EN NÄRMARE TITT

Vad finns i din Mac, Tommy Ståhl?

Det är dags för en ny person att visa upp sin dator. Tommy Ståhl berättar ingående om kärleken till Mac, arbetsflöden och det svåra i att dra igång skärmsläckaren med aktiva hörn.

Med serien #Vad finns i din tittar 99mac närmare på hur olika personer använder sina Macar eller IOS-prylar. Nu har turen kommit till Tommy Ståhl, IT-chef hos Apple-återförsäljaren Digital inn.

Vem är du?

– Jag heter Tommy Ståhl och jobbar som CIO eller IT-Chef på Digital Inn samt som konsult. Jag kommer ursprungligen från Örebro, men flyttade upp till Stockholm 2011 för arbetet. Jag påbörjade mitt intresse för Mac ungefär i samband med 10.3, då som en iakttagare från utsidan, avundsjuk på hur snyggt allt var i jämförelse med Windows.

Runt nyår 2008 så kom Piotr Fernandez till mig (Digital Inns första vd) och frågade om jag kanske hade tröttnat på att köra postbil och ville göra något vettigt med mitt liv, typ som att sälja datorer i den butik han skulle öppna sommaren 2008 i Örebro. Givetvis hoppade jag på det och hade snart en Mac Mini G4 att leka med hemma för att lära mig hur allt fungerade, donerad som upplärningsmaskin av Piotr. Efter tre månader med denna Mac Mini insåg jag att min pc inte hade startats en enda gång (och den var då cirka ett år gammal). Allting kändes bara så mycket mera rätt i Mac OS X 10.5 som det var då.

Vilken Mac använder du?

– Jag använder i dagsläget en 13-tums MacBook Pro Retina i mitt arbete. Jag sitter en hel del med Excel och att ha en bildskärm där man får plats med mycket på liten yta är ovärderligt. Att den dessutom har dubbla Thunderboltportar underlättar väldigt mycket då man kan koppla in en skärm och ethernet om jag råkar vara hos en kund där wifi och Thunderboltskärm saknas. USB-Ethernet adapter i all ära, men en gigabit per sekund är ju att föredra.

Sedan 2008 har jag nästan uteslutande haft 15-tums MacBook Pro via jobbet, vilket i och för sig kan ha påverkats av att jag hade ett "visst" behov av att kunna spela spel tidigare. Under 2012 så bytte jag dock ut mina 15-tums pre-Retina Pros mot en 13-tums Air och levde glad med en dator som tog lite längre tid på sig att räkna ut stora Excelfiler. I år bytte jag dock ut Macbook Air mot en 13-tums Retina, mycket på grund av att en av våra säljare behövde just min dator till en "specialare" men också för att kunna effektivisera mig själv.

Eftersom jag jobbar på en återförsäljare av Apple-datorer och har gjort det sedan jag kom i kontakt med Mac så har jag inte ägt speciellt många Macar själv. Totalt har jag bara ägt en Mac, men vilken dator det var...

Sommaren 2010 fick jag ett erbjudande att köpa en begagnad 2009 Mac Pro, som jag sedan uppgraderade med 12 gigabyte internminne, hackat grafikkort och SSD-disk utöver de 4 snurrande diskarna. Den tjänade som speldator, som mediaserver, som utvecklingsmaskin för mina lekprojekt och som generell testmaskin för allt jag kunde tänkas vilja testa. Tyvärr kom elräkningarna ikapp den och för cirka ett år sedan sålde jag den vidare till en vänlig själ som ville ta hand om den på ålderns höst. Fyra år gammal var det fortfarande ett monster i prestanda jämfört med de bärbara datorer jag haft som arbetsdatorer, men när jag hade en elräkning för min etta på 35 kvadratmeter som var högre än mina föräldrars fyra på 120 kvadratmeter tog förnuftet överhanden.

Min dator används nästan uteslutande just nu i arbetet. På fritiden spenderar jag mer tid med handhållna enheter. Vill jag slösurfa är det Ipad eller Iphone som åker fram, vill jag lyssna på musik så gör jag det via mitt Sonos-system hemma och vill jag kolla på Netflix så är det Apple TV som gäller. Det enda som arbetsdatorn verkligen används till privat är att spela Europa Universalis 4 samt att kolla på Formel 1 på Viaplay.

Vilka appar / program använder du mest och varför?

– I min arbetsdag och privat så använder jag en hel rad med olika program. Jag försöker att hålla mig så nära Apples orginal det bara går utan att tappa de funktioner jag behöver. Excel är nog det program som går absolut varmast tillsammans med TextMate (där denna text är skriven). Terminalen är också ett program som är igång nästan konstant, det är något speciellt med att kunna styra allt utan att behöva peta på en mus eller på en trackpad. För surf är det Safari som gäller, sedan de bakade ihop sökfältet och adressfältet. Innan dess var jag en ivrig förespråkare för Opera som jag tyckte var skönast även om det inte var snabbast.

