Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tim Cook: Android är som Europa

I en intervju med amerikanska tidningen Wall Street Journal uttalar sig Tim Cook om Apples planer på framtida produkter, företagets tillväxt och konkurrensen inom telefonbranschen.

#Apple har kritiserats av analytiker och aktieägare för att tillväxten har saktat ned. Företaget anklagas också för att ha tappat förmågan att vara innovativa. Apples vd #Tim Cook håller inte med. I en intervju med WSJ uttalar han sig om detta och andra frågor:

– Förra året ökade vi våra inkomster från 90 miljarder kronor till 97 miljarder. Det är mindre än de två åren innan, men då var det historiska siffror som inget företag någonsin upplevt tidigare. Tillväxten i år kan verka liten i jämförelse, men det måste sättas i sin rätta kontext. Det senaste kvartalet var ett av våra mest inkomstbringande någonsin. Det var vårt bästa kvartal vad gäller Iphone- och Ipad-försäljning, och ett av våra bästa för Macen.

I intervjun uttalar sig också Tim Cook om konkurrensen med Android-telefoner, och huruvida det är viktigt att vara ledande i marknadsandelar. Enligt honom är fortfarande många av telefonerna som säljs vanliga mobiltelefoner utan smarta funktioner. Alla dessa är potentiella framtida kunder, då de kan uppgradera till #Iphone. Men det är andelen av smarta telefoner som Apple bryr sig om, inte mobilmarknaden i stort.

– Betraktar man smarta telefoner ligger Apple på första plats i USA, Kanada och Japan, och är tvåa i Europa och Asien. Vi vill så klart gärna vara på första plats även i dessa områden, och vi ska försöka nå dit. Men vi kommer inte att kompromissa med kvalitén på våra produkter för att nå dit, vi tänker inte tillverka skräp. Vi tänker absolut inte sätta Apples märke på någonting som någon annan designat.

Jämförelser med kampen mellan Windows och Mac
Vad gäller IOS och #Android har många jämförelser gjorts med konkurrensen mellan Windows och Mac under framförallt nittiotalet. Då var Apple marginaliserad i datormarknaden och Windows helt dominerande. Cook avfärdar dock liknelsen som bristande.

– En viktig faktor i kampen mellan Mac och Windows då var tillgängligheten på programvara. Det fanns mycket mer appar för Windows, och den skillnaden växte tills Mac började sakna flera viktiga program. Vad gäller IOS så finns det över en miljon appar, varav en halv miljon är optimerade för Ipad. Jämför detta med ungefär 1 000 appar för Android. En annan skillnad är att Windows var en enhetlig plattform, medan Android inte är det. Android är som Europa – många länder med stora inbördes skillnader. Hur många som använder Kindle vet att de använder ett Android-system?

Tim Cook säger också att han inte är förvånad över att #Google valt att sälja Motorola till Lenovo. Det handlar enligt honom om att Google inte är dedikerade till att bygga hårdvara, och att Motorola varit en förlustaffär.

– Det är svårt att förena hårdvara, mjukvara och tjänster. Det är det som gör Apple så speciella. Jag är inte förvånad att Google väljer att inte göra det.

Tim Cook understryker också att Apple fortfarande satsar stort på Mac.

– Många ger upp sin pc-tillverkning just nu, men vi har inte gett upp vad gäller Mac. Vi satsar stort, och har riktigt coola grejor på gång. Vi tycker det blir alltmer uppenbart att den som vill ha en dator vill ha en Mac.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.