Recension: Sudio Elva - redo för handbagage

Svenska Sudio fortsätter att leverera stilrena hörlurar, senast i raden är Sudio Elva, in-ear hörlurar som erbjuder det mesta och riktar in sig till resande. Med en adapter anpassad för flygstolen och ANC är dessa redo för semester och affärsresor.

Sudio är inne på sitt åttonde år sedan det grundades och har från början arbetat med musik i åtanke för sina hörlurar som formas efter nordisk design. Sudio vars namn är en lekfull kombination av orden Swedish och Audio fortsätter att lansera sina produkter internationellt med namn från vårt språk och historia. Senaste hörlurarna är Elva tillsammans med bluetooth-adaptern Flyg.

Full förpackning

Den lilla förpackningen innehåller hörlurarna, USB till USB-C (hane) kabel, USB till USB-C (hona) kabel, en dubbel 3.5 mm Bluetooth-adapter med namnet Flyg, öronkuddar i flera storlekar och manualer. När man tittar i instruktionerna ser man att Sudio har försökt se till att deras produkter är enkla att använda och förstå. Här finns inga kapitel med småfunktioner och onödig information. Båda instruktionshäften innehåller endaste en enkel sida där det står vad alla knappar gör, hur man laddar och ansluter med bluetooth. Även knappar har utformats enkelt och är lätta att komma ihåg utan avancerade kombinationer.

De fungerar även utan att resa

I en värld där de flesta stannar hemma just nu blir det svårt att marknadsföra dessa för resande, men det är trots allt inte dess huvudsakliga syfte. Sudio Elva sitter bekvämt och efter att ha skiftat öronkuddarna till den största storleken så blir basen genast distinkt och behaglig. Ljudkvaliteten är över förväntan och om det kan vara någon slags jämförelse så är det bättre ljud än i AirPods.

Med endast tre knappar klickar man en gång på mittersta för att pausa eller spela musiken och de yttre styr volym eller byte av låt. Nacköglan gör att styrkontrollen hänger nedåt över axeln, det gör att volym+ är nederst och volym- är överst vilket kan vara förvirrande. Samtalskvaliteten är helt ok och man hörs bra i mikrofonen. Elva kommer även med IPX5-klassificering och passar sig till svettiga träningspass.

Soffan istället för flygstolen

Den smidiga Bluetooth-adaptern som ingår har Sudio döpt till Flyg. Med sina två 3.5mm stift är den utformad för att passa de flesta flyg som erbjuder film eller ljud ombord. Adaptern utlovar en räckvidd på 10 meter innan den börjar att tappa uppkoppling till hörlurarna. För egen del så råkar jag inte ha någon resa planerad förrän om ett år men däremot finns det andra användningsområden för adaptern än film på flyget. I soffan slänger jag upp benen och slipper oroa mig för trånga utrymmen, i handen har jag handkontrollen till ett Playstation 4.

Efter en enkel parkoppling med hörlurarna går det att läsa av lysdioden på adaptern hur mycket batteri det finns kvar i den. När jag har kopplat in adaptern i handkontrollen hörs det bara ur en hörlur, men instruktionerna avslöjar att man måste välja stiftet som är markerat med ”I” om källan bara har en utgång. Sedan fungerar det klockrent och kontakten håller stabilt utan att hacka. Nu undrar ni säkert hur klumpig handkontrollen blev med adaptern och jag kan faktiskt intyga att den inte var i vägen alls med sin lätta vikt.

Med adaptern öppnar man ju upp möjligheter till att enkelt få trådlöst ljud från annan analog hemelektronik som finns i hemmet. Kanske en skivspelare eller att snabbt koppla in i sin tv när resten av hushållet sover. Jag prövade att koppla in adaptern till både vår tv och iMacs ljudutgång, vilket fungerade bekymmerslöst. Enligt instruktionerna ligger räckvidden på 10 meter och den började inte tappa uppkopplingen förrän jag var utanför ytterdörren.

ANC versus AC

En flygresas obekväma dånande kan lämna en lätt baksmälla när man kliver av så självklart ska ett par hörlurar som marknadsförs med resande i åtanke ha ANC (aktiv brusreducering). Nu har jag inga flygmotorer att testa dessa med men däremot har vi en högljudd portabel AC som kan ge oss en aning om hur bra hörlurarna gör sig ombord ett flygplan. När man startar Sudio Elvas ANC hördes det knappt någon skillnad och jag blev orolig att de var defekta först.