Sedan Mavericks kom så har jag testat en hel rad olika mail-klienter eftersom det har varit lite... småstrul med att synkronisera till Gmail för användare med många mail. Där jag är drabbad (jag har cirka 60 000 mail) men har till slut resignerat och insett att jag älskar Apples mailprogram, och kör helt enkelt webbgränssnittet för Gmail tills OS X 10.10 kommer ut och synkroniseringen förhoppningsvis är ordnad.

Jag sitter även en hel del tid i vårt affärssystem, och har just när jag skriver detta sex olika versioner installerat för att testa olika saker inför framtiden.

"Honorable mentions" på program som verkligen är strålande, men som jag ärligt inte orkar skriva för mycket om är: Microsoft Remote Desktop (via Mac App Store), senaste versionen gör att Cord är utspelat som RDP-klient i mitt tycke. OmniFocus 2, som jag jobbar på att bli bättre att använda för att hålla koll, men blir ibland rätt upptagen att göra saker istället för att hålla koll på vad det är som skall göras. Övning ger färdighet dock. Pixelmator duger utmärkt för att göra de få saker jag klarar av med min artistiska "talang" – jag bifogar en teckning för att visa på mina extrema skills när det gäller att rita. Spotify, Steam, Twitter och Limechat är alla sköna tidsfördriv eller bakgrundsbrus. CrashPlan Pro E för att det ser till att jag alltid har mina grejer säkerhetskopierade, vilket har räddat mig när jag till exempel skulle pilla lite med några systemfiler och fick installera om min arbetsdator. Sedan dess gör jag givetvis också en lokal backup för att vara säker på att komma igång snabbt via Time Machine.

Vilken app eller funktion kan du inte leva utan?

– Gällande diverse saker som verkligen gör mitt liv bättre så måste jag nämna 1Password. Att hålla koll på alla lösenord som jag hanterar i mitt arbete och ha 20 teckens slumpmässiga lösenord överallt privat gör att jag inte behöver göra en hatt av ugnsfolie lika ofta (bara när det är dags för fest i slutet av oktober). Det är verkligen ett program jag rekommenderar att alla skaffar. Icloud-nyckelringen är grym om man inte råkar avaktivera det på alla sina enheter och tappar bort sin återställningsnyckel (inte för att jag skulle göra något så korkat), men hela upplägget med 1Password tilltalar mig mera. Jag kan spara lösenord till servrar som jag kommer åt via SSH och liknande som jag inte kan göra via Icloud, och jag kan tagga vilka saker som tillhör arbetet och vilka som inte gör det, samt spara adresser med namn som jag känner igen. Det är grymt värdefullt och något som alla borde ha.

Alfred är nästa life-saver. Dockan i OS X må vara något som nästan alla gillar, men jag har alltid varit av inställningen att den tar onödig plats och kör den dold till vänster. Jag använder Alfred väldigt grundläggande, öppnar program och styr till exempel skärmsläckaren via den när jag ska iväg och fylla på kaffekoppen på jobbet. Nu skriker säkert någon "aktiva hörn", men jag har inte precisionen i fingrarna för att kunna ha det påslaget, eller snarare inte tålamodet att inte dra på trackpaden allt vad jag orkar för att hamna i det hörn jag vill, så det medför bara att jag slår igång saker jag inte vill göra. Faktum är att jag började med Quicksilver runt 2009, sedan Launchpad, sedan Quicksilver igen och nu Alfred. Nu tar jag fram Dockan bara för två saker – dubbelkolla att bara Finder är där när jag skall stänga av datorn eller när jag ska tömma papperskorgen.

Är det något särskilt du saknar eller skulle vilja ha?

– Gällande vad jag skulle önska för framtiden så är det att få 1Password att integrera mera i mitt arbete, det vill säga låta mig öppna SSH-sessioner eller SFTP/FTP-sessioner direkt. Kopiera lösenord är ju inte dåligt, men det skulle hjälpa en hel del, för ibland tror jag det går snabbare att skriva än att koiera vilket leder till att jag skriver fel, ibland med hårslit som resultat.

Jag skulle också gärna se något sätt att hantera sina filer i OS X som gör det lättare än vad det är nu. Mitt skrivbord är väldigt ofta en blandning av massor av filer och dokument som är mer eller mindre värdefulla, typ som en gammal klassisk "tempmapp" fast med några guldkorn där i som behöver sparas. Något sätt att sortera upp allt så att man kan städa lättare vore guld värt. Hur det skall gå till eller vad för kriterier som gäller är ju dock väldigt personligt, vilket gör att jag nästan aldrig städar utom på skrivbordet.

Mer Tommy

Tommy Ståhl gästade också redaktionen 2012 i det tionde avsnittet av 99mac:s poddradio: Snö, Raspberry Pi och aktiekurser.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.