Så klarade Apple 2018 – vi sätter betyg

Hur klarade sig Apple under året som gått? Det har blivit dags att utvärdera företagets satsningar och produktsläpp, utifrån vår önskelista för 2018.

En tradition på 99-redaktionen är att i samband med nyårsafton varje år sammanställa en önskelista åt Apple med saker vi vill att företaget ska genomföra under det kommande året. Denna tradition följer vi givetvis även detta nyår, men vi ska också följa upp det gångna året och se hur Apple klarade sig.

Vår önskelista inför 2018 går att läsa här, men bestod i korthet av sju punkter:

  1. Ny Apple Watch-design

  2. Följ upp Iphone X

  3. Imponera med Homepod

  4. Lansera Apple Play

  5. Släpp Imessage till Android

  6. Släpp Mac Pro

  7. Face ID till Mac

Det var alltså i vanlig ordning en blandning av lågoddsare och rena önskedrömmar. Låt oss nu gå igenom listan och se hur Apple klarade sig. Som vanligt använder vi den tregradiga betygskalan Ej godkänt, Godkänt och Väl godkänt.

1. Ny Apple Watch-design

Under året har Apple lanserat den fjärde generationen av sin smarta klocka, och visst blev det som vi hoppades en ny design. Apple Watch Series 4 är lite tunnare än sin föregångare, men framförallt är skärmytan större, och hörnen rundare. Detta tillsammans med en snabbare prestanda och flera nya hälsofunktioner gjorde klockan till en riktig vinnare i 99:s test, där den tilldelades vår finaste utmärkelse.
Betyg: Väl godkänt.

2. Följ upp Iphone X

Vi önskade oss en förfinad Iphone X och att tekniken som OLED-skärm och Face ID skulle göras mer tillgänglig. Under året har Apple lanserat en direkt Iphone X-uppföljare i form av Iphone XS, som den här gången fått sällskap av den större Iphone XS Max. Därtill har Apple släppt Iphone XR, som erbjuder mycket av Iphone X-tekniken i en färgstark och lite mer överkomlig prislapp.

Face ID har blivit snabbare och bättre, precis som vi ville. Allt det som gjorde Iphone X till en fullträff förfinades och blev lite bättre i Iphone XS, till exempel kameran och att det nu går att köpa en superstor X-telefon. Inget att klaga på där alltså, förutom de höga priserna. Men det mest intressanta släppet är ändå Iphone XR, som innehåller förvånansvärt få kompromisser jämfört med sina dyrare XS-syskon. Det är egentligen bara att XR fortfarande saknar OLED-skärm som gör att betyger Väl godkänt uteblir.
Betyg: Godkänt.

3. Imponera med Homepod

Det känns konstigt när vi blickar tillbaka, men på nyårsafton 2018 hade Homepod faktiskt inte börjat säljas ännu. Vi önskade oss helt enkelt att den smarta högtalaren skulle imponera och bli en genomarbetad succé i vardagsrummet.

Homepod är ännu inte officiellt lanserad i Sverige, och hur den har sålt i andra delar av världen är Apple typiskt förtegna om. Däremot kan vi konstatera att högtalaren varit en tudelad produkt där ena halvan är jättebra och den andra halvan bristfällig.

Det sistnämnda är Siri, som fortfarande inte håller jämna steg med konkurrenternas röstassistenter ifråga om pålitlighet. Siri på Homepod är inget undantag, och assistenten missförstår alltför lätt kommandon, och tar för lång tid på sig bara för att plocka fram lite julmusik. Skärpning Apple!

Men vad gäller hårdvaran imponerar Homepod ändå; för det finns ingen högtalare i den här storleken och prisklassen som lyfter musiken till sådana höjder. Det låter magiskt bra, och ännu bättre blir det med två parkopplade högtalare. Allt helt Apple-automatiskt. Och fastän Siri har inlärningsproblem är mikrofonerna imponerande bra, och fångar upp röstkommandon även tvärs över ett rum när hög musik spelas.
Betyg: Godkänt.

4. Lansera Apple Play

Apple Play kallar vi lite skämtsamt den omtalade tv-tjänst som Apple verkar vara på gång att sjösätta. Vi hade önskat oss en lansering under 2018, men det fick vi inte. Vad vi däremot fick var en ständigt växande lista på intressanta tv-serier och filmprojekt som Apple slänger pengar på för att ha till sin tjänst när den väl kommer.

Annars är de flesta detaljerna fortfarande okända, som till exempel om tjänsten kommer att säljas separat eller bli en del av Apple Music-tjänsten. Vissa rykten menar rentav att tv-innehållet kommer att erbjudas gratis till användare med Apple-hårdvara. Och inte heller vet vi något om när tjänsten kommer.
Betyg: Ej godkänt.

5. Släpp Imessage till Android

Vi ville ha ett sätt att skicka de blå textbubblorna även till våra vänner med Android-enheter. Läget var bra, eftersom det fortfarande inte finns någon riktigt bra motsvarighet till Imessage på Android-sidan, trots åtskilliga försök av Google.

I slutändan var det väl aldrig särskilt sannolikt, och mycket riktigt: Imessage för Android lyser fortfarande med sin totala frånvaro.
Betyg: Ej godkänt.

6. Släpp Mac Pro

Superdatorn som de tunga proffsanvändarna väntat på i åratal ska komma, det har Apple lovat. Vi önskade oss den under 2018, men det är bara att konstatera att den inte kommit ännu, och Apple har inte nämnt datorn alls under hela året.

Helt utan Mac-kärlek har 2018 inte varit, för två andra bortglömda produkter har fått välbehövliga uppdateringar, nämligen Macbook Air och Mac Mini. Men det finns bara en Mac Pro – och nu hoppas vi (och räknar med) en lansering under 2019 istället.
Betyg: Ej godkänt.

7. Face ID till Mac

Vi älskar Face ID till Iphone, och nu har den dessutom kommit till Ipad Pro. Men vi önskade oss Face ID också på Mac, och det fick vi inte. Fortfarande är många Mac-modeller begränsade till att logga in med tangentbordskod, eller med hjälp av en parkopplad Apple Watch. Touch ID finns på Macbook Pro-modellerna med Touch Bar, och nu också på den nya Macbook Air.

Men Face ID till Mac – Apple, det borde vara självklart. Kom igen nu!
Betyg: Ej godkänt.

Naturligtvis har Apple gjort mer än bara de sakerna som täcktes av vår önskelista. Mest framträdande är förmodligen den nya versionen av Ipad Pro, som onekligen imponerat. Håller du med om våra betyg? Har vi varit för snälla, eller för hårda? Skriv och diskutera i kommentarerna!

Kommentarer
35 svar
Clean my mac!

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Clean my mac!

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Clean my mac!