Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vad Google bör göra 2018

Det är inte bara Samsung och Apple vi önskar saker ifrån, här kommer också vår önskelista till Google för 2018.

För fjärde året i rad har 99 gett Apple en önskelista inför 2018. Den här gången har vi också passat på att ge en önskelista till Samsung, och här kommer en till Google. Som vanligt handlar det om allt från produktsläpp till förbättringar av tjänster, och är begränsad till sju punkter. Google, det här bör ni göra under 2018!

1. Ta Google Home till Sverige

Googles smarta högtalare har en del fördelar jämfört med konkurrenterna Amazon och Apple. Inte minst av dessa är en tät integrering med Googles sökmotor, som gör att om Google Assistant inte själv förstår en fråga kan den alltid förlita sig på att en sökning på nätet erbjuder något som förmodligen är rätt. Det funkar riktigt bra, och gör Googles röstassistent betydligt mer kompetent i praktiken än Apples Siri.

Google Home har ännu inte fått någon officiell svensk lansering, men det är vad vi önskar oss under 2018. Vi vill att Google Assistant lär sig svenska, och vi vill kunna beställa de olika högtalarna i Home-serien direkt från Googles svenska nätbutik.

2. Google Pixel

När vi ändå är inne på svenska lanseringar kan vi passa på att önska oss en officiell lansering av Googles Pixel-telefoner i vårt avlånga land. Det fanns mycket att gilla med Pixel redan 2016 när den första modellen presenterades, och ännu bättre blev det i höstas med Pixel 2. Men varför, Google, är den fortfarande inte lanserad i Sverige?

Det är nämligen så, att vi gärna ser en hälsosam konkurrens bland de stora tillverkarna av mobiltelefoner med tillhörande ekosystem av tjänster och appar. Både Apple och Samsung skulle må bra av att Google gör succé med sina egenproducerade premiumtelefoner, men då krävs en bred lansering i flera än bara en handfull länder.

3. Styr upp Youtube

Youtube är inte bara världens största videotjänst, för många yngre datoranvändare är den mer eller mindre synonymt med internet. Vi är själva också omåttliga förtjusta i Youtube, både för att publicera våra egna videor, och för att upptäcka nya spännande filmer om allt mellan himmel och gjord. Youtube är helt enkelt TV för 2000-talet.

Tyvärr verkar Google ha bestämt sig för att göra användarupplevelsen av Youtube sämre, och många kreatörer på plattformen har irriterats över otydlighet både vad gäller ersättning från reklamintäkter och bedömning av olämpligt innehåll. Dessutom har Google på sista tiden börjat smyga in allt fler och längre reklamklipp. Det känns inte som framtiden.

Vi ser gärna att Google skapar (och delar med sig av) en tydlig vision om vad Youtube ska vara för något. Och om tjänsten nu ska dränkas i reklam, utöka prenumerationstjänsten Youtube Red till fler länder, så att vi åtminstone kan betala för att få en bra upplevelse.

4 AR Core

Egentligen var Project Tango en typisk Google-plattform. Den experimentella AR-plattformen utvecklades under en längre tid som ett internt projekt innan det faktiskt nådde marknaden i kommersiella produkter. Men Tango krävde mer avancerade kombinationer av sensorer än vad de flesta telefoner är utrustade med, och plattformen blev därför begränsad till ett fåtal produkter. När Apple sedan lanserade telefoner med A11 Bionic-kretsen och AR Kit blev det tydligt att Tango inte kommer ta fart, och AR Core presenterades som ersättaren.

AR Core ska likt Apples motsvarighet erbjuda avancerade funktioner för förstärkt verklighet, utan krav på den myriad av sensorer som krävdes med Tango. Utvecklarversioner av plattformen har gjorts tillgängliga till utvecklare men AR Core kommer inte nå marknaden i kommersiella produkter förrän längre fram under 2018. Apple kommer har ett ordentligt försprång över AR Core, och då IOS är en populär plattform för utvecklare redan innan är risken stor att Google får se sig ifrånsprungna på AR-fronten.

