EU-parlamentet kan tvinga Apple att byta laddkontakt

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Det var uppe för diskussion redan 2014 om en standard för laddning av mobila enheter. Då resulterade det i ett direktiv att aktörerna på marknaden själva skulle komma fram till vilken port de gemensamt skulle använda. Eftersom det inte skett i den utsträckning de önskat så har det nu resulterat i en omröstning i EU-parlamentet.

De flesta mobiltillverkare tycks ha enats om USB-C men Apple envisas med att använda sin Lightning-kontakt år efter år. EU-parlamentets omröstning nämner heller inte vilken typ av gränssnitt som skulle väljas som EU-standard, men eftersom Apple är det enda företaget som envisas använda något annat så kan man gissa att det mer eller mindre handlar om att tvinga Apple att följa riktlinjerna i EU.

Bytet till en gemensam kontakt handlar i grunden om att göra något för miljön. Det uppskattas att över 50 000 ton gamla laddare kastas varje år, något som drastiskt skulle kunna sänkas. Apple ryktas släppa en kontaktfri mobil 2021 och använda sig enbart av trådlös laddning, frågan är om det kan kringgå detta, om det visar sig landa i ett sådant beslut och om ens planerna på en kontaktfri telefon faktiskt finns.

EU-parlamentets omröstning pågår just nu, men när vi kan vänta oss ett resultat förtäljer inte pressmeddelandet.

Källa: Sweclockers.se

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
25 svar

iPad slog ned som en bomb som en helt ny produktkategori och har sedan den lanserades utvecklats en hel del - idag är det tio år sedan den först visades upp.

Det är nästan enklare att hitta tryffel i stockholms förorter än att få tag i IKEAs nya rullgardiner men ungefär vid gränsen till Danmark fann vi lyckan.

Nu höjer Apple rösten angående att EU planerar att införa en laddningsstandard.

AirPods Pro ser ut bli ännu en succé från Apple då efterfrågan är hög men hur pass bra är egentligen ett par kopior som kostar en bråkdel av originalet?

För ett par veckor sedan skickade IKEA ut en uppdatering som gjorde att deras rullgardiner fick stöd för HomeKit - men enbart i USA. Nu har uppdateringen äntligen nått vårt avlånga land.

Apples spin off av det populära inslaget från The Late Late Show with James Corden, Carpool Karaoke kommer med en ny säsong som har premiär idag.