Test: Apple Watch Series 3 – överraskande snabb, smart och uthållig

Bättre batteritid, appar som laddar på rimlig tid och Siri är mer vältalig. Ida har testat Apple Watch Series 3, den senaste modellen av Apples smarta klocka.

Inledning

Apple lanserade sin första Apple Watch under våren 2015. Sedan dess har företaget släppt ny hårdvara ett par gånger och gjort stora förändringar i operativsystemet Watch OS som nu är uppe i version 4. Den allra senaste klockan, Apple Watch Series 3, sitter sedan några veckor nästan jämt runt min vänstra handled och det har blivit dags att utvärdera min upplevelse.

Medan Watch OS gjorts om radikalt sedan första versionen, har Apple knappt rört designen på klockan. Series 3 är fortfarande en fyrkantig klocka med den digitala kronan och en knapp på ena sidan och en mikrofon och högtalare på den andra. Instegsmodellen har en boett i aluminium och kan köpas i tre färger, silver, rymdgrå och den modellen jag har, guld. Det är samma nya guldnyans som Apple introducerat till Iphone 8 och 8 Plus, ett mellanting mellan den förra guldfärgen och rosa guld.

Apple har behållt samma fäste för armbanden som på de tidigare modellerna, så har du redan en uppsättning armband sedan någon tidigare Apple Watch kan du fortsätta att använda dessa om du tycker det blir snyggt. Jag har exempelvis en milanesisk loop som jag tycker mycket om, men då det är rostfritt tycker jag inte det ser så bra ut med den här klockan i guld.

Ingen LTE-modell i Sverige än

Den allra största nyheten gällande klockan från Apples presentation i september är att Apple Watch Series 3 nu får en egen LTE-uppkoppling som bland annat innebär att användare nu kan lämna mobilen hemma och ändå ta emot och ringa samtal. LTE-modellerna särskiljs av röd färg på den digitala kronan.

Än så länge säljer Apple bara LTE-modellerna i ett fåtal länder. Här i Sverige får vi nöja oss med aluminium-modellen med GPS, inklusive en specialvariant med Nike. Modellerna i rostfritt eller keramik finns bara i LTE-varianter och går därför inte att köpa här.

För dig som tänker att du kan köpa med dig en LTE-variant från exempelvis din nästa USA-resa kommer här direkt en tråkig nyhet. Det hjälper inte. Det går inte att stoppa in ett SIM-kort i klockan och skaffa ett abonnemang och köra.

Nej, Apple Watch har ett inbyggt eSIM och använder samma abonnemang som din telefon, det vill säga ringer du från klockan ser mottagaren samma telefonnummer som om du ringt från mobilen. Det innebär att operatörerna i varje land måste ha stöd för eSIM och troligen göra flera justeringar för att det hela ska fungera.

Det finns också en annan begränsning med LTE-modellerna som är värd att känna till innan du eventuellt köper en utomlands. Apple skriver att för att täcka LTE- och UMTS-banden runt om i världen erbjuder de tre separata LTE-modeller, anpassade efter det område där de säljs. Se detaljerna i deras tabell.

Nytt med Apple Watch Series 3

Eftersom det inte går att köpa någon LTE-modell här i Sverige än så lämnar jag nu det åt sidan. Vad är nytt med den Series 3-modell som finns här? Rent hårdvarumässigt har klockan den nya snabbare systemkretsen S3 och ett anpassat trådlöst chip som kallas W2.

Likt Apple Watch Series 2 finns inbyggd GPS och det finns nu också en barometrisk höjdmätare som gör att Apple Watch Series 3 kan räkna hur många trappor du går i om dagarna och den kommer också väl till pass när du åker skidor eller löptränar i backar.

Utöver nya S3-kretsen är det mycket lite som skiljer mot Apple Watch Series 2 som Apple nu slutat sälja. Series 3 har fått den barometriska höjdmätaren och Bluetooth 4.2. I tabellen nedan jämför vi istället Series 3 med Series 1 som fortfarande går att köpa.

Specifikationer: Apple Watch Series 3 och 2 Aluminium

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 1

Mått

38,6 x 33,3 x 11,4 mm (38 mm),
42,5 x 36,4 x 11,4 mm (42 mm)

38,6 x 33,3 x 10,5 mm (38 mm),
42,5 x 36,4 x 10,5 mm (42 mm)

Skärm

Retina OLED-skärm med Force Touch,
1 000 cd/m2
Ion-X-glas (aluminiummodellen)
Safirglas (rostfria och keramiska modellen)

Retina OLED-skärm med Force Touch,
450 cd/m2
Ion-X-glas

Skärmstorlek

272 x 340 (38 mm),
312 x 390 (42 mm)

272 x 340 (38 mm),
312 x 390 (42 mm)

Systemkrets

Apple S3 + W2

Apple S1P

Kapacitet

8 GB
(LTE-modellen har 16 GB)

8 GB

Bluetooth

4.2

4.0

Vattentålig

Ner till 50 meters djup

Stänktålig

Trådlöst nätverk

802.11 b/g/n 2,4 GHz

802.11 b/g/n 2,4 GHz

Funktioner

Pulsmätare
Accelerometer
Gyroskop
Barometrisk höjdmätare

Pulsmätare
Accelerometer
Gyroskop

Anslutningar

Magnetiskt laddning

Magnetiskt laddning

Batteritid

Upp till 18 h

Upp till 18 h

Pris

från 3 695 kronor

från 2 695 kronor

Kommentarer
38 svar

Då var det äntligen fredag och vad passar då inte bättre än lite hederligt fredagstrams?

Ikeas smarta gardiner fick stöd för HomeKit för mindre än två veckor sedan i USA, men stöter redan på tekniska problem.

Det finns idag en uppsjö av tillverkare på marknaden som säljer True Wireless-hörlurar men ingen kommer i närheten av Apples försäljningssiffror.

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Från och med idag börjar Instagram rulla ut direktmeddelanden på desktopversionen av Instagram. Men bara en liten procentsats av deras 500 miljoner användare får det redan idag.

Den 16:e december släppte Apple en uppdatering till AirPods Pro och nästan omedelbart efteråt började användare märka att brusreduceringen inte längre var lika bra.