EU-parlamentet kan tvinga Apple att byta laddkontakt

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Det var uppe för diskussion redan 2014 om en standard för laddning av mobila enheter. Då resulterade det i ett direktiv att aktörerna på marknaden själva skulle komma fram till vilken port de gemensamt skulle använda. Eftersom det inte skett i den utsträckning de önskat så har det nu resulterat i en omröstning i EU-parlamentet.

De flesta mobiltillverkare tycks ha enats om USB-C men Apple envisas med att använda sin Lightning-kontakt år efter år. EU-parlamentets omröstning nämner heller inte vilken typ av gränssnitt som skulle väljas som EU-standard, men eftersom Apple är det enda företaget som envisas använda något annat så kan man gissa att det mer eller mindre handlar om att tvinga Apple att följa riktlinjerna i EU.

Bytet till en gemensam kontakt handlar i grunden om att göra något för miljön. Det uppskattas att över 50 000 ton gamla laddare kastas varje år, något som drastiskt skulle kunna sänkas. Apple ryktas släppa en kontaktfri mobil 2021 och använda sig enbart av trådlös laddning, frågan är om det kan kringgå detta, om det visar sig landa i ett sådant beslut och om ens planerna på en kontaktfri telefon faktiskt finns.

EU-parlamentets omröstning pågår just nu, men när vi kan vänta oss ett resultat förtäljer inte pressmeddelandet.

Källa: Sweclockers.se

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
22 svar

Undertecknad jobbar lika mycket på min MacBook Pro som min iPad Pro men när mörkret faller får jag gå över till min Macbook Pro igen.

Det läcks och ryktas för fullt kring iPhone i vanlig ordning. Förr krävdes det att en Apple-anställd skulle glömma kvar sin prototyp på någon sliskig bar efter en våt utekväll. För att senare få sparken när någon nyfiken teknikbloggare köpte den för hutlösa priser och läckte ut bilder. Sägs det.

Super Bowl 1984 var inte bara en härlig dag för alla som gillar amerikansk fotboll utan det var även en stor dag för Apple.

Ryktena om en uppföljare till iPhone SE började nog bara något år efter att telefonen hade släppts men frågan är om 2020 är året då ryktena äntligen stämmer?

Native Union som tar fram allt från kablar till laddare och skal meddelar idag via en pressrelease att deras fodral till AirPods Pro nu går att köpa.

Apple har sedan ett par år tillbaka haft stöd för AR (Augmented Reality) i sina iPads och iPhones och Tim Cook har i en intervju sagt att det kommer hända mycket med AR de närmaste tio åren.