Med ett tryck är AC:n igång och även om Elvas ANC tar bort de dova ljuden så är den ganska klen. Jag kan föreställa mig att på ett flyg lär man få höja volymen rejält på det man lyssnar på för att dölja oljuden ombord.

Vi märkte även att när man slår på ANC i hörlurarna så höjs volymen automatiskt ett snäpp i telefonen och sänker ett snäpp när man stänger av det. Om detta är ett sätt att försöka förstärka känslan av brusreduceringen eller en bugg, kan jag inte svara på. Men innan det uppdagades så tog jag för givet att det var reduceringen av ljud utanför som förstärkte ljudet från hörlurarna. Utan en tydlig förvarning om detta känns det milt sagt olustigt, allra helst när de sista stegen i volym på en smartphone gör en ganska stark skillnad för hörseln.

Små batterier - tidskrävande uppladdning

Elva kommer med 120mAh som utlovar en batteritid på 10 timmar med ANC igång, en extra timme utan. Det lilla batteriet tar 90 minuter att ladda upp fullt igen medans adaptern Flyg utlovar 12 timmar batteritid med sina 400mAh och 2 timmars laddning. Flyg har en klassisk USB-C port medans hörlurarna Elva delas smidigt på mitten och avslöjar en USB-C kontakt som kräver en port för att laddas. Ett lite märkligt beslut som gör att man antingen måste ha en enhet med en USB-C port som kan dela med sig av sin ström eller packa ner Sudios kabel om man ska ut och resa. För mig med en iPhone skulle jag behöva packa ner tre kablar för att vara säker på att ha batteri till hemresan.

Priset

Sudio lanserar ett par hörlurar som är anpassad för resande under en oturlig tid när pandemi råder, men det är den låga prislappen som är viktig här. För 1 199 kronor får vi ett par helt godkända hörlurar som klarar väta med IPX5-klassificering, en bluetooth-adapter som fungerar till allt från ljudutgången på ens TV till flygstolens film och även om den inte stänger ute allt som vi önskar så får man även ANC.

Det är en hel del som ingår men frågan är fortfarande om detta räcker. I den lägsta prisklassen har man inga förväntningar och i den högre till högsta prisklassen har man höga förväntningar. Det är när man lägger sig emellan dessa prisklasser och levererar medelbra funktioner som det blir lite knivigare för kunder.

Sammanfattning

En andra åsikt

Helt okej ljudbild men ANC är alldeles för låg och den höjer volymen av någon konstig anledning när man aktiverar det. De ser även riktigt lustiga ut när man har dem på sig och formar som stora hundöron. Inget jag skulle gå ute med på stan men kanske på resan.

- Marcus Attefors

Trots att det finns en del designmissar så är detta ett par godkända hörlurar för sin prislapp. För inte så längesedan visste väldigt få vad ANC var men numera har det ju tveklöst blivit ett försäljningsargument för hörlurar. Men oftare än man reser eller försöker hitta ett sätt att lyssna trådlöst på en gammal skivspelare så är vi ute på promenader, tränar, lagar mat eller ligger i våran säng medans vi lyssnar på vår favoritmusik med endast ett sjysst ljud i öronen. Det senare är just vad Sudios Elva lyckas bäst med av allt som den försöker att erbjuda.

➕ Fördelar

  • Bra ljud

  • Smart adapter på köpet

➖ Nackdelar

  • Man önskar mer från dess ANC

  • Två kablar för att ladda hörlurar och adapter

Tillverkare: Sudio
Produkt: Elva
Anslutning: USB-C
Färger: Black, Off-White
Batteritid: Upp till 10h med ANC
Ingår: Bluetooth-adaptern Flyg, 2x USB-C kabel hane/hona, öronkuddar
Pris: 1 199 kronor
Ange rabattkoden 99MAC15 i kassan på Sudio för 15% rabatt.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson

Vi tar en titt på vad vi tror är marknadens billigaste HomeKit-kompatibla övervakningskamera från Eufy Security.

iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max. Kan detta bli namnen på höstens iPhone 12-modeller?

Logitech lanserar idag deras senaste mus MX Anywhere 3 som både är liten och enkel att ha med sig, men hur bra är den?

Väntan på en HomeKit-kompatibel dörrklocka är snart över då Netatmos kommer till Sverige den 28 september.

I tisdags höll Apple höstens första event och det lanserades både nya Apple Watches och iPads. Nu är det dags att ta reda på om ni minns vad som presenterades eller sov igenom eventet.

I veckan var det event och både klockor och nya iPads presenterades. Redan dagen efter släpptes nya versioner av operativsystemen till iPhone, Apple Watch, iPad och Apple TV. Här är veckans mest lästa!