Recension: AirPods Pro - Som AirPods borde varit från start

Vi minns nog alla hur internet fullkomligt exploderade av memes och roliga bilder när Apple hade lanserat AirPods. De jämfördes med tandborsthuvuden och nu några år senare är AirPods i öronen lika vanligt som att sätta på sig skor när man går ut.

Det har nu gått några år och i ärlighetens namn har jag haft en sorts hatkärlek till AirPods. Kärleken består av hur de sömnlöst kopplar upp sig till mina enheter, sensorerna som pausar musiken när jag tar ut en hörlur, ja kort och gott - enkelheten. Men tyvärr så har de aldrig suttit speciellt bra i mina öron. Att träna med AirPods går inte för mig, inte heller att använda dem i bullriga miljöer, för då hör jag absolut ingenting. Jag har sedan AirPods visades upp för första gången hoppats på en ny modell men med in-ear och nu är den dagen här.

Designen

Hörlurarna behåller den numera ikoniska skaftdesignen men de är inte längre lika långa och den snäckskalsformen är borta. Istället säger vi hej till in-ear och fördelen med in-ear är att hörlurarna åker in en bit i örongången och tätar till så det inte läcker in eller ut lika mycket ljud. Själva fodralet som hörlurarna laddas och förvaras i är även det omgjort och ser lite ut som att vi lagt det gamla fodralet på sidan och möblerat om locket. Det är lite större än innan och vi tycker det är lite svårare att få i och ur hörlurarna med den nya designen.

En hel del nya funktioner

Det är inte bara designen som är ny utan vi får även en hel del nya funktioner och den första är aktiv brusreducering. På utsidan av AirPods Pro sitter det en utåtvänd mikrofon som fångar upp ljudet från omgivningen. Det ljudet utjämnas sedan med ett motljud som AirPods Pro skickar vilket gör att bruset elimineras avsevärt. AirPods Pro är även utrustade med en inåtvänd mikrofon som lyssnar på oljud i örongången och även där skickas det ut ett motljud som tar bort brus. Resultatet av det här blir en tystare upplevelse där vi istället kan fokusera på musiken eller vår favoritpodd istället för att bli överröstade av motorer, människor och annat brus vi har runtom oss varje dag. AirPods Pro gör ett bra jobb med att få bort mycket av bruset men självklart blir det inte helt tyst. Men vi kan utan problem sitta på tunnelbanan och lyssna på musik på låg volym utan att störas av omgivningen.

Nästa funktion är något som Apple kallar "Transparens" och det är en funktion som många cyklister kommer att uppskatta. Att cykla i Stockholm är farligt som det är men om vi stoppar in ett par hörlurar och lyssnar på musik så ökar risken att vi inte har helt bra koll på trafiken och var bilar befinner sig. Där lämpar sig transparens perfekt då funktionen förhöjer ljudet i vår omgivning så vi hör trafiken samtidigt som vi lyssnar på musik. Det är även en funktion som passar perfekt om du inte vill missa publika utrop på flygplatser eller på tåget men ändå vill lyssna på musik.

Säg hej då till att "dutta"

Tidigare har vi pausat eller startat musik och bytt låt genom att "dutta", eller trycka lätt på själva hörluren. Så fungerar det inte längre med AirPods Pro utan allt sköts numera via skaftet på hörlurarna. Genom att hålla hårt i skaftet i ca 1-2 sekunder aktiverar vi brusreducering. Håller vi lika hårt igen så aktiveras istället transparens och gör vi samma procedur en gång till så stängs det av. Trycker vi lätt en gång på skaftet så startar- och pausar vi musik, trycker vi två gånger så byter vi låt och trycker vi tre gånger hoppar vi tillbaka en låt. Här kommer det helt klart ta ett tag innan vi lär oss att det numera är skaftet som gäller och vi har kommit på oss själva med att stå och "dutta" på hörluren utan att något händer.

