Recension: Tado - när du är trött på att elda för kråkorna

Är du trött på att gå och skruva upp och ned på elementen hemma beroende på hur varmt det är eller vill du dra ned på kostnaderna? Vi har testat Tados smarta termostater.

Installationen för den ovana:

Undertecknad har aldrig rört elementen mer än att skruva upp och ned för att justera temperaturen så att ta bort och installera nya termostater kändes lite skrämmande. Det blev inte bättre när vi öppnade förpackningen och möttes av adaptrar, massa okända små plastdelar som såg ut som avlånga rör och sen själva termostaterna. Men som tur är har Tado tänkt att alla ska kunna göra detta och i deras app visar de varje steg vi behöver ta för att installera termostaterna. Installationen tog nog inte mer än 4-5 minuter per element efter att vi hade hittat vilken adapter som passade på just elementen vi bygger recensionen på.

Vi har tagit bort den gamla termostaten och skruvat fast adaptern som passar på våra element.

Och här är den nya termostaten monterad.

Våra nya termostater måste ju dock kunna kommunicera på något sätt och med i kartongen finns även en liten hubb som sköter den biten. Vi kopplar in hubben i vår router och kopplar den till HomeKit via den medföljande lilla koden som läses av med mobilen. Något vi dock måste klaga på är den korta ethernet-kabeln som går mellan hubben och routern som skickas med, den kunde ha varit något längre då alla inte vill ha sina hubbar exakt intill sin router eller switch.

Jakten på den perfekta temperaturen

Alla termostater är monterade och inlagda i HomeKit så nu är det dags att ta en titt på vad vi nu kan göra. I Tados egna app bjuder de på ett stilrent och enkelt gränssnitt där vi snabbt ser temperaturen på våra element och kan även justera den om så önskas. Vi får även information om kvalitén på luften i hemmet och tips på hur vi kan förbättra den. Vi vill lyfta fram Tados egna app lite extra för att den är enkel att använda, ger en bra översikt och är riktigt snygg, det är tyvärr långt ifrån alla tillverkare som lyckas med detta.

Tado har även en tilläggstjänst som kostar 30 kronor per månad som de kallar Auto-Assist. Det är en trevlig funktion där vi helt kan släppa alla tankar på elementen och dess temperatur. Öppnar vi ett fönster så känner termostaterna av detta och drar automatiskt ned värmen. De har även stöd för geofencing så när sista personen lämnar hemmet så dras temperaturen ned så vi inte eldar för kråkorna. Temperaturen går sedan upp automatiskt lagom tills vi är hemma igen. Det extra fina för oss Apple-nördar är att Tado har hoppat på HomeKit-tåget och samtliga termostater har vi nu i HomeKit och kan bygga olika scenarion om så önskas. Via Hem-appen kan vi justera temperaturen, se temperaturen och även fuktighet i hemmet.

De sista orden

Tado har gjort nästan alla rätt med sina smarta termostater där de på ett pedagogiskt sätt guidar användaren genom installationen. Själva appen är välbyggd och lättnavigerad och termostaterna är snygga och känns välbyggda. Det enda vi egentligen slår ned på är att Auto-Assist kostar pengar varje månad och att nätverkssladden till hubben var i kortaste i laget. Utöver det så är detta en fantastisk produkt som vi starkt kan rekommendera. Ett startpaket med hubb och en termostat kostar ca 1 299 kronor och enbart en termostat kostar ca 799 kronor.

Plus:

  • Välbyggd app

  • Bra instruktioner för montering

  • Smarta funktioner

  • Stilrena och snygga termostater

  • HomeKit-stöd

Minus:

  • Kort sladd mellan hubb och router

  • Auto-Assist kostar extra

  • Blir dyrt om man har många element

Reklam: Köp dina Tado hos Webhallen (affiliate)

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
3 svar

Apple har tagit ännu ett steg fram för sina kunders integritet och säkerhet i deras senaste iPad Pro som lanserades för ungefär en vecka sedan.

Det har länge talats om vad Apples kommande telefon med en lite lägre prislapp ska heta men nu verkar Apple själva ha rätat ut alla frågetecken.

Apple Watch är ju en trevlig produkt för att hålla lite extra koll på hälsan och att man rör sig tillräckligt och nu ser en barnversion av aktivitetsringarna vara på ingång.

Ingen vet nog riktigt hur säkerheten kring Apples prototyper ser ut men vi kan tänka oss att det inte är helt lätt att ta sig in i rätt rum för att få en inblick i framtiden.

Har du legat på sidan i sängen och fipplat med mobilen och stört dig på att Safari helt plötsligt lägger sig i landskapsläge? Det kan vara ett minne blott i framtiden.

LG ser ut att ge sina äldre flaggskepps-modeller från 2018 lite kärlek i höst i form av AirPlay 2 och HomeKit-stöd.