dag då jag ska baka bröd så tar jag upp recepet på skärmen (finns i Dropbox) och sätter igång.

Sedan sätter jag ofta Ipaden i dockan och slår på Radio Box med favoritstationen Lounge-Radio som jag spelar ut i stereon via min Airport Express eller så blir det någon slags musik på Spotify (latinskt, Lana del Ray, jazz eller något). Eller kanske vinyl.

På kvällen innan jag somnar brukar jag kolla det senaste på Pulse, Facebook och mejl samt diverse Youtube-videoklipp. Just nu ser jag mycket om det kommande spelet Destiny.

Vilka appar/program använder du mest och varför?

Radio Box (Internet Radio Box) – ett program för att spela radioströmmar.

Mobile Mouse – en mångfacetterad fjärrkontrollsapp som förvandlar i-enheten till en mus för till exempel datorn. Jag använder den främst när jag ska spela film från datorn till tv:n.

Youtube – jag ser en del videos från Nitro Circus samt spelrelaterade filmer.

Pulse – En RSS-app med bilder istället för enbart text.

Evernote, Dropbox, 1Password.

Air Display – förvandlar Ipaden till ett utökat skrivbord för datorn. En period i våras hade jag flera långa listor med hundratals artiklar att lägga in i webbshopen, listor jag fick på e-post.

För att få bästa möjliga översikt körde jag igång Air Display på Ipaden och la över en sådan lista på den samtidigt som datorns skärm fylldes av Safari och Pages samt Pixelmator.

Paper – taktilt ritprogram.

När det gäller spel så gillar jag pusselspel och här är några av favoriterna:
Unblock Me, Crossfingers, Interlocked, Osmos, Kunundrum, Quell+, Aerox, Cruel Jewels, The Room (tyvärr alldeles för kort spel i Myst-anda).

Har du några tips till andra?

I Pixelmator har jag lyckats luska ut, det står inte någonstans, att de flesta knapptryckningar i dialogrutor går att ersätta med snabbkommandon. Så istället för att dra muspekaren till Replace och klicka på den så kan jag istället slå ner kringla + r. Med andra ord får jag ett snabbare arbetsflöde vilket är enbart av godo när jag har hundratals bilder att göra ungefär samma sak på. Hela flödet brukar bli ngt i stilen: kringla+o > kringla+i > kringla+e > eventuellt kringla+r.

Det blir lite som det klassiska: kringla+b > kringla+x > kringla+b > kringla+v i Hypercard, som jag höll på med mycket på min SE/30.

Finns det något du saknar, eller skulle vilja ha?

– Just nu ser jag fram emot 9 september och Apples event, samt releasen av Destiny samma dag. Nästa inköp blir en Iphone.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.