Ljud och passform

Det är två saker som ändå får anses vara bland det viktigaste med ett par hörlurar och det är dels hur de låter och hur de sitter i öronen. När det kommer till ljudet så är det en stor skillnad mot vanliga AirPods och det behöver nödvändigtvis inte bero på nya drivers och element utan på passformen. Eftersom det numera är in-ear så blir det tätare och mindre ljud som läcker ut vilket gör att vi får en trevligare ljudbild. AirPods Pro bjuder på ett välbalanserat ljud med alldeles lagom med bas, det är inte för lite men inte heller för mycket utan mullrar på bra när det behövs. Oavsett om vi lyssnar på Hip-Hop, Rock, Pop eller akustiskt så låter det bra på både höga och låga volymer och ljudet är absolut bra, men inte bäst i klassen.

AirPods Pro är enkla att stoppa in i öronen och väl inne så sitter de still oavsett om jag springer, headbangar lite på morgonen eller står i den hemska trappmaskinen på gymmet. För mina öron är det som natt och dag jämfört med vanliga AirPods och det är inga problem att ha AirPods Pro i öronen under flera timmar utan att få ont eller ömmande öron.
Med i kartongen får vi tre olika gummiploppar i olika storlekar beroende på hur stora eller små ens örongångar är. AirPods Pro är även utrustade med ventiler som automatiskt jämnar ut trycket som kan upplevas när man stoppar in in-ear-hörlurar i öronen, vilket är en smart funktion att ha med.

Lite andra detaljer

AirPods Pro kommer med en IPX4-klassifiering vilket innebär att de utan problem kan hantera svett och vattenstänk till viss grad. Det betyder att vi inte behöver vara oroliga på det hemska spinningpasset när floderna av svett börjar transportera sig nedåt från huvudet. Vi behöver inte heller vara oroliga om det kommer en regnskur på promenaden utan kan låta de sitta kvar i öronen. När det kommer till batteritid så får vi upp till 4,5 timmars lyssning på en laddning och stänger vi av brusreducering eller transparens så får vi upp till 5 timmars lyssning. Har vi fulladdade AirPods och fodral så kan vi lyssna lite över 24 timmar innan fodralet måste laddas upp och fem minuters laddning ger ungefär en timmes lyssning. Siffrorna som Apple har lämnat ovan stämmer väldigt bra med verkligheten och fodralet går att laddas med antingen lightning eller en Qi-laddare.

Summering

AirPods Pro bockar av alla mina önskemål och gör det med bravur. Vi bjuds på en bra helhetsupplevelse med ett välbalanserat ljud samt en välfungerande brusreducering. Om vi får önska så hoppas vi att nästa modell ger oss en högre IP-klassificering så vi även kan ta en simtur med AirPods och vi hoppas även nästa version laddas upp med USB-C istället för lightning. Men på det stora hela har Apple lyckats göra ett par hörlurar som imponerar på samtliga punkter och bjuder på en rad nya funktioner. Priset ligger på 3 195 kronor och det är inte ofta vi säger det men vi tycker att Apple har valt en bra prisnivå som ligger ungefär i i linje med konkurrenterna som har liknande funktionalitet.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
24 svar

Philips Hue Play HDMI Sync Box för att vara exakt. Boxen får idag en stor uppdateringar med flera trevliga funktioner.

Spotify har lyssnat på alla användare som i flera år har bett dem ta bort taket på 10 000 låtar i biblioteket.

Att slänga Apple-kartonger skall ingen människa någonsin behöva utsätta sig för men Marcus hade inget val.

En rapport som DigiTimes tagit del av pekar på att kommande AirPods får nya sensorer för att mäta puls och blodsyre direkt i örat.

Nu finns Catalina 10.15.5 ute och kommer med förbättrad koll på batterihälsa i din MacBook.

Om du har ett Plex Pass och massa serier på din Plex-server så kan du nu hoppa över introt i början av serien med ett klick på fjärren.