Google behöver därför slå till med några riktigt imponerande funktioner i AR Core, något som särskiljer den från Apples AR-plattform och erbjuder utvecklare möjligheter som inte finns hos konkurrenterna. När Samsung presenterar nästa Galaxy-telefon eller när Google själva presenterar Pixel 3-familjen behöver deras AR-satsning blåsa strumporna av oss rejält.

5. Styr upp i chattdjungeln

Vad sysslar egentligen Google med när det gäller chattklienter? Ett tag såg det ut som att företaget skulle lyckas skapa ordning genom lanseringen av Google Hangouts, en klient som innehöll både textchatt, röstchatt, SMS och telefoni (VOIP). Detta skulle ersätta den tidigare klienten Google Talk och Google Plus inbyggda chattklient som tidigare hette Huddle, samt videochatten Hangouts.

Det var som bäddat för tydlighet, men så började Google i början av 2016 istället rekommendera användare att skicka sina SMS via den dedikerade SMS-appen Messenger. Och senare samma år lanserade företaget inte mindre än två nya chattklienter i form av Allo för text och Duo för video. Dessa ska enligt uppgift inte ersätta Google Hangouts, utan vara fristående produkter. Som om det inte vore nog meddelades i mars att Hangouts skulle förvandlas till två olika produkter; Hangouts Meet och Hangouts Chat. En för textchatt och en för videosamtal.

Vi undrar nu, hur många sätt att skicka textmeddelanden och video behöver vi egentligen från ett och samma företag? Vår önskan inför 2018 är att Google ska bestämma sig.

6. Påminn världen om Google Play Music

Ibland känns det som Googles strömmande musiktjänst existerar bara för att finnas. Men på en marknad med allt hårdare konkurrens känns det som att det är Spotify och Apple Music som är de hungrigaste aktörerna, mest villiga att anstränga sig. Konkurrenten Tidal kommer eventuellt inte överleva hela 2018, men de har åtminstone lossless-kvalitet som unikt försäljningsargument.

Google Play Music har föga förvånande en väl fungerande integration med Google Home och Chromecast, och erbjuder precis som Apple Music möjligheten att ladda upp användarens egna bibliotek i molnet för ständig åtkomst. När vi tittade på tjänsten 2015 förfasades vi dock över att Google konverterade om alla våra låtar till MP3-versioner. Vi saknar också Spotifys sociala funktioner för att samarbeta kring spellistor, och vi önskar helt enkelt att Google visar tecken på att de vill vara med och tävla om utmärkelsen "bästa musiktjänst" under 2018.

7. Bygg vidare på Google Cast

Den lilla dosan Chromecast har spritt sig som en löpeld i svenska hushåll, mycket tack vare en väldigt attraktiv prissättning. Den kraftigare Chromecast Ultra erbjuder 4K-upplösning till en något högre prislapp, och varianten Chromecast Audio förvandlar vilken högtalare som helst till en trådlös musikmottagare.

Det trådlösa protokollet som dosorna erbjuder heter idag Google Cast, och har hos Android-användare blivit något av en standard för att strömma ljud och video, precis som Airplay har blivit hos Apple-användarna.

Vi känner att det är dags att ta Google Cast till nästa nivå. Inte minst skulle vi vilja se en tätare integrering mellan Cast och det smarta hemmet. Redan idag kan Google Home kontrollera Chromecast via röstkommandon, men vi vill se en lite mer kraftfull lösning i form av en app. Hur fint vore det inte med en ny Chromecast-dosa som kan agera strömbrytare åt belysning, mäta elförbrukning och överlag vara lite smartare? Vi önskar oss helt enkelt Google Cast 2.

Detta var vår önskelista till Google, men vad har vi missat? Vad är det sökjätten borde leverera som du vill se under 2018? Dela med dig i kommentarerna av dina egna önskningar!

Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.